Ανοιχτά σύνορα (για την ώρα) και βλέπουμε…

Στο ψυγείο μπαίνει, όπως όλα δείχνουν, η συμμετοχή του ΝΑΤΟ στις περιπολίες του Αιγαίου. Αν και στην περιοχή βρίσκονται πλοία που ανήκουν στη δύναμη της συμμαχίας, παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα δεν παρεμβαίνουν.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Στο κεντρικό Αιγαίο βρίσκεται ήδη η νατοϊκή δύναμη, αναμένοντας το επιχειρησιακό σχέδιο που καταρτίζεται στις Βρυξέλλες και που θα προσδιορίζει τον ακριβή τρόπο δράσης της, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, σε συνέντευξή του για το προσφυγικό. Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο υπουργός παραδέχθηκε πως μέχρι σήμερα δεν έχει καταρτιστεί επιχειρησιακό σχέδιο. Και αυτό όχι με ευθύνη της Ελλάδας, αλλά κυρίως της Τουρκίας η οποία θα πρέπει να σημειωθεί πως ήταν εκείνη που πρότεινε εξ αρχής την παρέμβασή του. Το πρόβλημα εντοπίζεται στις αρμοδιότητες αλλά και τις υποχρεώσεις των δύο χωρών, μιας και μέρα με την ημέρα γίνεται σαφές πως οι ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις θα κάνουν κουμάντο στην περιοχή δίνοντας εντολές τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία.

Όσο ο χρόνος περνάει χωρίς αποτέλεσμα, τόσο πιο δύσκολο γίνεται να υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση. Ειδικά και μετά τα καρφιά της Συνόδου Κορυφής κατά της Τουρκίας. «Οι ροές των μεταναστών που φθάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία εξακολουθούν να είναι υπερβολικά υψηλές. Επιβάλλεται σημαντική και διαρκής μείωση του αριθμού των παράνομων εισόδων από την Τουρκία στην Ε.Ε. Αυτό απαιτεί περισσότερες και αποφασιστικές προσπάθειες και από την πλευρά της Τουρκίας για την αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου δράσης», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο κείμενο Συμπερασμάτων.

Δέσμευση…
Την ίδια ώρα, τη δέσμευση ότι θα διατηρηθεί το status quo στα σύνορα της Ευρώπης, τουλάχιστον ως την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 6ης Μαρτίου, έλαβε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τομ Γάλλο πρωθυπουργό Φρανσουά Ολάντ, κατά τη διάρκεια της τριμερούς συνάντησης που είχαν χθες το πρωί στις Βρυξέλλες, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα αποδεχθεί ενέργειες οι οποίες αποβαίνουν εις βάρος της, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της στο σύνολό τους. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος στο προσφυγικό, κάτι το οποίο αναγνωρίζεται ήδη από τις άλλες χώρες. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε, επίσης, ότι οι «μονομερείς ενέργειες» δεν είναι αποδεκτές από την πλευρά της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι το «κλειδί» στην αντιμετώπιση του προσφυγικού είναι η Τουρκία και η συντονισμένη δράση του ΝΑΤΟ, προκειμένου να ελεγχθούν αποτελεσματικά οι προσφυγικές ροές. Από την πλευρά τους, η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος διαβεβαίωσαν τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι η Ελλάδα θα έχει όποια βοήθεια ζητήσει και συμφώνησαν ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αποδεκτή, με οποιονδήποτε τρόπο, η μεταφορά περισσότερης πίεσης στη χώρα.

Επιπλέον, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ δεσμεύθηκαν ότι θα διατηρηθεί το status quo στα σύνορα της Ευρώπης, έως την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 6ης Μαρτίου, όπου θα αξιολογηθεί η διαχείριση του προσφυγικού με επίκεντρο την Τουρκία. Παράλληλα, ξεκαθαρίστηκε ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα αποκλεισμού της Ελλάδας από τη Ζώνη Σένγκεν. Εξάλλου, κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν «θετική» την εξέλιξη της τριμερούς συνάντησης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι, αν η θετική έκβαση συνεχιστεί έως το τέλος της Συνόδου, δεν θα υπάρξει πρόβλημα από ελληνικής πλευράς σε σχέση με την τελική έγκριση του κειμένου συμπερασμάτων της Συνόδου.

Κυβερνητικές πηγές εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για την ισχυρή στήριξη της Γερμανίδας καγκελάριου στην Ελλάδα για το προσφυγικό. Εξέφραζαν επίσης ικανοποίηση για την ισχυρή στήριξη από τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ανάγκη υλοποίησης των συμφωνηθέντων από την Τουρκία. Όσον αφορά το οικονομικό ζήτημα και την εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος, οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να επιστρέψουν άμεσα οι θεσμοί στην Αθήνα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό. Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι θα υπάρξουν από κοινού πρωτοβουλίες των τριών μερών προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η απόφαση για έκτακτη συνάντηση κορυφής στις 6 Μαρτίου μετά από πρόταση της Άνγκελα Μέρκελ, χαρακτηρίζεται από την ελληνική διπλωματία θετική, καθώς, όπως δήλωναν αρμόδιες πηγές, έως τότε θα υπάρξει χρόνος για να λειτουργήσει πλήρως η συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, καθώς και να αποδώσει η απόφαση περί της συμμετοχής του ΝΑΤΟ, ώστε να περιοριστούν οι προσφυγικές ροές και η παράνομη διακίνηση από τη θάλασσα. Επιπλέον, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η σύνοδος Ε.Ε. – Τουρκίας μεταφέρει εκ των πραγμάτων το κέντρο βάρους της διαχείρισης του προσφυγικού και την πίεση για την υλοποίηση των συμφωνημένων στην Τουρκία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα