Τι θα πει στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ο πρωθυπουργός

Συνεχείς συσκέψεις και ανταλλαγές απόψεων τις τελευταίες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να προετοιμάζει την ατζέντα του ενόψει του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, αλλά και της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με τα όσα διαρρέονται, ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να τηρήσει σκληρή στάση (δεν είναι τυχαίες οι αναφορές στο ενδεχόμενο άσκησης βέτο), αν και η τελική γραμμή που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση εξαρτάται και από το πως θα έχουν διαμορφωθεί οι προσφυγικές ροές μέχρι την ημέρα διεξαγωγής της Συνόδου. Από αυτό θα εξαρτηθεί και η πίεση που θα ασκηθεί προς την Τουρκία. Ωστόσο κρίσιμη ημέρα θεωρείται και η Παρασκευή με τον κ. Τσίπρα να αναλύει στους πολιτικούς αρχηγούς το σκεπτικό της Ελλάδας για άσκηση βέτο στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Το κλίμα όμως προβλέπεται βαρύ καθώς ήδη, τόσο η ΝΔ όσο και η Ένωση Κεντρώων έχουν διαφωνήσει με τις σκέψεις περί «βέτο». Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται διάθεση συναίνεσης μετά και τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε δημοσιά η Φώφη Γεννηματά. Ενώ δεδομένες είναι οι ενστάσεις που θα διατυπώσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Μπορεί κυβερνητικές πηγές να υποστηρίζουν πως δεν θα προσέλθει στον διάλογο με προειλημμένες αποφάσεις ωστόσο σημειώνουν πως η «χρυσή τομή» είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί.

Θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη το μεσημέρι, εκεί όπου ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει για τους άξονες που θα κινηθεί η συζήτηση με τους πολιτικούς αρχηγούς. Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Αλέξης Τσίπρας θα εξηγήσει στους Μητσοτάκης, Γεννηματά, Κουτσούμπα, Θεοδωράκη και Λεβέντη τα εξής:

– Το πλαίσιο το οποίο θα θέσει στους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, δηλαδή,
α. Δίκαιη και αναλογική κατανομή των βαρών. Αυτό που θέλει η Αθήνα είναι σαφείς δεσμεύσεις από κάθε χώρα πόσους πρόσφυγες θα αναλάβει και πότε θα τους πάρει.
β. επιτάχυνση της μετεγκατάστασης των προσφύγων
γ. εφαρμογή του μηχανισμού επανεγκατάστασης από την Τουρκία
δ. αποκλεισμός των μονομερών ενεργειών
ε. Δέσμευση για ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα μας. Με ενδιαφέρον αναμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου και τη σημερινή συνεδρίαση του Κολεγίου των επιτρόπων για αυτό το θέμα.

– Ο Αλέξης Τσίπρας θα ζητήσει από τους πολιτικούς αρχηγούς την συναίνεση προκειμένου να υπάρχει μια ενιαία στάση στην εφαρμογή της προσφυγικής πολιτικής μέσα στη χώρα.

– Ο πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει στους πολιτικούς αρχηγούς πως η Ελλάδα είναι αποφασισμένη αν χρειαστεί να βάλει βέτο και να μπλοκάρει αποφάσεις που ενδιαφέρουν την Αυστρία και τις 4 χώρες του Βίσενγκραντ.

Τέλος, όπως εξηγούν συνεργάτες του πρωθυπουργού, αυτό είναι κάτι που απαιτεί σοβαρό διπλωματικό χειρισμό και θεωρούν πως δεν θα χρειαστεί να πέσει στον τραπέζι με την Ευρώπη να δίνει τελικά τη λύση. Εάν ωστόσο παρθεί η απόφαση για βέτο από την ελληνική πλευρά, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και στην επόμενη τακτική Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 17-18 Μαρτίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα