Το φιάσκο επαναφέρει τα σενάρια διάσπασης

Εικόνα διάλυσης εμφανίζει η Νέα Δημοκρατία μετά την αναβολή -για τεχνικούς λόγους- των εκλογών για την ανάδειξη νέου προέδρου του κόμματος. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο για τον τόπο, βουλιάζει στην εσωστρέφεια και τα… συντροφικά μαχαιρώματα δίνουν και παίρνουν, ενώ αδυνατεί να επιτελέσει τον θεσμικό του ρόλο.

Το φιάσκο που υπήρξε με την αδυναμία τόσο της εταιρείας που ανέλαβε την μηχανοργάνωσή τους, όσο και με τη διοίκηση του κόμματος και της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, έχει φέρει πλέον στο τραπέζι ακόμα και την παραίτηση του ίδιου του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, κυρίως από την πλευρά των συνυποψηφίων του, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο ακόμη και να οριστεί μεταβατικός πρόεδρος. Ο ίδιος, μέσω συνεργατών του, απορρίπτει το ενδεχόμενο της παραίτησης, ωστόσο, πολλά θα κριθούν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που αναμένεται να γίνει εντός της εβδομάδας.

Οι συνεργάτες του σημερινού προέδρου επιρρίπτουν τη βασική ευθύνη στο γραμματέα του κόμματος και πρόεδρο της ΚΕΦΕ, Ανδρέα Παπαμιμίκο, αλλά αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της παραίτησης Μεϊμαράκη, ως μία από τις πιθανές λύσεις που θα μπορούσαν να εκτονώσουν την κατάσταση. Η συντηρητική παράταξη από το πρωί της Κυριακής, οπότε και το ηλεκτρονικό σύστημα, όχι απλά «έπεσε» όπως ήταν ο φόβος πολλών, αλλά ουδέποτε δούλεψε, μπήκε σε τροχιά μεγάλης περιόδου εσωστρέφειας.

Όλοι γνωρίζανε ότι το σύστημα δεν λειτουργούσε από το απόγευμα του Σαββάτου και κανείς δεν έκανε την παραμικρή προσπάθεια ώστε να υπάρξει πρόνοια για να λειτουργήσει, ενώ τα σήματα είχαν φθάσει. Το κρίσιμο στοιχείο όμως είναι ποιος ευνοείται από την σημερινή αναβολή της διαδικασίας ή ποιος ήθελε να μην γίνει η εκλογική διαδικασία. Και αυτό διότι υπήρχαν πολλές ενδείξεις ότι η συμμετοχή θα ήταν μεγάλη στις προγραμματισμένες εκλογές.

Η κρίση είναι παρούσα στη ΝΔ και πολλά ιστορικά στελέχη προκρίνουν ότι το κόμμα είναι προ των πυλών μιας ακόμα διάσπασης με ότι αυτό σημαίνει για την παρουσία της συντηρητικής παράταξης, είτε ενιαίας είτε πολυδιασπασμένης στις ευρύτερες πολιτικές εξελίξεις. Κορυφαία στελέχη της «γαλάζιας» παράταξης όπως οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, ο κοινοτικός επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και η Ντόρα Μπακογιάννη εμφανίζονται έντονα προβληματισμένοι για τις εξελίξεις, καθώς βλέπουν την παράταξη να σπαράσσεται.

Τα μηνύματα που φθάνουν είναι πολύ ανησυχητικά για την πορεία της ΝΔ και ήδη προεξοφλείται πως δεν μπορούν να συμβιώσουν όλοι και όλες στο ίδιο κόμμα το επόμενο διάστημα.

Ουδείς γνωρίζει ακόμα εάν θα γίνουν και πότε οι εκλογές για την ανάδειξη νέου αρχηγού που αναβλήθηκαν. Ουδείς γνωρίζει ακόμα εάν θα συμμετάσχουν στην κούρσα και οι τέσσερις υποψήφιοι. Ουδείς γνωρίζει εάν θα αλλάξουν οι όροι της διαδικασίας. Ουδείς γνωρίζει πότε και υπό ποιες συνθήκες θα συνεδριάσουν τα όργανα του κόμματος και κυρίως εάν θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι οι τέσσερις διεκδικητές της εξουσίας για να βρουν λύση στο πρόβλημα.

Τέλος, κανείς δεν γνωρίζει εάν θα παραιτηθεί από την θέση του προέδρου ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης που είναι και ταυτόχρονα υποψήφιος, αν και το ζητούν ήδη δυο συνυποψήφιοί του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Απόστολος Τζιτζικώστας. Από το επιτελείο του προέδρου επιμένουν ότι δεν παραιτείται από τη θέση του, αλλά αυτό μένει να φανεί έως το τέλος.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα