Ο Τσίπρας και επισήμως ζητά… εθνική συνεννόηση

Με μία αιφνιδιαστική κίνηση που προκαλεί εύλογα ερωτηματικά, ο πρωθυπουργός καλεί τα κόμμα της αντιπολίτευσης σε «εθνικό διάλογο για τα μεγάλα εθνικά θέματα, που είναι καθοριστικής σημασίας για τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής».

Με συνεντεύξεις του σε δύο κυριακάτικες εφημερίδες («Έθνος» και «Αυγή»), ο Αλέξης Τσίπρας, την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται να τηρεί απολύτως απορριπτική στάση στα σενάρια για κυβέρνηση ευρύτερης συναίνεσης, κάνει άνοιγμα το οποίο συνοδεύεται από την αναγγελία ουσιαστικά σχετικών πρωτοβουλιών, που προτίθεται να αναλάβει εντός της εβδομάδας.

Η πρόσκληση για εθνικό διάλογο αφορά κυρίως στα θέματα του ασφαλιστικού, το προσφυγικό και την Παιδεία και προφανώς απευθύνεται πρωτίστως, αν όχι εκ των πραγμάτων αποκλειστικά, στα κόμματα που ψήφισαν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ το τρίτο μνημόνιο, ήτοι τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ενώ λογικό είναι να περιλαμβάνει και τη νέα δύναμη στη Βουλή, την Ένωση Κεντρώων.

Η πρόταση έρχεται σε συνέχεια των όσων είπε ο κ. Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, την περασμένη Παρασκευή, όταν τον επισκέφθηκε για να τον ενημερώσει για τις πολιτικές εξελίξεις. Στις συνεντεύξεις του ο πρωθυπουργός δηλώνει αποφασισμένος να γυρίσει το παιχνίδι και να πετύχει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αναγνωρίζοντας ότι το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο και ότι οι αναγκαίες μάχες πρέπει να δοθούν σε πολλαπλά επίπεδα.

Πάντως από τις παρεμβάσεις του προκύπτουν πολλά εύλογα ερωτήματα: Πρόκειται για ειλικρινές άνοιγμα μπροστά στο αδιέξοδο των μνημονιακών πολιτικών ή τακτικός ελιγμός για να μεταφέρει την πίεση και στα κόμματα της αντιπολίτευσης;

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα