Παγκόσμια Τράπεζα: Η «τέλεια καταιγίδα» απειλεί την οικονομία το 2016

Στον κίνδυνο να πληγεί η παγκόσμια οικονομία το 2016 από την «τέλεια καταιγίδα», αναφέρεται με έκθεση της η Παγκόσμια Τράπεζα. Παράλληλα, προειδοποιεί ότι μια ταυτόχρονη επιβράδυνση στις μεγαλύτερες αναδυόμενες αγορές θα μπορούσε να ενισχυθεί από μια νέα περίοδο αναταραχής στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η Παγκόσμια Τράπεζα υποστηρίζει ότι οι λεγόμενες «BRICS» (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) θα μπορούσαν να  αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα πολλά προβλήματα που θα έθεταν σε κίνδυνο τις προοπτικές ανάπτυξης το επόμενο έτος. Η έκθεση αναφέρει ακόμη ότι οι επιπτώσεις θα είναι αυξημένες από τις έντονες πιέσεις στις χρηματαγορές, όπως αυτές που προκλήθηκαν το 2013 με την ανακοίνωση της Federal Reserve ότι εξέταζε τη μείωση του κινήτρου που παρείχε στην οικονομία των ΗΠΑ.

Σε περίπτωση που η ανάπτυξη στις οικονομίες των κρατών μελών τους «BRICS» μειωθεί κατά μία ποσοστιαία μονάδα λιγότερο από τις προσδοκίες, τότε αυτό θα πλήξει κατά 0,8% την ανάπτυξη σε άλλες αναδυόμενες αγορές και θα μειώσει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας κατά 0,4%. Η ίδια επεσήμανε επίσης τους κινδύνους από αυτό που ονομάζεται «τέλεια καταιγίδα». «Η διάχυση του κινδύνου θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη αν η επιβράδυνση των BRICS συνδυαστεί  με πιέσεις των χρηματαγορών».

Να σημειώσουμε, ότι η Παγκόσμια Τράπεζα υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2016, με αφορμή τις «απογοητευτικές» επιδόσεις των μεγάλων αναδυόμενων χωρών, όπως η Κίνα και η Βραζιλία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα