Η κλήση σας προωθείται

Τελικά οι εκλογές για την ανάδειξη του προέδρου της Ν.Δ. εξελίσσεται σε κακόγουστο σίριαλ. Στην Συγγρού έχουν στα χέρια τους επιστολή της Vodafone, η οποία δηλώνει ότι αναλαμβάνει την ευθύνη με την προϋπόθεση ότι ο πρώτος γύρος θα διεξαχθεί μετά τις 19 Δεκεμβρίου. Οπότε το ενδεχόμενο της 13ης Δεκεμβρίου χάνεται οριστικά.

Στην επιστολή η εταιρεία ανέφερε πως ο πρώτος γύρος θα μπορούσε να διεξαχθεί στις 20/12 και ο δεύτερος γύρος με το νέο έτος, πιθανότατα στις 11 Ιανουαρίου. Οι υπεύθυνοι της εταιρείας διευκρίνισαν πως αν στη Ν.Δ. επιμένουν να διεξαχθούν νωρίτερα οι εκλογές (δηλαδή στις 13/12), υπάρχει πιθανότητα 20-25% για αστοχία. Το δεύτερο σενάριο θέλει τις εκλογές στη Ν.Δ. να πραγματοποιούνται στις 11 Ιανουαρίου 2016, με επαναληπτική ημερομηνία μία εβδομάδα αργότερα, στις 18 Ιανουαρίου.

Μπορεί στα στρατόπεδα των τεσσάρων υποψηφίων να μην έχει φτάσει επισήμως η επιστολή από την εταιρεία, ωστόσο στο άκουσμα και μόνο πως οι «γαλάζιες» κάλπες μπορεί να μη στηθούν στις 13 Δεκεμβρίου ξεκίνησαν ξανά οι διαφωνίες. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την πλευρά του Απόστολου Τζιτζικώστα ζητούν να εξεταστούν οι προτάσεις των εταιρειών που δηλώνουν ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη διεξαγωγής των εκλογών στις 13/12. Μάλιστα από το περιβάλλον του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας ξεκαθαρίζουν πως θέλουν οι εκλογές να γίνουν στις 13 Δεκεμβρίου και όχι αργότερα.

Από το στρατόπεδο του Ευάγγελου Μεϊμαράκη επικρατή σιγή και μάλιστα πολλοί αναρωτιούνται αν ο εκπρόσωπός του, Θόδωρος Αμπατζόγλου, θα πάει στη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ.

Από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφέρουν πως πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά όλες οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από εταιρείες. Η τελική επιλογή θα πρέπει να συνδυάζει δύο πράγματα: τη δέσμευση για ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας και φυσικά να είναι η καλύτερη οικονομικά προσφορά.

Την ίδια στιγμή, το κόμμα, οι βουλευτές αλλά και οι υποψήφιοι εμφανίζονται διχασμένοι καθώς δεν είναι λίγοι όσοι προκρίνουν την αναβολή της εκλογής μέχρι τον Ιανουάριο. Στον αντίποδα, 22 βουλευτές, υπό τον Λ. Αυγενάκη, ζήτησαν χθες άμεση δρομολόγηση των εκλογών.

Ποιον βολεύει

Στο παρασκήνιο γίνεται μεγάλη συζήτηση για το momentum της εκλογής κι αν μία νέα αναβολή της διαδικασίας διευκολύνει τα εκλογικά σχέδια και ποιού. Ο κ. Τζιτζικώστας μοιάζει να εκτιμά ότι η άμεση προσφυγή στις κάλπες είναι υπέρ του.

Στον αντίποδα, με κύριο επιχείρημα την ανάγκη διασφάλισης της διαδικασίας και την αποφυγή ενός νέου φιάσκου, η πλευρά Μητσοτάκη προκρίνει, εμμέσως πλην σαφώς, τη μετάθεση της διαδικασίας για τον Ιανουάριο. Στο μεσοδιάστημα, ελπίζεται ότι θα έχει εκτονωθεί και η απογοήτευση των πλέον μετριοπαθών ψηφοφόρων και θα έλθουν στις κάλπες για να στηρίξουν τον υποψήφιο πρώην υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Υπέρ της άμεσης διεξαγωγής εκλογών είναι και ο κ. Άδ. Γεωργιάδης, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι σε διαφορετική περίπτωση θα ανεβάσει τους τόνους. Ο βουλευτής της Β’ Αθήνας, άλλωστε, επέδειξε αυτοσυγκράτηση και μετριοπαθή στάση μετά το φιάσκο στις 22 Νοεμβρίου, αποφεύγοντας την απόδοση ευθυνών.

Ως προς τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο οποίος επιτέθηκε εκ νέου στο κόμμα και, εμμέσως, στο Γραμματέα του για τη νομική αντιμετώπιση της εταιρείας Infosolutions (ζητά την υποβολή και μήνυσης προκειμένου να διερευνηθούν οι ευθύνες των στελεχών της εταιρείας και ενδεχομένως του κόμματος), δεν μοιάζει να έχει ιδιαίτερη προτίμηση, αν και κλίνει προς τον Ιανουάριο. Ο εκπρόσωπος του κ. Μεϊμαρακη,  Θόδωρος Αμπατζόγλου, απέχει από τις εργασίες της ΚΕΦΕ, ως αντίδραση στο ζήτημα της Infosolutions, αφήνοντας τα υπόλοιπα μέλη του κόμματος να λάβουν τις τελικές αποφάσεις.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα