Συνέδριο απαρχή διαζυγίων

Με βάση τις τελευταίες συνεντεύξεις το συνέδριο του Ποταμιού από την Παρασκευή ως την Κυριακή θα αποτελέσει την απαρχή εξελίξεων. Με βάση τα σημερινά δεδομένα ο Σταύρος Θεοδωράκης θα περάσει μάλλον άνετα τη δική του εισήγηση, οπότε η συγκατοίκηση με τον Θεοχάρη μάλλον θεωρείται πολύ δύσκολη, ενώ ουκ ολίγοι θεωρούν βέβαιο το διαζύγιο.

Ο μεν επικεφαλής του κόμματος επιθυμεί την αυτόνομη πορεία του Ποταμιού που ίδρυσε πριν δύο χρόνια και παραπέμπει στις αποφάσεις που θα πάρει το συνέδριο για το ζήτημα των συνεργασιών και των συμπράξεων, ο δε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος παραδέχεται ανοιχτά ότι το κόμμα έκλεισε τον κύκλο του και πρέπει να ενταχθεί σε ένα νέο ευρύτερο κεντρώο σχήμα.

Το Σαββατοκύριακο συνεχίστηκαν οι δημόσιες ανταλλαγές πυρών. Ο Χ. Θεοχάρης με συνέντευξή του (διευκρίνισε μεν ότι δεν θα βάλει υποψηφιότητα για την αρχηγία του κόμματος, παρόλο που υπήρξαν στελέχη που του το ζήτησαν, ωστόσο επέρριψε ευθέως την ευθύνη για την πορεία του Ποταμιού στον Στ. Θεοδωράκη.

«Η προοπτική της αυτόνομης πορείας γύρω από την οποία συστρατευτήκαμε όλοι δεν υφίσταται πια. Το Ποτάμι δεν μπορεί πλέον να δυναμώσει περαιτέρω και να κινηθεί μόνο του», τόνισε και ζήτησε να ανασυνταχθεί ο χώρος μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, με την υποσημείωση ότι μετεκλογικά μπορεί να συνεργαστεί «μόνο με τις δυνάμεις του εξορθολογισμού, που εκφράζονται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Εκνευρισμός Θεοδωράκη

Η στάση του Χ. Θεοχάρη, ο οποίος εδώ και καιρό έχει ανοίξει τη δική του πολιτική «περπατησιά», προκαλεί δυσφορία στο επιτελείο του επικεφαλής, στελέχη του οποίου τον χαρακτηρίζουν εμμέσως πλην σαφώς δελφίνο.

Ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης, σε τηλεοπτική συνέντευξή του την Κυριακή, δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τις νέες δηλώσεις Θεοχάρη. «Το Ποτάμι δεν έχει τελειώσει, θα συνεχίσει και στο κίνημα ανήκουν αυτοί που πιστεύουν σε αυτό», υπογράμμισε και πρόσθεσε με ποιο αυστηρό ύφος: «Δεν χτίζουμε Βαβέλ, όλα έχουν ένα όριο και αυτό είναι το συνέδριο. Αυτό θα καθορίσει πώς το κίνημα θα δυναμώσει και όχι πώς θα διαλυθεί και είμαι απόλυτος».

Δεν παρέλειψε μάλιστα να πει πως ο ίδιος είναι που ίδρυσε το Ποτάμι και “αν αυτό πεθάνει, θα πεθάνει και εκείνος μαζί του”.

Ο 3ος πόλος

Σε ότι αφορά τις πιέσεις που δέχεται ο Σταύρος Θεοδωράκης και το Ποτάμι τόνισε χαρακτηριστικά: «Η δημιουργία τριών ή δεύτερων πόλων στην πολιτική δε διατάσσεται και δεν αποφασίζεται από την κορυφή της πυραμίδας γιατί τότε ποτέ δεν ξέρεις αν ακολουθεί η βάση. Ο λαός είναι εκείνος που δημιουργεί τους μεγάλους σχηματισμούς αλλά πρέπει να πειστεί πρώτα από τα προγράμματα και τις ιδέες» ενώ στη συνέχεια για τις κυβερνητικές ανέφερε: «Όλοι κατά καιρούς έχουν εκφράσει μια επιθυμία ή μια πρόβλεψη για το Ποτάμι. Οι προβλέψεις τους όμως είναι ρηχές και ο δικός μας σχεδιασμός έχει μεγαλύτερο βάθος. Το Ποτάμι συνεχίζει την αυτόνομη διακριτή πορεία του. Συγκρούεται με την κυβέρνηση και προτείνει λύσεις. Αυτό είναι σήμερα το χρήσιμο. Όλα τα άλλα είναι πρόωρα».

Στη συνέχεια ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας σε ερώτηση για το αν το Ποτάμι είναι φιλελεύθερο ή κεντροαριστερό τόνισε: «Το Ποτάμι είναι το Κέντρο των Αλλαγών», ενώ για τις εσωκομματικές ζυμώσεις του Κινήματος είπε: «Τα κόμματα είναι ζωντανοί οργανισμοί και ειδικά το Ποτάμι είναι κυψέλη ιδεών και γόνιμης αντιπαράθεσης. Ακούω απόψεις, συνθέτουμε απόψεις, στο Συνέδριο πολύ περισσότερο αλλά δεν έχω αντιληφθεί κάποιον να θέλει να αυτομολήσει».

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα