Και τώρα το Ασφαλιστικό

Στο χρονοντούλαπο της ιστορίας πέρασε η ψήφιση του προϋπολογισμού 2016, με την κυβέρνηση να μην καταγράφει νέες απώλειες στην πλειοψηφία των 153 βουλευτών.

Ένας προϋπολογισμός ιδιαίτερα δύσκολος και σκληρός, που φιλοδοξεί ωστόσο να αποτυπώσει κάποια κοινωνική δικαιοσύνη και αναδιανομή πόρων που έλλειπαν τα τελευταία χρόνια των μνημονίων (σ.σ. όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας). Όλα αυτά τα γνωρίζει ο πρωθυπουργός που εμφανίζεται έτοιμος ακόμα και για σύγκρουση με τους δανειστές, έχοντας ως αιχμή την μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα και τις μειώσεις στις συντάξεις που αυτή θα φέρει. Τα όσα είπε από το βήμα της Βουλής, πάντως, είναι και μήνυμα προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει ακόμα και μόνος του, ενώ ήδη φαίνεται ότι καταρτίζεται πλάνο για μειώσεις σε επικουρικές, μερίσματα και εφάπαξ, για να γλιτώσουν οι κύριες συντάξεις.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε χαρακτηριστικά πως «θα υπερασπιστούμε τις αξίες μας για την κοινωνία και κόντρα σε ένα πολιτικό σύστημα που χάνει την αξιοπιστία του και κόντρα σε ένα χρεοκοπημένο καθεστώς που προκειμένου να πληγεί η κυβέρνηση, επέλεξε ξανά να μη συνδράμει στην εθνική προσπάθεια να βγούμε από την κρίση με την κοινωνία όρθια».

Οι καλά γνωρίζοντες τα τεκταινόμενα στο Μέγαρο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου, σημειώνουν με νόημα πως τα πραγματικά κρας τεστ για την κυβέρνηση είναι τα μέτρα που έρχονται, με αποκορύφωμα το ασφαλιστικό. Το πρώτο είναι το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, η ψήφιση των οποίων θα απελευθερώσει το ποσό του 1 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία.

Αυτό εκτός απροόπτου αναμένεται να έρθει προς ψήφιση μεταξύ 19-22 Δεκεμβρίου. Το επόμενο είναι ο κάβος του ασφαλιστικού. Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι το ιδανικό θα ήταν να ψηφιστεί αμέσως μετά, περίπου στις 23 Δεκεμβρίου, αλλά εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, θα πάει για το πρώτο 15ημερο του Ιανουαρίου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα