Ανέδειξε την ανάγκη λύσης

Η συνέντευξη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη ΕΡΤ, αποτέλεσε το καλύτερο φάρμακο για να επουλωθούν εν μέρει οι πληγές της Ν.Δ. Με τον Πρωθυπουργό να μέμφεται την αξιωματική αντιπολίτευση για την απουσία προτάσεων ως προς τη σύνθεση του ΕΣΡ (απαιτείται ειδική πλειοψηφία 4/5 στη Επιτροπή Θεσμών της Βουλής), να αποδίδει την περικοπή του… ΕΚΑΣ και τα εισπρακτικά μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνησή του στο ότι «κάποιοι πίεζαν να πούμε ναι σε όλα» και, συνολικά, να εμφανίζεται ως αδιαφιλονίκητος κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό, δεν ήταν λίγοι όσοι, ήδη από χθες τα μεσάνυχτα, σχολίασαν ότι θα πρέπει να εκλεγεί το ταχύτερο ο νέος Πρόεδρος και το κόμμα να εισέλθει σε περίοδο ταχείας ανασυγκρότησης.
Η αναφορά, μάλιστα του κ. Τσίπρα στη δυνατότητα διακυβέρνησης, ακόμη κι αν σε κάποιο νομοσχέδιο απολέσει την πλειοψηφία των 150 βουλευτών, επιβεβαίωσε σε πολλούς γαλάζιους την αίσθηση ότι ο Πρωθυπουργός θα εξαντλήσει κάθε πιθανότητα να παραμείνει στην εξουσία, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο να εκβιάσει, εκ νέου, εκλογές, στην περίπτωση που διαπιστώσει ότι δεν μπορεί από την υπάρχουσα Βουλή να εξασφαλίσει τη στήριξη που θα τον διατηρήσει στο Μαξίμου.
Η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται ήδη από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου σε προεκλογική περίοδο ενώ, εάν κάποιος συνυπολογίσει και τις ζυμώσεις και αντιπαραθέσεις από τον Ιανουάριο του 2015 τότε διαπιστώνει ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τελεί σε μετάβαση εδώ και ένα χρόνο! Και ναι μεν οι διεκδικητές της ηγεσίας και το κόμμα της ΝΔ θα εμφανιστούν σήμερα με σκληρές απαντήσεις προς τον Πρωθυπουργό, ωστόσο είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία δεν συνιστά αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση, όχι μόνον σε εκλογικούς όρους αλλά, κυρίως, σε όρους πολιτικής πρότασης προς τους πολίτες.

Τεράστια προσπάθεια
Το ανησυχητικό, όπως σημειώνουν πολλοί έμπειροι γαλάζιοι παράγοντες, είναι όχι μόνον ότι η σύμβαση με τη Vodafone δεν έχει ακόμη υπογραφεί – ενώ απομένουν λιγότερες από δύο εβδομάδες για τις κάλπες – αλλά και ότι με τους όρους που διεξάγεται η εσωκομματική αντιπαράθεση, ο όποιος νικητής της γαλάζιας κούρσας θα πρέπει να καταβάλλει τεράστια προσπάθεια για την εμπέδωσε ενός σχετικού κλίματος ενότητας στο εσωτερικό.
Το κόμμα εμφανίζεται διχασμένο τόσο ως προς το γενικότερο μήνυμά του προς την κοινωνία, εάν δηλαδή θα παραμείνει στη μετριοπαθή κεντροδεξιά ή αν θα φλερτάρει προς το υπόδειγμα των ρεπουμπλικάνων του Σαρκοζί με ολίγη Λεπέν, ενώ σε εξέλιξη είναι και η διελκυστίνδα σχετικά με τη στάση της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Τα στρατόπεδα διαμορφώνονται με τον κ. Μεϊμαράκη να εμφανίζεται με διάθεση συζήτησης τουλάχιστον, τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη να θέτει συγκεκριμένους όρους για τη συνεννόηση και τους Απ. Τζιτζικώστα και Αδ. Γεωργιάδη να εμφανίζονται απολύτως αρνητικοί.
Στις 20 Δεκεμβρίου θα κριθεί, μαζί με το πρόσωπο, και το στίγμα του κόμματος στο αμέσως προσεχές διάστημα. Αν η πρώτη Κυριακή δεν έχει έναν, τουλάχιστον, ισχυρό πρωταγωνιστή, τότε σε επίπεδο βάσης τουλάχιστον θα έχει διαπιστωθεί η πολυσπερμία απόψεων και τάσεων. Αν, μάλιστα, και η πορεία προς το δεύτερο γύρο επιβεβαιωθεί ως ακραία συγκρουσιακή, τότε οι εξελίξεις θα είναι απρόβλεπτες. Οι δύο πρώην Πρωθυπουργοί κ. Κ. Καραμανλής και Αντ. Σαμαράς, που εκ των πραγμάτων αποτελούν σημεία αναφοράς τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, στέλνουν σαφή μηνύματα υπέρ της ενότητας του κόμματος. Ωστόσο, οι προσωπικές αντιπαραθέσεις, η ένταση των σεναρίων αλλά και τα κτυπήματα κάτω από τη μέση είναι τόσα που αυτές οι εκκλήσεις ενδεχομένως να μην αρκούν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα