Απλώνει το παιχνίδι σε όλο το πολιτικό τερέν ο Μητσοτάκης

Με σκληρό ροκ ξεκίνησε η νέα εποχή στη Νέα Δημοκρατία, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε από την πρώτη του ομιλία στους βουλευτές του κόμματός του ότι δεν υπάρχει περίπτωση η αξιωματική αντιπολίτευση να γίνει το δεκανίκι της κυβέρνησης. Μάλιστα, τη χαρακτήρισε ως ανίκανη, ανεύθυνη και ιδεοληπτική.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βλάπτει σοβαρά την Ελλάδα», είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης στην ΚΟ της Ν.Δ., και υπογράμμισε: «Δεν έχω εντολή να στηρίξω τον κ. Τσίπρα, αλλά να ασκήσω σκληρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποτελεί το τελευταίο κεφάλαιο του λαϊκισμού και του πολιτικού αμοραλισμού. Αυτό το κεφάλαιο εμείς θα κλείσουμε. Ας μην ελπίζει λοιπόν σε συναίνεση». Ο βασικός στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη είναι να διαμορφώσει ένα ισχυρό αστικό μέτωπο κόντρα στη λαϊκιστική, όπως τη χαρακτηρίζει, συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στα πλαίσια αυτά έχει σχέδιο διεύρυνσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο νέος πρόεδρος της Ν.Δ. θέλει η εκλογή του να επιδράσει καταλυτικά στο σύνολο του πολιτικού συστήματος και να επαναφέρει τους πλανημένους ψηφοφόρους στο σπίτι τους, δηλαδή όσους έφυγαν από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και να υποδεχθεί και στεγάσει πολύ περισσότερους.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης αντιπαρέρχεται τα όσα μεταδίδει το κυβερνητικό στρατόπεδο περί θατσερισμού, εκλεκτού του Βερολίνου και υιοθέτησης του νεοφιλελεύθερου δόγματος, λέγοντας ότι ήδη η κυβέρνηση που δηλώνει αριστερή εφαρμόζει το επαχθέστερο και πλέον νεοφιλελεύθερο των μνημονίων, και θα επιχειρήσει σταδιακά τη διεύρυνση της Ν.Δ. Εξάλλου, η εκλογή του έχει ήδη παρενέργειες, αφού το Ποτάμι συνταράσσεται, το ΠΑΣΟΚ πιέζεται, όπως και άλλα σχήματα από τον φιλελεύθερο χώρο. Ήδη η Δράση υπό τον Θόδωρο Σκυλακάκη σπεύδει να δηλώσει τη συμπόρευσή της με τη Ν.Δ., ενώ πολλά στελέχη του Ποταμιού εμφανίζονται έτοιμα να μεταπηδήσουν και ορισμένοι εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ λέγεται ότι συζητούν να ενταχθούν ως συνεργαζόμενοι. Ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλει να… χτίσει πολιτικά πάνω στο 39% του «ΝΑΙ» του δημοψηφίσματος του περασμένου καλοκαιριού και να εκφράσει ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας που επιθυμεί πραγματικές αλλαγές.

Επί της ουσίας θα επιδιώξει να ηγηθεί ενός ισχυρού αστικού μετώπου, το οποίο θα έχει ως πρώτη και βασική προτεραιότητα να υπεραμυνθεί την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και να εγγυηθεί την επάνοδο της Ελλάδας στην κανονικότητα. Μάλιστα, πιστεύει ότι σύντομα η Ν.Δ. θα είναι μπροστά στις δημοσκοπήσεις, με τη λογική ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα χάνει συνεχώς δυνάμεις. Ως εκ τούτου, αναμένονται σημαντικές πρωτοβουλίες από τον ίδιο, στην προσπάθειά του να διαμορφώσει πιο ευνοϊκές συνθήκες για τη Ν.Δ., καθώς εκτιμά ότι ο σύντομα πολιτικός χάρτης θα είναι εντελώς διαφορετικός από τον σημερινό και για τη διαμόρφωσή του έχει συγκεκριμένο σχέδιο.

Το χρονοδιάγραμμα
Χρονοδιάγραμμα 111 ημερών, με συγκεκριμένες αλλαγές και προτεραιότητες για την ανανέωση της Ν.Δ., έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ωστόσο μεγάλο στοίχημα παραμένει η ενότητα του κόμματος, το μάζεμα φυγόκεντρων τάσεων και οι εσωκομματικές ισορροπίες, ειδικά μετά την εσωκομματική ήττα του Κώστα Καραμανλή. Άλλωστε, η Ν.Δ. ήταν πάντα ένα κόμμα όπου συνυπήρχαν ισχυρές πολιτικές οικογένειες, και πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να βρει τις αναγκαίες ισορροπίες για να συνεχίσει το κόμμα ενωμένο και να εμφανιστεί ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει βάλει ως στόχο μέσα σε 111 ημέρες, μέχρι το Πάσχα, να έχουν γίνει οι απαραίτητες αλλαγές, ώστε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι έτοιμο να αποτελέσει αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης της χώρας, στο κέντρο της πολιτικής ζωής. Άλλωστε, ο ίδιος εκτιμά ότι η Ν.Δ. δεν είναι έτοιμη να αναλάβει τη διακυβέρνηση αυτήν τη στιγμή. Το έχει γράψει μάλιστα σε άρθρο του στα τέλη του Δεκεμβρίου.

Οι προτεραιότητές του για τον ανασχεδιασμό του κόμματος είναι:
* Αποτελεσματική οργάνωση της ΚΟ.
* Στοχοθεσία για τις πρώτες 111 ημέρες.
* Λιτότερη και αποτελεσματικότερη δομή στη Ν.Δ.
* Εκστρατεία οικονομικής υποστήριξης.
* Μετακόμιση σε μικρότερο κτίριο.
* Ενεργοποίηση εθελοντών από διεθνούς κύρους τεχνοκράτες μέχρι φοιτητές.

Τα διλήμματα
Βέβαια, πέρα από τα όσα ο ίδιος εξήγγειλε προεκλογικά, οι συνθήκες της νίκης του τον φέρνουν μπροστά σε μεγάλα διλήμματα:
* Οι εσωκομματικές ισορροπίες και η ανανέωση του κόμματος. Χαμένος από τη μονομαχία, εκτός του κ. Μεϊμαράκη, θεωρείται και ο Κώστας Καραμανλής, και πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να λειτουργήσει απόλυτα θεσμικά και ενωτικά, ζητώντας μάλιστα να συναντήσει τον πρώην πρωθυπουργό.
* Τι θα κάνει με την ομάδα του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος κράτησε ουδέτερη στάση, αλλά στελέχη που αναφέρονται σε αυτόν στον δεύτερο γύρο στήριξαν την υποψηφιότητα Μητσοτάκη.
* Πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη μέρα για τον Άδωνι Γεωργιάδη που τον βοήθησε στην Αττική και τον Απόστολο Τζιτζικώστα που τον στήριξε στη βόρεια Ελλάδα, έστω και διακριτικά.
* Πώς θα διαχειριστεί τα τεράστια χρέη του κόμματος. Ο ίδιος έχει μιλήσει για περικοπή εξόδων και μετακόμιση από τη Συγγρού σε φτηνό κτίριο.
* Πώς θα ξεκαθαρίσει η φυσιογνωμία της παράταξης και θα κάνει ανοίγματα προς το κέντρο, ενώ θα πρέπει να καλύψει και τη δεξιά πτέρυγα. Ο ίδιος φαίνεται να εκτιμά ότι «υπάρχει ακόμα λίπος στο Δημόσιο που μπορεί να περιοριστεί», ενώ εκτιμάει ότι οι δανειστές θα μπορούσαν να είναι πιο ελαστικοί αν έβλεπαν θέληση για μεταρρυθμίσεις, κάτι που σημαίνει εμπροσθοβαρή εφαρμογή του μνημονίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα