Συμφώνησαν ότι είναι εθνικό θέμα

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και η Φώφη Γεννηματά συμφώνησαν πως το προσφυγικό και το μεταναστευτικό εξελίσσεται πολύ άσχημα για τη χώρα. Και οι δύο επίσης συμφώνησαν ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο ελληνικό και αφορά ολόκληρη την Ευρώπη.

Υποδεχόμενος ο πρωθυπουργός την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ  χαρακτήρισε καλή την πρωτοβουλία που πήρε η κ. Γεννηματά να συναντηθούν και τόνισε πως το θέμα υπερβαίνει τις κομματικές αντιθέσεις και αφορά την Ευρώπη, καθώς είναι διεθνές ζήτημα. «Παίρνει διαστάσεις εθνικού θέματος», επεσήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Παρότι πρέπει να το αντιμετωπίσουμε έξω από μικροκομματικές αντιθέσεις, ωστόσο, έχει σημασία αν κανείς θα αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα μέσα από μια προοδευτική αντίληψη για την ανάγκη να δείξουμε το ανθρώπινο πρόσωπο απέναντι στους πρόσφυγες, στους κυνηγημένους αυτού του κόσμου, στους αδύναμους που φεύγουν από τον πόλεμο για να βρουν τη δυνατότητα να ζήσουν ή αν θα επικρατήσουν ξενοφοβικά αντανακλαστικά όπως δυστυχώς επικρατούν σε αρκετές χώρες μιας συντηρητικής Ευρώπης σήμερα”.

Από την πλευρά της, η κυρία Γεννηματά είπε ότι πράγματι προκάλεσε αυτή τη συνάντηση γιατί πιστεύει ότι το προσφυγικό είναι ένα εθνικό ζήτημα. «Τα είπα και στη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που δυστυχώς τότε η Ν.Δ. είχε επιλέξει να μη συνταχθεί», πρόσθεσε η κ. Γεννηματά , για να υπογραμμίσει ότι «πρέπει να τελειώσει η συζήτηση για την απομόνωση της χώρας μας και τον κίνδυνο απένταξης της από τη ζώνη Σένγκεν».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ακόμη ότι «ανεξάρτητα από τα λάθη, τις παραλείψεις και τις ολιγωρίες τόσο των ευρωπαϊκών θεσμών όσο και της ελληνικής κυβέρνησης, θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε στις διαστάσεις του αυτό το ζήτημα». Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα και ότι δεν πρέπει η Ελλάδα να σηκώσει στις πλάτες της την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος μόνη της.

Η κυρία Γεννηματά επεσήμανε ότι σε αυτή την κατεύθυνση έχει πάρει και παίρνει πρωτοβουλίες. Υπενθύμισε ότι είχε ενημερώσει τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές στη Σύνοδο της Μάλτας με συγκεκριμένες προτάσεις, και ότι έστειλε επιστολή το περασμένο Σάββατο στον πρόεδρο του PES Σεργκέι Στάνισεφ, τον Πρόεδρο της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου Τζιάνι Πιτέλα, τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τους ηγέτες των σοσιαλιστικών και σοσιαλδημοκρατικών κομμάτων της Ευρώπης. Σημείωσε ότι υπήρχε ανταπόκριση από τον κ. Πιτέλα, με μια πολύ θετική δήλωση για τη χώρα. Εξαιρετική ανταπόκριση, σχολίασε ο κ. Τσίπρας.

Το σχέδιο

Το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την ασφαλή μεταφορά ευαίσθητων κατηγοριών προσφύγων, όπως – και κυρίως-  ασυνόδευτα παιδιά, ηλικιωμένοι, εγκύους, ασθενείς, θα παρουσιάσει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στον πρωθυπουργό, κατά την σημερινή συνάντησή τους.

Την συγκεκριμένη  πρόταση είχε υποβάλει στη Μάλτα, στην προσυνεδριακή συνάντηση των Σοσιαλιστών ηγετών, ενώ έχουν υπάρξει και εσωτερικές συζητήσεις μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να έχει συνταχθεί ήδη ένα κείμενο τεκμηρίωσης.

Το σχέδιο είναι πιλοτικό, έχει την κωδική ονομασία «Κιβωτός», άρα δεν μπορεί να αφορά, στην αρχή τουλάχιστον, μαζικής ποσότητας πληθυσμούς, και σε γενικές γραμμές περιγράφεται ως εξής:  Μέσω της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου EASO και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες- και με την ευθύνη αυτών – δημιουργούνται στην Τουρκία «Σημεία Επιλογής» (ας πούμε αντίστοιχα hot spots), ώστε να καταγράφονται άτομα που θα ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες οι οποίες ορίζονται από τα εξής χαρακτηριστικά: Να είναι μονογονεϊκές οικογένειες, οικογένειες με ανήλικα παιδιά (που είναι τα κύρια θύματα των ναυαγίων), οικογένειες με ένα τουλάχιστον ανήλικο μέλος με προβλήματα υγείας ή αναπηρία, έγκυοι, ανάπηροι όποιας ηλικίας.

Για να ενταχθούν στο  πρόγραμμα θα πρέπει να προέρχονται από τις «επιλέξιμες χώρες» (Συρία, Ιράκ κ.λ.π.), και να έχουν συγγενείς πρώτου ή δεύτερου βαθμού  είτε στην Ελλάδα, είτε σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα».

Οι προϋποθέσεις αυτές δεν ισχύουν  για τις μονογονεϊκές οικογένειες και τους αναπήρους.

Στις χώρες προορισμού θα υπάρχουν αντίστοιχα γραφεία στις υπηρεσίες ασύλου και οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα θα γίνονται μέσω ηλεκτρονικής φόρμας από τα hot spots  στα τουρκικά παράλια.

Πρόταση νόμου

Στο μεταξύ η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατέθεσε πρόταση νόμου για το Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα και την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας και ένταξης.  «Η πρόταση νόμου αποτελεί δημοκρατική πρόκληση προς την κυβέρνηση αν πιστεύει όσα λέει υπέρ των κοινωνικά αδυνάμων, να την αξιοποιήσει», δήλωσαν στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες οι βουλευτές του κόμματος Β. Κεγκέρογλου και Εύη Χριστοφιλοπούλου. Το ΠΑΣΟΚ ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση διότι «η ανερμάτιστη και άκρως υφεσιακή πολιτική της επιδείνωσε τα προβλήματα για τους οικονομικά αδύναμους και τις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού». Μάλιστα κάνουν λόγο για «κυβερνητική αβελτηρία που είχε ως αποτέλεσμα την αναίρεση των συμφωνημένων πολιτικών με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την κοινωνική ένταξη όπως την επέκταση του πιλοτικού προγράμματος Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα». Ενώ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποίησε το ποσό των 330 εκ. ευρώ, το οποίο  από τον Δεκέμβριο του 2014 είχε εγκριθεί υπέρ των απόρων.

Με την Πρόταση Νόμου προωθούνται τα εξής:

  • Επαναφορά και επέκταση του Εγγυημένου Κοινωνικού Εισοδήματος, από 1η Απριλίου 2016 και του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής Βοήθειας και βασικής υλικής συνδρομής του ΤΕΒΑ, με την πλήρη αποκέντρωσή του στις Περιφέρειες της χώρας.
  • Διασφάλιση προστασίας της Α΄ κατοικίας  για όσους εντάσσονται στο νόμο 3869/2010.
  • Επαναφορά στα 1.500 ευρώ του ακατάσχετου λογαριασμού και προστασία  προνοιακών, αναπηρικών  επιδομάτων και κάθε μορφής βοηθημάτων ή οικονομικών ενισχύσεων που χορηγούνται σε ευπαθείς ομάδες ή πολίτες που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, καθώς και αποζημιώσεων  που καταβάλλονται στους αγρότες, με βάση τους κανονισμούς ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ.
  • Πρόσθετη  στελέχωση των ΚΕΠ για την υποστήριξη των δράσεων κοινωνικής προστασίας.
  • Ανάκτηση αυτοτέλειας των ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ και ένταξή τους στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας  όλων των γεωγραφικών περιφερειών της χώρας.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα