“Η Eυρώπη θα είναι καλύτερη χωρίς την Μέρκελ”

Καλύτερη θα είναι η Ευρώπη χωρίς την Άνγκελα Μέρκελ. Αυτό τόνισε σε άρθρο του ο Matthew Lynn. 

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, εδώ και μια δεκαετία, έχει ηγηθεί κάθε κρίσης με αδιατάρακτη ηρεμία. Έχει διατηρήσει την γερμανική οικονομία ισχυρή, διέσωσε το ευρώ, και οδήγησε την ΕΕ σε πιο ήρεμα νερά. «Θα έλεγε κανείς ότι η Άνγκελα Μέρκελ είχε οδηγήσει την χώρα της λαμπρά, και ότι η προοπτική του να χάσει την εξουσία θα ήταν ένα μεγάλο πλήγμα για την ευρωπαϊκή ήπειρο. Το πρόβλημα είναι, πως αυτό είναι ανοησίες».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η γερμανική οικονομία κατέστη επικίνδυνη για τον υπόλοιπο κόσμο, εξάγοντας αποπληθωρισμό στους γείτονές της.

Αμφιταλαντευόταν για το ευρώ, σε σημείο που τώρα είχε καταστραφεί και δεν επιδέχεται επιδιόρθωση. Η προσέγγισή της προς την ΕΕ την έχει επίσης φέρει και αυτή στο χείλος της κατάρρευσης, με την Βρετανία να οδηγείται προς την έξοδο.

Μόλις φύγει, εν τέλει, η Γερμανία μπορεί να αποκτήσει αυτό που πραγματικά χρειάζεται -έναν ηγέτη με το όραμα να καταπολεμήσει πραγματικά κάποια από τα ζητήματα που αντιμετωπίζει, αναφέρει.

«Κανείς δεν θα πρέπει να λυπάται για την αποχώρησή της. Ξεχάστε όλους τους επαίνους που συσσωρεύονται για αυτήν. Η αλήθεια είναι πως η Merkel έχει πετύχει πολύ λίγα. Υπήρξαν τρία μεγάλα λάθη», τονίζει μεταξύ άλλων ο Lynn.

Το πρώτο λάθος αφορά στην οικονομία. Παρά το γεγονός ότι η γερμανική οικονομία εμφανίζεται ισχυρή, οι μισθοί παραμένουν σε χαμηλό επίπεδο εντός του ευρώ, ενώ έχει δημιουργηθεί τεράστιο εμπορικό πλεόνασμα που φαίνεται ότι βγαίνει εκτός ελέγχου. Φέτος θα φθάσει το 9% του ΑΕΠ. Αυτό δεν καθιστά τους απλούς Γερμανούς πολίτες πιο πλούσιους, και ξεφουσκώνει τη ζήτηση στον υπόλοιπο κόσμο.

Η Μέρκελ επίσης, αμφιταλαντευόταν, καθώς το ενιαίο νόμισμα περνούσε από κρίση σε κρίση. Καθώς η Ελλάδα, η Πορτογαλία, και η Ιρλανδία κατέρρεαν το 2010 και το 2011, θα έπρεπε να ήταν προφανές σε όλους ότι κάτι είχε πάει αρκετά λάθος με την οικοδόμηση του ενιαίου νομίσματος. Πέντε χρόνια μετά, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να συρρικνώνεται και η Πορτογαλία οδεύει σε μία ακόμη κρίση. «Θα ήταν πολύ καλύτερα να βοηθούσαν τις περιφερειακές χώρες έξω από το ευρώ παρά να σκοντάφτουν από κρίση σε κρίση. Ο πυρήνας μπορεί να είχε επιβιώσει. Τώρα είναι απίθανο το νόμισμα να επιβιώσει την δεκαετία του 2020» εκτιμά ο Lynn.

Τέλος, η ηγεσία της για την ΕΕ ήταν αβυσσαλέα. Η παρακμή της Γαλλίας σημαίνει ότι η Γερμανία είναι η κυρίαρχη δύναμη εντός της Ένωσης. Αλλά που είναι οι μεταρρυθμίσεις ή η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας που χρειάζεται η ήπειρος; Δεν μπορεί καν να ολοκληρώσει μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ, παρά το ότι αυτό θα τονώσει σαφέστατα την ανάπτυξη, αναφέρει.

Στα επόμενα δύο χρόνια, το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί κάλλιστα να αποχωρήσει ύστερα από ένα δημοψήφισμα, αλλά η Μέρκελ δεν έχει προσφέρει σημαντικές παραχωρήσεις ώστε να κρατήσει την Βρετανία. Εάν η Καλιφόρνια εγκατέλειπε τις ΗΠΑ, αυτό θα ήταν, ένα πλήγμα για το κύρος των ΗΠΑ, τουλάχιστον. Αυτό θα σημαίνει και εάν η Βρετανία εγκαταλείψει την ΕΕ.

«Οι αγορές αναμφισβήτητα θα είναι νευρικές καθώς η εξουσία της Merkel θα χαλαρώνει στους επόμενους 12 μήνες. Αλλά δεν θα πρέπει να συμβεί αυτό. Χωρίς τις εμμονές της Μέρκελ για τις βραχυπρόθεσμες διορθώσεις, η ήπειρος θα είναι σε θέση να προχωρήσει με την επίλυση κάποιων προβλημάτων της. Δεν μπορεί να συμβεί αρκετά γρήγορα», καταλήγει ο Lynn.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα