Περιμένοντας τον… Σταύρο

Τόσο η Φώφη Γεννηματά, όσο και άλλα στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έχουν απευθύνει όλο το προηγούμενο διάστημα προσκλήσεις προς το Ποτάμι για συμπόρευση με στόχο ένα ισχυρό 3ο πόλο.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Μάλιστα, αρκετά υψηλόβαθμα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι επίκειται συνάντηση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον Σταύρο Θεοδωράκη, η οποία πάντως πιθανολογείται ότι θα κρατηθεί μυστική. Οι πιο αισιόδοξοι υποστηρίζουν ότι το συνέδριο του Ποταμιού ίσως αποτελέσει την αφετηρία εξελίξεων στην Κεντροαριστερά. Μάλιστα, αναμένουν με αγωνία την εναρκτήρια ομιλία του Σταύρου Θεοδωράκη στο συνέδριο του Ποταμιού, αναμένοντας ένα σήμα.  Στη Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, κρατούν χαμηλά τους τόνους, αναμένοντας τις εξελίξεις. Αποφεύγουν δε επιμελώς οποιαδήποτε ενέργεια θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στον Στ. Θεοδωράκη ενόψει του συνεδρίου του κόμματός του.

Αν, πάντως, το αισιόδοξο για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη σενάριο της συνεργασίας τελικά με το Ποτάμι δεν ευοδωθεί, δεν αποκλείεται να αλλάξουν εν μέρει τα σχέδια του κόμματος. Ήδη, στο εσωτερικό του συζητείται το ενδεχόμενο να μην προχωρήσουν σε εκλογή προέδρου στην περίπτωση που δεν ανταποκριθούν αρκετές δυνάμεις στο κάλεσμα.

Εμπόδια
Πάντως, οι διαδικασίες για τη μετεξέλιξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης καθυστερούν και όπως είναι λογικό προκαλούν γκρίνιες. Παράλληλα, υπάρχουν αρκετές παρεξηγήσεις που πρέπει να διαλυθούν. Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης πάντως την περασμένη εβδομάδα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να γίνει μόνο η συνδιάσκεψη. «Θα δούμε και αν θα προχωρήσουμε στην εκλογή αρχηγού από τη βάση ανάλογα με τις συμμετοχές», είπε.

Ήδη έχουν οριστεί οι επιτροπές προετοιμασίας της συνδιάσκεψης και οι εκδηλώσεις της επόμενης περιόδου, ξεκινώντας με μια παναττική στις 21 Φεβρουαρίου με ομιλητές την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ., Θανάση Θεοχαρόπουλο. Θα ακολουθήσουν ανάλογες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη και στο Ηράκλειο. Παράλληλα θα γίνουν και πολλές περιφερειακές εκδηλώσεις σε κάθε νομό της Ελλάδας, προκειμένου να συσπειρωθούν οι δυνάμεις της Συμπαράταξης και να δημιουργηθεί χώρος υποδοχής για τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Δημοκρατική Συμπαράταξη εκτιμούν ότι, αν κρατήσουν σταθερή και συνεπή στάση απέναντι τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στη Ν.Δ., θα ανταμειφθούν από τους ψηφοφόρους του ενδιάμεσου χώρου, ακόμη και αν επικρατήσουν συνθήκες πόλωσης στην περίπτωση που προκηρυχθούν εκλογές.

Αν υπάρξει τελικά κάποιου είδους ανταπόκριση από το Ποτάμι ή από ένα σημαντικό κομμάτι του, η κα Γεννηματά μάλλον θα υποχρεωθεί να αλλάξει τον σχεδιασμό της για να μην παρεκτρέψει την προσπάθεια ανασυγκρότησης του χώρου σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες για τη χώρα. Και αυτό γιατί ένα τμήμα του ΠΑΣΟΚ που εκφράζεται κυρίως από τη νέα γενιά στελεχών (Νίκος Ανδρουλάκης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος) μιλάει για ιδρυτικό συνέδριο και θεωρεί ότι είναι λάθος να επιμένει το περιβάλλον της προέδρου του ΠΑΣΟΚ να γίνει πρώτα η συνδιάσκεψη στην οποία θα καθοριστούν όλα τα κρίσιμα ζητήματα και έπειτα η εκλογή προέδρου από τη βάση και το συνέδριο. Για αυτά θα πρέπει να λάβει απόφαση η Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, η οποία θα συγκληθεί ύστερα από το συνέδριο του Ποταμιού. Ωστόσο, η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜ.ΑΡ. συνεδρίασε και αποφάσισε ότι πρώτα πρέπει να γίνει συνέδριο και έπειτα εκλογή προέδρου από τη βάση, και σε αυτό συμφωνούν και οι Κινήσεις για τη Σοσιαλδημοκρατία που συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, που βρίσκονται κοντά στην κα Γεννηματά μεταδίδουν ότι αν το Ποτάμι αποφασίσει να κινηθεί προς την Κεντροαριστερά, τότε είναι δυνατόν να συζητηθούν τα πάντα σε νέα βάση. Αν όχι, προσθέτουν, τότε η Συμπαράταξη δεν θα ανοίξει την πόρτα της ούτε στο ΚΙΔΗΣΟ και θα προχωρήσει με τη σημερινή σύνθεση δυνάμεων.

Ο Θεοχαρόπουλος
Για την Κεντροαριστερά και τις πολιτικές εξελίξεις μίλησε ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «είναι η ώρα για την ισχυροποίηση και τη δημιουργία μιας μεγάλης Συμπαράταξης, από τον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου, της μεταρρυθμιστικής αριστεράς και της πολιτικής οικολογίας».

Και πέταξε το γάντι και στο Ποτάμι: «Κινήσεις και κόμματα του ευρύτερου χώρου, μεταξύ αυτών και το Ποτάμι, θα πρέπει να το πάρουν απόφαση και να κάνουν υπερβάσεις. Προτείνω να κλειστούμε οι αρχηγοί των κομμάτων και των κινήσεων σε ένα δωμάτιο και να μη βγούμε από εκεί, αν δεν υπάρξει αυτή η μεγάλη Συμπαράταξη, η οποία θα οδηγήσει στην εναλλακτική προοδευτική λύση που ζητούν οι πολίτες…»

Όσον αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, τόνισε ότι η χώρα δεν αντέχει νέες εκλογές. «Εμείς δεν θα συνεισφέρουμε στη διεύρυνση αυτής της κυβερνητικής πλειοψηφίας που δημιουργεί αδιέξοδα», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Η πρότασή μας είναι σταθερή για μια νέα κυβέρνηση ευρείας πλειοψηφίας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, με προοδευτική προγραμματική συμφωνία. Αυτή η πρότασή μας έχει τεθεί και προεκλογικά και μετεκλογικά, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει και δεν την έχει συζητήσει. Σε αυτό το πλαίσιο της πρότασή μας, χρειάζεται να αρθούν τα όποια πιθανά αδιέξοδα θα έχουμε μπροστά μας την επόμενη περίοδο».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα