Στην Βουλή η αρμοδιότητα για τις τηλεοπτικές άδειες

Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και αποφασίστηκε να τεθεί σε ψηφοφορία την Παρασκευή, προβλέπει την de facto κατάργηση του ΕΣΡ και της αρμοδιότητάς του στη διαδικασία αδειοδότησης των καναλιών.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Πως η κυβέρνηση, με υπογραφή του υπουργού Επικρατείας, Νίκου Παππά, μεταφέρει στη Βουλή και ουσιαστικά στην κυβερνητική πλειοψηφία την αρμοδιότητα για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Μία κίνηση, δηλαδή, που έχει ως στόχο τον απόλυτο έλεγχο της τηλεοπτικής αγοράς από τον ετερόκλητο κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ – Ανεξάρτητων Ελλήνων. Τη Διάσκεψη των Προέδρων ενημέρωσε για τον τροπολογία ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ανακοίνωση προκάλεσε αντίδραση απ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που χαρακτήρισαν την επικείμενη ρύθμιση αντισυνταγματική καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα οι αρμοδιότητες για την αδειοδότηση ανήκουν στο ΕΣΡ. Δευτερευόντως η αντίδραση τους αφορούσε στο ότι η τροπολογία θα κατατεθεί σε νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση κοινοτικής οδηγίας όπου σύμφωνα με τον κανονισμό απαγορεύεται η ένταξη άλλων διατάξεων.

Ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Παππάς, επιχείρησε ήδη την περασμένη εβδομάδα να ξεπεράσει τον «σκόπελο» της αυξημένης πλειοψηφίας που απαιτείται στη Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής τροπολογία που αύξανε τον αριθμό των μελών του ΕΣΡ από 7 σε 9 αλλά τελικά δεν πέτυχε το στόχο του, παρότι η τροπολογία ψηφίστηκε και από το ΠΑΣΟΚ. Στην ψηφοφορία που έγινε στη διάσκεψη των Προέδρων επί της λίστας των προσώπων που εμφάνισε κατά ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ένωση Κεντρώων και Χρυσή Αυγή. «Παρών» δήλωσαν ΚΚΕ και Ποτάμι.

Από την πλευρά του, τέλος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Νίκος Δένδιας, είχε επισημάνει ότι υποχρεωτικός όρος για να συναινέσει το κόμμα του είναι πρώτα να επιστρέψουν οι υπερεξουσίες του Νίκου Παππά στο ΕΣΡ.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα