Αναζητείται καθηγητής πολιτικής ορθοφωνίας

«Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αλλά κανένας δεν μπορεί να λέει ό,τι να ’ναι». Με τη φράση αυτό κορυφαίο κομματικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ επεχείρησε να απαντήσει στα παρατράγουδα που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στο κόμμα, με βουλευτές να προκαλούν τη δημόσια γνώμη.

Του Θεοδόση Παπανδρέου

Να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα επιχειρούν στον ΣΥΡΙΖΑ, την ώρα που συγκεκριμένα στελέχη φαίνεται να κινούνται με μόνο στόχο την αυτοπροβολή τους και χωρίς να φιλτράρουν τα όσα δηλώνουν αδιαφορώντας επί της ουσίας για τις συνέπειες που αυτές έχουν. Όσο η κυβερνητική εκπρόσωπος απέχει από την ενημέρωση των πολιτικών και κοινοβουλευτικών συντακτών, τόσο θα προκύπτει πεδίο δόξης λαμπρό για εκείνους που είναι πρόθυμοι να μιλήσουν αλλά όχι πάντα προς κυβερνητικό όφελος.

Εκ του αποτελέσματος κρίνοντας, η απαγόρευση που έθεσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στους υπουργούς του όσον αφορά την υπερέκθεση στα ΜΜΕ φαίνεται πως λειτουργεί εις βάρος της κυβέρνησης, δίνοντας χώρο σε ανέτοιμους βουλευτές να εκφράζουν απόψεις που απέχουν έτη φωτός από τις επίσημες κυβερνητικές θέσεις. Το τελευταίο κρούσμα, με τον Αλέξανδρο Τριανταφυλλίδη να ανοίγει επί της ουσίας την κερκόπορτα της επιβολής διδάκτρων στα δημόσια σχολεία έστω και αν αυτό έχει τον αστερίσκο να γίνει πιο αυτόνομη η δημόσια εκπαίδευση, δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου για ένα κόμμα που μέσα από παράδοξες συνεργασίες κατάφερε να γίνει κυβέρνηση, αλλά ακόμα και σήμερα δεν κατάφερε να επιβάλει την τάξη στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

Είχε προηγηθεί δήλωση του Νάσου Αθανασίου, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ και μέσα από μια διατύπωση καθ’ όλα πειστική επεχείρησε να δικαιώσει την απόπειρα Γιαννίτση επί πρωθυπουργίας Κ. Σημίτη να αλλάξει το ασφαλιστικό. «Τα Ταμεία είχαν καταρρεύσει, είχαν χρεοκοπήσει, είχαν κατακρημνιστεί επί κυβέρνησης Σημίτη. Τον Σημίτη μπορείς να τον κατηγορήσεις για πολλά πράγματα, π.χ. για την ενθάρρυνση της διαπλοκής. Πρέπει όμως από τον πρωθυπουργό Σημίτη και τον Τάσο Γιαννίτση να ζητήσουμε συγγνώμη, διότι από τότε είχαν καταλάβει ότι το ασφαλιστικό καταρρέει, ότι τα Ταμεία καταρρέουν, και έπρεπε να κάνουμε κάτι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η δήλωση προκάλεσε την άμεση απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου: «Στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν όλοι την ίδια γνώμη. Η διαφοροποίηση απόψεων είναι δικαίωμα κάθε στελέχους. Υπενθυμίζουμε, ωστόσο, ότι η μεταρρύθμιση Σημίτη ήταν προσπάθεια να περικοπούν τα δικαιώματα σε συνθήκες ανάπτυξης, ενώ το σημερινό νομοσχέδιο είναι να εξασφαλιστούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα σε συνθήκες ύφεσης. Επιπλέον, το 2000 ο κ. Σημίτης έπαιξε τα αποθεματικά των ταμείων στο Χρηματιστήριο για να κερδίσει τις εκλογές».

Εκείνο όμως που αποτυπώθηκε στην κοινή γνώμη ήταν η δήλωση Αθανασίου.

«Δεχόμαστε επικοινωνιακό πόλεμο…»
Πλέον σε εξέλιξη βρίσκεται μια επιχείρηση να καταστεί σαφές στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ πως η κυβέρνηση δέχεται επικοινωνιακό πόλεμο, με αποτέλεσμα κάθε μη σωστά διατυπωμένη άποψη να γίνεται εργαλείο στα χέρια εκείνων που θέλουν να χτυπήσουν το Μέγαρο Μαξίμου. Μόνο που, όπως έχει διαπιστωθεί, η Κ.Ο. δεν διαθέτει την απαραίτητη συνοχή ούτε και την επιθυμητή στόχευση, με αποτέλεσμα ο καθένας να λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο.

Την ίδια ώρα, στο κυβερνητικό στρατόπεδο καταγράφονται γκρίνιες και παράπονα για το γεγονός πως η Ολγα Γεροβασίλη όχι μόνο δεν έχει επαναφέρει το απαραίτητο ειδικά αυτή την περίοδο briefing, αλλά επιπλέον με μια εμφάνισή της στη δημόσια τηλεόραση προκάλεσε την κοινή γνώμη κάνοντας υποδείξεις στους δημοσιογράφους για το πώς θα της απευθύνουν μια ερώτηση.

Η «Α» έχει αναφερθεί και στο πρόσφατο παρελθόν στο επικοινωνιακό έλλειμμα της κυβέρνησης, το οποίο όμως πλέον φαίνεται να απειλεί τη βιωσιμότητά της. Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί πως επίσημη ενημέρωση από την κυβερνητική εκπρόσωπο δεν έχει γίνει καθόλου από τις τελευταίες εκλογές και μετά, και παρά το γεγονός πως διαρρέονταν κατά καιρούς πληροφορίες για επιστροφή του briefing, και μάλιστα είχαν επιλεχθεί οι μέρες Τρίτη και Πέμπτη για αυτό.

Το επικοινωνιακό έλλειμμα ενοχλεί ιδιαιτέρως τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, αν και δεν επιρρίπτει άμεσα ευθύνες στην Όλγα Γεροβασίλη, παρατηρεί την ίδια ώρα την αδυναμία της να προβάλει μια θετική ατζέντα αλλά και να σταματήσει εύστοχα τις επιθέσεις κατά της κυβέρνησης. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, αναζητείται το πρόσωπο εκείνο που θα μπορούσε να την πλαισιώσει (αν όχι αντικαταστήσει), ώστε η κυβέρνηση να έχει μια πιο ολοκληρωμένη παρουσία, περιορίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη των ΜΜΕ να απευθύνονται σε βουλευτές οι οποίοι επιμένουν να εκφράζουν προσωπικές απόψεις.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα