Οι αριθμοί «λένε την αλήθεια» για τον εφιάλτη των αγροτών

Στο… ντιβάνι του Προκρούστη θα οδηγούνται όσοι αγρότες κάνουν το «λάθος» να δηλώσουν στην εφορία καθαρά εισοδήματα άνω των 1.000 ευρώ μηνιαίως. Ακόμη χειρότερη μοίρα περιμένει όσους θα πέσουν παγίδα των τεκμηρίων, μόνο και μόνο επειδή είχαν την ατυχία να είναι ιδιοκτήτες ενός σπιτιού και ενός αυτοκινήτου.

Αυτό, καθώς σύμφωνα με το σχέδιο του Γιώργου Κατρούγκαλου θα βρεθούν αντιμέτωποι ακόμη και με τετραπλασιασμό των ασφαλιστικών τους εισφορών. Μπορεί τα κυβερνητικά στελέχη να ομιλούν για μικρές αυξήσεις στο ύψος των εισφορών, οι αριθμοί όμως αποτυπώνουν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα. Το 2019, έτος κορύφωσης της αύξησης των εισφορών -το συγκεκριμένο έτος οι αγρότες θα πληρώνουν το 20% του καθαρού εισοδήματος για την κύρια σύνταξη και επιπλέον 6,95% για την υγεία- οι ασφαλιστικές εισφορές για έναν αγρότη με εισόδημα 12.000 ευρώ, θα είναι από 158% έως και 329% περισσότερες σε σχέση με σήμερα ανάλογα με την ασφαλιστική κλάση στην οποία κατατάσσεται.

Ο υπουργός Εργασίας, στα στοιχεία που ανέφερε στην συνέντευξη τύπου της Παρασκευής -είναι τα ίδια στοιχεία που επικαλέστηκε στην ομιλία του στη Βουλή και ο πρωθυπουργός- έκανε αρκετές παραδοχές που «θολώνουν» την πραγματική εικόνα. Μίλησε για τις μεταβολές που θα επέλθουν το 2017 με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού χωρίς να επισημάνει ότι το 2016 έρχεται γενικευμένο κύμα αυξήσεων και μάλιστα με αναδρομική ισχύ από τον Ιούλιο του 2015. Δεν ενσωμάτωσε στα παραδείγματά του τις εισφορές υπέρ του κλάδου της υγείας παρά το γεγονός ότι η καταβολή τους θα είναι υποχρεωτική. Και τρίτον, εστίασε στους αγρότες που δηλώνουν πολύ χαμηλά εισοδήματα -ακόμη και 2000 ευρώ- παραλείποντας όμως να αναφέρει ότι λόγω τεκμηρίων, αυτό το δηλωθέν εισόδημα μπορεί να μην χρησιμοποιηθεί ποτέ για τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών.

Ωστόσο, παρέλειψε να αναφέρει ότι το 2017 θα έρθει μόνο το πρώτο κύμα αύξησης των εισφορών, το οποίο και θα διαδεχθεί ένα δεύτερο και ένα τρίτο κύμα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα