Οι 13 προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση

Ρηξικέλευθες μπορούν να χαρακτηριστούν πολλές από τις προτάσεις της κυβέρνησης για τη Συνταγματική αναθεώρηση. Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης στα πολιτικά κόμματα αλλά και η απαγόρευση δανεισμού τους από τις τράπεζες.

Όπως έγινε γνωστό, το κείμενο που είδε το φως της δημοσιότητας πρόκειται για ένα πακέτο δεκατριών θέσεων που θα καταθέσει η κυβέρνηση το 2016 προς κόμματα και φορείς προκειμένου να ανοίξει ο διάλογος για την τροποποίηση του καταστατικού χάρτη της Ελλάδος. Αξίζει να σημειώσουμε, πως στις προτάσεις περιλαμβάνεται η επιλογή των ανωτάτων δικαστών να γίνεται μετά από κλήρωση, η θέσπιση λαϊκών δημοψηφισμάτων και ο αυστηρός περιορισμός της θητείας βουλευτών, υπουργών αλλά και του πρωθυπουργού το πολύ σε 8 χρόνια.

Αναλυτικά οι 13 προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση είναι οι εξής:
** Κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης για τα κόμματα του Κοινοβουλίου.
** Απαγόρευση της δανειοδότησης των κομμάτων από Τράπεζες.
** Η διάρκεια της θητείας των αξιωματούχων της εκτελεστικής εξουσίας δεν θα υπερβαίνει τα οκτώ έτη, ενώ για περιπτώσεις παράβασης καθήκοντος η άλλων αδικημάτων θα παραπέμπονται σε ανεξάρτητη δικαστική αρχή.
** Κατάργηση της διάταξης που προβλέπει διορισμό της ηγεσίας της δικαιοσύνης από την κυβέρνηση και επιλογή της με κλήρωση μεταξύ των ανώτατων δικαστών.
** Θέσπιση ανεξάρτητου Συνταγματικού Δικαστηρίου τα μέλη του οποίου θα επιλέγονται είτε με κλήρωση από δικαστές, καθηγητές νομικών σχολών ή δικηγόρους μεγάλη εμπειρία είτε θα διορίζονται με άλλο τρόπο ικανό να εξασφαλίζει το κύρος του.
** Ενίσχυση του θεσμού των ενόρκων με επέκταση των αρμοδιοτήτων τους ώστε να δικάζουν π.χ εγκλήματα δικαστών η δικηγόρων και θεσμοθέτηση αμοιβής τους ανάλογης με την αμοιβή των δικαστών.
** Δημοσίευση του “πόθεν έσχες” των δικαστών ώστε να εξασφαλίζεται η διαφάνεια στο χώρο της δικαιοσύνης.
** Αυστηρός έλεγχος από ανεξάρτητη ελεγκτική αρχή των οικονομικών δεδομένων των πολιτικών κομμάτων και όλων όσων διαχειρίζονται δημόσια περιουσία.
** Αυστηρός έλεγχος των ΜΜΕ με την εφαρμογή του νόμου 4339/ 2015 στον άξονα της διαφάνειας και της νόμιμης λειτουργίας.
** Θέσπιση δυνατότητες δημοψηφίσματος κατόπιν λαϊκής πρωτοβουλίας με συλλογή υπογραφών για την ψήφιση η κατάργηση νόμου η την ανάκληση αξιωματούχου, όσο και για την αναθεώρηση η τη θέσπιση νέου Συντάγματος.
** Δυνατότητα διενέργειας δημοψηφισμάτων σε επίπεδο δήμου ή περιφέρειας.
** Δυνατότητα κατάθεσης προτάσεων νόμου προς τη Βουλή με λαϊκή πρωτοβουλία.
** Ρητή κατάργηση των προνομίων και της ποινικής ασυλίας των βουλευτών και Υπουργών.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα