Καλλιόπη Βέττα: «Οι τέχνες βοηθούν σε εποχές δύσκολες»

«Κράτησα τη ζωή μου…» τραγούδησε η Καλλιόπη Βέττα στην παρουσίαση του νέου της βιβλίου-cd «Στους δρόμους του Μίκη, η Καλλιόπη Βέττα ερμηνεύει Θεοδωράκη», σε ενορχήστρωση του συνθέτη Γιάννη Κ. Ιωάννου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Εύμαρος». Και η συγκίνηση διαπέρασε το γήινο περίβλημα, ψάχνοντας πέτρα ν’ ακουμπήσει το ρίγος της ψυχής. Ρίγος ψυχής που γιγαντώθηκε, συνομιλώντας με την εξαίρετη αυτή καλλιτέχνιδα, τόσο απλή, τόσο υπέροχη, τόσο μοναδική στην καλλιτεχνική και στην ανθρώπινη υπόστασή της.

Ιχνηλατώντας… με την Καίτη Νικολοπούλου

exofylloΚυρία Βέττα, η εξαιρετική πορεία σας στα μουσικά δρώμενα είναι πανθομολογούμενη. Να ρωτήσω ποια η αρχή της;

«Η ερώτησή σας με πάει στα μαθητικά μου χρόνια, όταν πρωτοτραγούδησα με το συγκρότημα του αδελφού μου Βαγγέλη. Μετά το Πανεπιστήμιο και παράλληλα με τις σπουδές μου στο κλασικό τραγούδι στο Ωδείο Αθηνών, έκανα συναυλίες με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων. Τότε περίπου γνώρισα τον συνθέτη Γιάννη Ιωάννου. Το 1997 κάναμε το πρώτο μου CD “Στη χώρα των ασμάτων” με μισά τραγούδια δικά του και τα υπόλοιπα των Μιλ. Πασχαλίδη, Παντ. Θαλασσινού, Βαγ. Βέττα κ.ά. Τότε είναι που ουσιαστικά ξεκινάω την επαγγελματική μου ενασχόληση με το τραγούδι».

 Σας επηρέασαν μουσικά ακούσματα, ώστε να επιλέξετε τη δική σας καλλιτεχνική διαδρομή;

«Με επηρέασαν πολλά και διαφορετικά ακούσματα. Παραδοσιακό, rock, έντεχνο, έθνικ, κλασική μουσική, όπερα κ.ά.».

Δεν είναι η πρώτη φορά που συνεργάζεστε με τον σπουδαίο Μίκη Θεοδωράκη. Ωστόσο, διαφαίνεται μια ευαισθησία σε τούτο τον δίσκο;

«Γνώρισα τον Μ. Θεοδωράκη το 1996 στο Βραχάτι. Από το 1997 που δημιουργήθηκε η ορχήστρα που φέρνει το όνομά του συνεργάζομαι με πολλές συναυλίες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Τραγούδια του ερμηνεύω και στις προσωπικές μου συναυλίες, ενώ επίσης συμμετείχα και στις μουσικοθεατρικές παραστάσεις  με τραγούδια του “Μίκης Θεοδωράκης, μια ζωή Ελλάδα”, θέατρο Park και Βέμπο, και “Tραγούδι του νεκρού αδελφού” στο Badminton. Ωστόσο, το CD είναι όντως κάτι ξεχωριστό για μένα. Μετά απ’ τη μακρόχρονη συνεργασία που είχα με τον συνθέτη ήταν ένα όνειρο και χαίρομαι που πραγματοποιήθηκε. Δεν κάναμε καμιά έκπτωση στην ποιότητα, και ας είναι δύσκολοι οι καιροί και η δισκογραφία μαραζώνει. Το αποτέλεσμα και η αποδοχή που έχει μέχρι τώρα το βιβλίο-CD μάς δικαιώνει».

Πώς ήρθε η εξαιρετική ιδέα για βιβλίο-cd;

«Υπήρχε πλούσιο υλικό που χώραγε στα πλαίσια του συνηθισμένου ένθετου ενός CD. Έτσι αποφασίσαμε να γίνει ένα καλαίσθητο βιβλίο που θα συνοδεύεται από το CD. Σ’ αυτό υπάρχει ένα συγκινητικό σημείωμα του Μ. Θεοδωράκη, οι στίχοι των τραγουδιών, πολλές φωτογραφίες με τον συνθέτη, σημείωμα δικό μου και του Γιάννη Ιωάννου που έκανε την παραγωγή και την ενορχήστρωση και περιγράφει το όμορφο αυτό ταξίδι της δημιουργίας της έκδοσης».

Photo Credits : Giannis Renesis

Με ποιο γνώμονα έγινε η επιλογή των τραγουδιών;

«Το CD περιέχει 2 ολοκαίνουρια τραγούδια και 11 εμπνευσμένες διασκευές-επανεκτελέσεις. Τραγούδια που με τη σπουδαία ενορχήστρωση του Γ. Ιωάννου έχουν τη λάμψη και τη μαγεία του καινούργιου. Κάποια απ’ αυτά είναι γνωστά, κάποια λιγότερο και αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του CD. Διαλέξαμε τραγούδια που μας άρεσαν και μας συγκίνησαν. Τον τελευταίο λόγο στην επιλογή αλλά και στο ηχητικό αποτέλεσμα είχε ο ίδιος ο Μίκης».

Ο Γιάννης Ιωάννου σας κατονομάζει «μούσα» του στο σημείωμά του. Δεν έχει και άδικο, σωστά;

«Συνεργαζόμαστε χρόνια και είμαστε και φίλοι. Έχει γράψει πολλά τραγούδια για τη φωνή μου. Θαυμάζω τις γνώσεις του, την τελειομανία και το μεράκι του. Για το CD αυτό  έγραψε ένα υπέροχο τραγούδι προς τιμήν του Μίκη σε στίχους του Στάθη Τζωρτζόπουλου, που λέγεται “Της Ρωμιοσύνης μελωδέ”».

Υπάρχουν σταθμοί στην καριέρα σας που σας «σημάδεψαν» είτε θετικά είτε αρνητικά; Έχετε συνεργαστεί με αξιόλογους καλλιτέχνες διεθνώς. Τι ονειρεύεστε για το μετά;

«Ναι, ήμουν τυχερή. Είχα σημαντικές συνεργασίες και σταθμούς σ’ αυτή την πορεία και έχω να θυμάμαι τα καλύτερα. Ονειρεύομαι να μπορώ να τραγουδώ για πολλά χρόνια και τα τραγούδια που λέω να έχουν απήχηση και να αγαπηθούν από τον κόσμο. Να συνεργάζομαι με αξιόλογους συναδέλφους, συνθέτες και στιχουργούς και από τη χαρά της δημιουργίας και της συνεργασίας να βγαίνει όμορφο αποτέλεσμα».

 Θεωρείτε ότι η μουσική μπορεί να βοηθήσει τη χώρα μας –και με ποιον τρόπο– προκειμένου να βγει από την εσωστρέφειά της;

«Οι τέχνες και ο πολιτισμός γενικότερα μπορούν να βοηθήσουν σε εποχές δύσκολες, όπως αυτή που περνάμε. Μπορούν στην κρίση να γίνουν αποκούμπι και να δώσουν δύναμη και ελπίδα σ’ ανθρώπους που δοκιμάζονται να κρατήσουν την ψυχή και το πνεύμα ζωντανό και όρθιο».

Photo Credits : Giannis Renesis

Τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη ενέπνευσαν κάποτε τον λαό μας και αντιστάθηκε στη λαίλαπα που του φύλαγαν κάποιοι. Σήμερα ακούμε και πάλι Θεοδωράκη. Είναι δυνατόν να λείπουν νέοι ταλαντούχοι ποιητές και μουσικοί;

«Ναι, έτσι είναι. Ενέπνευσαν και εμπνέουν ακόμη. Ο Θεοδωράκης είναι πια κλασικός και παγκόσμιος. Ακούγεται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά  όπου και να έχω τραγουδήσει στο εξωτερικό αγαπούν τη μουσική του κι ας μην καταλαβαίνουν τους στίχους. Πόσω μάλλον οι Έλληνες που μέσα απ’ τα τραγούδια του συγκινούμαστε με την ποίηση του Σεφέρη, του Ελύτη, του Ρίτσου, του Αναγνωστάκη και τόσων άλλων που μελοποίησε. Σήμερα δεν λείπουν οι σπουδαίοι ποιητές και συνθέτες, αλλά πολλές φορές στην τόσο μεγάλη διάχυση της πληροφορίας χάνονται. Κι αυτό είναι οξύμωρο από μόνο του…»

Ένα μεγάλο της ζωής σας «γιατί»;

«Το μεγάλο “γιατί” της ζωής μου δεν είναι ένα, είναι πολλά. Αυτό το διάστημα συγκλονίζομαι απ’ τη μεγάλη ανθρωπιστική προσφυγική κρίση. Από τον χαμό τόσων ανθρώπων, τόσων παιδιών στα νερά του Αιγαίου. Και συγκινούμε απ’ τη μεγάλη αγκαλιά που ανοίξαμε οι Έλληνες στους πρόσφυγες με αίσθημα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς».

Ένα μεγάλο της ζωής σας «θέλω»;

«Θα ήθελα να έρθουν καλύτερες μέρες για όλο τον κόσμο».

???????????????????????????????

 

Η παρουσίαση του CD σε φωτό Γιάννη Ρένεση

Καλλιόπη Βέττα, Ρένα Δούρου, Μαρία Κανελλοπούλου, Ανδρέας Ροδίτης, Λίνα Νικολακοπούλου, Κώστας Αρβανίτης, Πέτρος Κακολύρης
Καλλιόπη Βέττα, Ρένα Δούρου, Μαρία Κανελλοπούλου, Ανδρέας Ροδίτης, Λίνα Νικολακοπούλου, Κώστας Αρβανίτης, Πέτρος Κακολύρης
Πέτρος Κακολύρης, Καλλιόπη Βέττα, Γιάννης Ιωάννου
Πέτρος Κακολύρης, Καλλιόπη Βέττα, Γιάννης Ιωάννου
Γιάννης Μπαλάφας, Αναστάσιος Πετρόπουλος, Καλλιόπη Βέττα
Γιάννης Μπαλάφας, Αναστάσιος Πετρόπουλος, Καλλιόπη Βέττα
Καλλιόπη Βέττα, Ρένα Δούρου
Καλλιόπη Βέττα, Ρένα Δούρου
Πέτρος Κακολύρης, Λίνα Νικολακοπούλου, Καλλιόπη Βέττα
Πέτρος Κακολύρης, Λίνα Νικολακοπούλου, Καλλιόπη Βέττα
Πέτρος Κακολύρης, Καλλιόπη Βέττα, Κώστας Αρβανίτης
Πέτρος Κακολύρης, Καλλιόπη Βέττα, Κώστας Αρβανίτης

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα