«Μας χορεύουν στο ταψί οι δανειστές»

«Το στοίχημα το κερδίσαμε. Το ΠΑΣΟΚ παρά τις λυσσαλέες επιθέσεις είναι ζωντανό και ο κόσμος του επιστρέφει στο σπίτι του». Αυτά έλεγε συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, εμφανώς ικανοποιημένος από τη συγκέντρωση στο Σπόρτινγκ την Τετάρτη το απόγευμα.

Της Ευαγγελίας Τζαβάρα

Όπως ισχυρίζονται από τη Χαριλάου Τρικούπη, η συγκέντρωση –που διοργανώθηκε εξ αφορμής της πορείας προς την Προγραμματική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης– ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Και βέβαια στις πρώτες σειρές βρέθηκε το όλον ΠΑΣΟΚ για να ακούσει τη Φώφη Γεννηματά να επιτίθεται με σφοδρότητα στην κυβέρνηση. Ήταν οι παλαιότεροι όπως ο Απόστολος Κακλαμάνης, ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο Κώστας Γείτονας.

Από κοντά όλοι οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο Γιάννης Μανιάτης, η Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο Νίκος Σαλαγιάννης, ο Πάρις Κουκουλόπουλος, ο Χρήστος Πρωτόπαπας, ο Δημήτρης Καρύδης, η Συλβάνα Ράπτη, ο Θάνος Μωραΐτης, ο Δημήτρης Λιντζέρης, ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος. Και κάπου ανάμεσά τους, νεότερα στελέχη, όπως ο γραμματέας του κόμματος Στέφανος Ξεκαλάκης, ο Θανάσης Χειμωνάς, ο Συμεών Κεδίκογλου, ο Πύρρος Δήμας, ο Μιχάλης Κατρίνης. Παρόντες και τα κορυφαία στελέχη της ΔΗΜΑΡ, όπως ο Θόδωρος Μαργαρίτης και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης, αλλά και των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία, όπως ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης.

Πριν, από τη Φώφη Γεννηματά, απεύθυναν χαιρετισμό ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, όσο και ο Νίκος Διακουλάκης, εκπροσωπώντας τις Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία. Και τους δύο τούς κάλεσε αργότερα, με το πέρας της ομιλίας της, στο βάθρο η Φώφη Γεννηματά για να χαιρετήσουν με τα χέρια ενωμένα τους παρευρισκόμενους και να ανταλλάξουν φιλιά και αγκαλιές, ως επιστέγασμα της καλής συνεργασίας στον δρόμο προς την Προγραμματική Συνδιάσκεψη.

Η ομιλία
«Μέρα με τη μέρα διευρύνουμε τον ζωτικό μας χώρο», είπε στην ομιλία της η Φώφη Γεννηματά, καλώντας όποιους αισθάνονται ότι ανήκουν στον προοδευτικό χώρο, από κόμματα και κινήσεις, ως στελέχη και πολίτες, να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί τους. Η ίδια εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης, κατηγορώντας την ότι «έχει ολοκληρωτικά εγκλωβιστεί στη μέγγενη του μνημονίου της». «Ο κ. Τσίπρας μας διαβεβαίωνε ότι θα παίζει τον ζουρνά και οι αγορές θα χορεύουν πεντοζάλη. Τελικά, μας χορεύουν στο ταψί», είπε, θυμίζοντας μεταξύ άλλων ότι η ύφεση επέστρεψε, η ανεργία μεγαλώνει, το χρέος εκτινάσσεται και οι Τράπεζες δόθηκαν αντί «πινακίου φακής» σε ξένα funds.

Δίνοντας το στίγμα για τη στάση που θα κρατήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Φώφη Γεννηματά είπε πως «δεν λέμε όχι σε όλα που θέλει η Δεξιά για να πάρει τη ρεβάνς. Δεν λέμε και ναι σε όλες τις επιταγές της τρόικας». Κάλεσε σε εθνική συνεννόηση μέσω διαλόγου, που θα γίνεται όμως ενώπιον του λαού μέσα στη Βουλή. Πρότεινε μάλιστα προγραμματική συμφωνία με προοδευτικό πρόσημο για ένα εθνικό σχέδιο για την ασφαλή έξοδο από την κρίση και κυβέρνηση ευρύτερης συνεννόησης και συνεργασίας των δυνάμεων που θέλουν την έξοδο από την κρίση με παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και την ευρωζώνη.

Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επανέφερε την πρότασή της για εξεταστική επιτροπή από την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ και εντεύθεν, μένοντας κυρίως στην περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. του Κώστα Καραμανλή. «Πότε επιτέλους, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, θα μιλήσετε για τις ευθύνες της κυβέρνησης της δεξιάς από το 2004 ως το 2009; Ή ισχύει το κρυφό ειδύλλιο, όπως λένε;» αναρωτήθηκε κατηγορώντας τους κυβερνώντες ότι «γίνανε και δεξιοί, παρέμειναν και αδέξιοι».

Οι επιτροπές και η σκιώδης κυβέρνηση
Στο μεταξύ συγκροτήθηκε Επιτροπή Θέσεων για τη Θεσμική και Πολιτική Μεταρρύθμιση, με τη συμμετοχή έγκριτων καθηγητών και καταξιωμένων επιστημόνων και πολιτικών εμπειρογνωμόνων. Αντικείμενο της επιτροπής είναι η επεξεργασία των θέσεων του Κινήματος για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Την Επιτροπή, τις εργασίες της οποίας θα συντονίζει ο Νικόλας Κανελλόπουλος, Δικηγόρος, τ. Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, απαρτίζουν οι: Ξενοφών Κοντιάδης (Δικηγόρος – Καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου), Κώστας Μποτόπουλος (Συνταγματολόγος), Λίλιαν Μήτρου (Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου), Μπάμπης Ανθόπουλος (Αναπλ. Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Ε.Α.Π.), Γιώργος Τριανταφυλλάκης (Αναπλ. Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης), Θανάσης Παπαϊωάννου (Διδάκτωρ Νομικής – πρώην Γ.Γ. της Βουλής), Παναγιώτης Περάκης (Δικηγόρος, Πρόεδρος της Επιτροπής για την πρόσβαση στη Δικαιοσύνη της CCBE), Βασίλης Κατσαφάδος (Δικηγόρος), Γιάννης Αυγερινός (Ειδικός Επιστήμονας Νομικής Σχολής Πανεπιστημίου Θράκης), Κυριακή Σταμαδιάνου (Δικηγόρος), Δημήτρης Μάντζος (Υποψήφιος Διδάκτωρ Νομικής – Διαμεσολαβητής – Επιστημονικός Συνεργάτης Βουλής), Θανάσης Κοντογεώργης (Υποψήφιος Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών – Σύμβουλος Στρατηγικής της Ελληνικής Κυβέρνησης 2010-2014), Τάκης Σκαρίπας (Δικηγόρος), Γιώργος Καραβοκύρης (Διδάκτωρ Νομικής), Γιώργος Πινακίδης (Διδάκτωρ Νομικής), Αλέξανδρος Καρύδης (Διδάκτωρ LLM – Διαμεσολαβητής), Παναγιώτης Δουδώνης (Υποψήφιος Διδάκτωρ Παντείου), Αλέξανδρος Κατσιώτης (Δικηγόρος), Μάρα Κουκουδάκη (Πολιτικός Επιστήμονας – Ιστορικός), Θοδωρής Κοτρώτσος (Δικηγόρος), Λόλα Κοσμέτου (Δικηγόρος) και Γιάννης Κουτσούκος (Δικηγόρος). Στις συνεδριάσεις της επιτροπής θα συμμετέχουν ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Δριβελέγκας, και ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΣΤΑΜΕ, Αντώνης Βγόντζας.

Σε ό,τι αφορά τη σκιώδη κυβέρνηση οι γραμματείς των τομέων είναι:
•    Δημόσιων Υποδομών ο Γιάννης Οικονομίδης.
•    Μεταφορών & Δικτύων ο Λάμπρος Ρώσσης.
•    Περιφερειακού Σχεδιασμού ο Γιάννης Χαρωνίτης.
•    Τουρισμού ο Μενέλαος Μποκέας.
•    Ναυτιλίας η Έφη Χαλάτση.
•    Περιβάλλοντος & διαχείρισης των φυσικών πόρων ο Γιάννης Ράπτης.
•    Ενέργειας ο Κώστας Μαθιουδάκης.
•    Πολιτικής Νησιωτικών Χώρων ο Γιάννης Βλασερός.
•    Πολιτικές Ανάπτυξης Υπαίθρου ο Μόσχος Κορασίδης.
•    Οικονομίας, ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας ο Ηρακλής Ρούπας.
•     Έρευνας – καινοτομίας – start up επιχειρήσεων ο Δημήτρης Κουρέτας.
•    Οικονομικών ο Πάρις Κουκουλόπουλος.
•    Εργασίας, καταπολέμησης της ανεργίας της φτώχειας & του κοινωνικού αποκλεισμού ο Κώστας Πανταζής.
•    Υγείας ο Συμεών Κεδίκογλου.
•    Παιδείας ο Άγγελος Τόλκας.
•    Πολιτισμού ο Θανάσης Χειμωνάς.
•    Αθλητισμού ο Πύρρος Δήμας.
•    Ανθρωπίνων δικαιωμάτων & μεταναστευτικής πολιτικής Δικαιοσύνης η Ζέφη Δημαδάμα.
•    Δικαιοσύνης η Χριστίνα Κουντούρη.
•    Προστασίας του πολίτη ο Απόστολος Ψωμάς.
•    Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο Σταύρος Ακαλίδης.
•    Αυτοδιοίκησης & Αποκέντρωσης ο Γιάννης Ιωαννίδης.
•    Ψηφιακής σύγκλισης & ηλεκτρονικής διακυβέρνησης ο Σπύρος Βρεττός.
•    Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σχέσεων ο Κώστας Τριαντάφυλλος.
•    Άμυνας ο Κώστας Κορόλης.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα