«Ναι» σε οικουμενική, «όχι» σε εκλογές

«Ναι» σε οικουμενική κυβέρνηση, «όχι» σε πρόωρες εκλογές λέει η πλειοψηφία των πολιτών σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων που είδαν το φως της δημοσιότητας., στις οποίες η Νέα Δημοκρατία έχει ξεκάθαρο προβάδισμα.

Αρχικά η έρευνα της ProRata για την Εφημερίδα των Συντακτών καταγράφει ένα ρευστό και μεταβαλλόμενο πολιτικό περιβάλλον, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιχειρεί να κλείσει τα ανοιχτά μέτωπα της αξιολόγησης (ασφαλιστικό, φορολογικό κ.λπ.), εισπράττοντας την πολιτική δυσαρέσκεια αρκετών κοινωνικών ομάδων.

Η δυσκολία διαχείρισης μιας σύνθετης κατάστασης, η οποία επιβαρύνεται από τις πιέσεις του προσφυγικού θέματος, φαίνεται να οδηγεί τους ψηφοφόρους σε σκέψεις για αλλαγή σύνθεσης της κυβέρνησης, με πρώτη προτίμηση τη συγκρότηση οικουμενικής (51%), κάτι που πριμοδοτούν αυτή την περίοδο πολλά κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και τα κυρίαρχα ΜΜΕ.

Στην επιλογή αυτή συντελούν και η εκτίμηση των περισσοτέρων (42%) ότι η κυβέρνηση «δεν εφαρμόζει αποτελεσματικά τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις», αλλά και η πεποίθηση ότι «δεν αντιστέκεται στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων».

Διαφωνούν με την άποψη ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είναι «αριστερή» το 58% των συμμετεχόντων.

Η συντριπτική πλειονότητα (78%) δεν επιθυμούν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis για τα Παραπολιτικά, στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 4,3 μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει 23,7%, ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 19,4%, Χρυσή Αυγή με 5,1%, ΚΚΕ 4,7% , Δημοκρατική Συμπαράταξη 4,2%, Ένωση Κεντρώων 3,7%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,3% και ΠΟΤΑΜΙ με 2,2%.

Τελος, σε έρευνα που έκανε το Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ το κόμμα της Ν.Δ. συγκεντρώνει το 24% και ακολουθούν ΣΥΡΙΖΑ 17,5%, Χρυσή Αυγή 6%, ΚΚΕ 5,5%, Δημοκρατική Συμπαράταξη 4,5%, Ένωση Κεντρώων 4.5%, ΑΝΕΛ 2,5%, Ποτάμι 2,0%, ΛΑΕ 2,0%, ΔΞ/ΔΑ 24%.

Σε ερώτηση για το τι πρέπει να γίνει αν η κυβέρνηση χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία το 42% ζητά οικουμενική χωρίς Τσίπρα, το 25,5% κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας με τον Τσίπρα πρωθυπουργό και το 22% προτιμά τις εκλογές.
Σε ότι αφορά στις δημοτικότητες πρώτος είναι ο Βασίλης Λεβέντης με 27% θετικές γνώμες και ακολουθούν ο Κυριάκος Μητσοτάκης 25,5% και ο Αλέξης Τσίπρας με 23%.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα