Τα τέσσερα «πρέπει» του νέου προέδρου για να κερδίσει ξανά την κοινωνία…

Η ανάληψη της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας ήταν μία μεγάλη πρόκληση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η οποία όμως φαντάζει μάλλον… μικρή μπροστά σε αυτές που έχει μπροστά του στο άμεσο μέλλον.

Ο πρόεδρος της κεντροδεξιάς παράταξης, καλείται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα (ο ίδιος το έχει προσδιορίσει σε 111 ημέρες) όχι απλά να ανακτήσει η ΝΔ τη χαμένη της αξιοπιστία, αλλά να ανασυνταχθεί πολιτικό και ιδεολογικά, προκειμένου να τεθεί σε τροχιά εξουσίας. Με απλά λόγια ήρθε η ώρα του κ. Μητσοτάκη να αποδείξει ότι είναι «καλός τιμονιέρης» σε μία εποχή γεμάτη φουρτούνες. Ας βάλουμε, όμως, τα πράγματα σε μία σειρά και αποτυπώνοντας την κατάσταση με ψύχραιμη ματιά.

1) Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία προσπέρασε τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως αυτό δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Μπορεί απλά είναι μία συγκυρία. Για να παγιωθεί αυτό το προβάδισμα και να ανέβουν τα ποσοστά της «γαλάζιας» παράταξης, θα πρέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να δώσει άμεσα στην κοινωνία το κυβερνητικό του στίγμα. Το πώς δηλαδή θα πορευτεί εάν και εφόσον αναλάβει τις τύχες της Ελλάδας.

2) Η εικόνα του κόμματος, λόγω των συνεχόμενων χαμένων εκλογικών αναμετρήσεων αλλά και της εσωστρέφειας των τελευταίων μηνών, δεν είναι και η καλύτερη. Για να πείσει, λοιπόν, ότι μπορεί να αναδιοργανώσει τη χώρα πρέπει πρώτα να κάνει το ίδιο στη Νέα Δημοκρατία. Παράλληλα, θα πρέπει να ξεκινήσει η προσέγγιση με τον λεγόμενο φιλελεύθερο χώρο και η κεντροδεξιά παράταξη να ακουστεί και πάλι από τους παραδοσιακούς ψηφοφόρους της.

3) Ο νέος πρόεδρος θα πρέπει να δείξει ότι ενώνει το κόμμα και όχι ότι κρατάει… μανιάτικα σε όσους δεν τον στήριξαν στην εκλογική μάχη. Στη νέα Νέα Δημοκρατία έχουν θέση και οι «καραμανλικοί», καθώς μπορεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης να ηττήθηκε όμως το ποσοστό που συγκέντρωσε δεν είναι καθόλου αμελητέο. Θα πρέπει, βέβαια, να απομονώσει και πρόσωπα που με τη στάση τους πληγώνουν το κόμμα.

4) Η οικονομία είναι το μεγάλο στοίχημα και ο καθοριστικός παράγοντας των όποιων πολιτικών εξελίξεων. Όμως ένα κόμμα εξουσίας θα πρέπει να παρουσιάσει μία ολοκληρωμένη κυβερνητική ατζέντα. Από το τι θα κάνει στα εθνικά θέματα και την Παιδεία, μέχρι τον Αθλητισμό. Αυτό ισχύει και για την αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση, που δεν πρέπει να περιοριστεί σε συγκεκριμένους τομείς.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα