“Έκανε τη χώρα ξέφραγο αμπέλι”

Δριμεία ήταν η επίθεση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά της κυβέρνησης κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα. Αιχμή αποτέλεσε η κυβερνητική ανυπαρξία στο μεταναστευτικό. Μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι απειλές για βέτο και οι μονομερείς ενέργειες δεν ωφελούν».
Ο κ. Μητσοτάκης παρουσίασε στοιχεία που αποδεικνύουν -όπως είπε- ότι το 2015 αυξήθηκαν οι μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα και κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ότι δεν ακολούθησε καμία αποτρεπτική πολιτική.
«Το σίγουρο είναι ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ όλοι κατάλαβαν ότι η Ελλάδα είναι ξέφραγο αμπέλι. Δεν ακολούθησε καμία αποτρεπτική πολιτική. Το 2014, δυόμισι φορές περισσότεροι επέλεξαν να μπουν στην Ευρώπη, μέσω Ελλάδας και όχι Ιταλίας.
» Το 2015 έξι φορές περισσότεροι επέλεξαν να μπουν στην Ευρώπη από την Ελλάδα από ό,τι από την Ιταλία. Τι άλλαξε; Άλλαξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έστειλε σε όλους νέα σαφές μήνυμα, ότι ο πιο εύκολος τρόπος εισόδου στην Ευρώπη ήταν μέσα από την Ελλάδα. Δεν ξέρω τι εννοούσε ο πρωθυπουργός όταν έλεγε ότι δεν υπάρχουν σύνορα. Άνοιξε την Αμυγδαλέζα, εξίσωσε τους οικονομικούς μετανάστες με τους πρόσφυγες και τους άφησε να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρώπη.
» Όταν με καθυστέρηση κατάλαβε τον κίνδυνο δέχθηκε τις αποφάσεις της ΕΕ που δημιουργούσαν υποχρεώσεις για τη χώρα που αδυνατούσε να εκπληρώσει. Οι Ένοπλες Δυνάμεις δραστηριοποιήθηκαν με καθυστέρηση. Η κυβέρνηση υποεκτίμησε την αντίδραση της Ευρώπης. Δεν αντιλήφθηκε ότι μετά τα γεγονότα στο Παρίσι υπήρξε μία άμεση σύνδεση της τρομοκρατίας με το προσφυγικό.
» Τις τελευταίες ημέρες βιώνουμε το παράδοξο, ενώ η κυβέρνηση είχε προεξοφλήσει το κλείσιμο των συνόρων, αδυνατεί να χειριστεί το πρόβλημα των δεκάδων χιλιάδων προσφύγων. Η ανικανότητα της κυβέρνησης Τσίπρα είναι προκλητική. Βουτηγμένη στα αδιέξοδα που δημιούργησε αφήνει υπονοούμενα για συμψηφισμό του προσφυγικού με την αξιολόγηση του προγράμματος. Ο κίνδυνος είναι να ηττηθούμε και στα δύο».
Εθνική γραμμή
O κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ελπίδα να διαμορφωθεί εθνική γραμμή στο θέμα, στη διάρκεια της σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας: Εύχομαι η συναίνεση που ζητά ο κ. Τσίπρας να μην είναι προσχηματική».
Αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «παριστάνει ότι διαπραγματεύεται».
«Επισκεφθήκαμε την Κύπρο που βγαίνει από την κρίση, χωρίς να αξιοποιήσει όλα τα κονδύλια μνημονίων. Στην Κύπρο, όμως, δεν υπήρχε ΣΥΡΙΖΑ, οι πολιτικές δυνάμεις και πολίτες συνεργάστηκαν και τα κατάφεραν. Αυτά ο κ. Τσίπρας τα γνωρίζει, αλλά δεν θέλει να αλλάξει, εμείς κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, κάθε καθυστέρηση είναι εγκληματική.«
Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την ομάδα του ότι «αποδομεί και τις τρεις εξουσίες» και υποστήριξε:  «Η Βουλή έχει μετατραπεί σε έναν ναό κακής νομοθέτησης, η εκτελεστική εξουσία αλώνεται από κολλητούς και φίλους, η Δικαιοσύνη υφίσταται πιέσεις και νοθεύεται η ανεξαρτησία της με ανεπίτρεπτες πολιτικές παρεμβάσεις. Ας πάψουν ο κ. Τσίπρας και η ομάδα του να παριστάνουν τους πολέμιους της διαπλοκής. Είναι οι τροχονόμοι της νέας διαπλοκής. Η επιλογή του κ. Τσίπρα είναι λάσπη αντί για θεσμική αναβάθμιση και επιχείρηση χειραγώγησης των θεσμών».
Κλείνοντας ανέφερε: «Οι επόμενες ημέρες είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον της χώρας. Η ΝΔ ήδη πρωταγωνιστεί στις πολιτικές εξελίξεις και εκφράζει ένα διευρυμένο ρεύμα υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Στα ψέματα και την ανικανότητα του κ. Τσίπρα θα αντιπαραθέσουμε την αλήθεια και την αποτελεσματικότητα».

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα