Τα προαπαιτούμενα μάτωσαν την κυβέρνηση

ΜΕΙΟΝ ΤΡΕΙΣ

Στην «αποστράτευση» του από την πολιτική οδηγήθηκε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης ο οποίος από πουλέν του πρωθυπουργού πλέον θα ιδιωτεύει. Με την λήξη της ψηφοφορίας ο Πάνος Καμμένος έστειλε την επιστολή διαγραφής του Νίκου Νικολόπουλου από την ΚΟ των ΑΝΕΛ για να ακολουθήσει η αντίστοιχη του Αλέξη Τσίπρα για τον Στάθη Παναγούλη. Ο πρώτος καταψήφισε, ο δεύτερος επέλεξε την αποχή δηλώνοντας πως στηρίζει τον πρωθυπουργό κάτι που όμως δεν φάνηκε να τον… συγκινεί!

Ετσι τα προαπαιτούμενα ναι μεν πέρασαν, η επόμενη μέρα για την κυβέρνηση είναι θολή καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί σε μελλοντική δύσκολη ψηφοφορία τώρα που άνοιξε ο ασκός του Αιόλου.

«Μέχρι τώρα έκανα πολύ υπομονή, ψηφίζοντας με μοναδικό στόχο να αποτραπεί η έξοδος της χώρας από το ευρώ. Έκανα πέτρα την καρδιά μου ψηφίζοντας – υπό την απειλή επικείμενου πολιτικού χάους – περικοπές εναντίον μεσαίων και φτωχών, οι οποίοι μας στήριξαν για να μην τους πετσοκόψουμε άλλο την ζωή.

Ήρθα αντιμέτωπος με την συνείδηση μου και τις αντιστασιακές μου αρχές, τις οποίες υπηρέτησα στα επτά δύσκολα χρόνια κατά της δικτατορίας, αποδεχόμενος με το μνημόνιο της 14ης Αυγούστου μείωση της εθνικής κυριαρχίας στη χάραξη της οικονομικής και κοινωνική πολιτικής της χώρας.

Υπακούοντας όμως την θύελλα αντιδράσεων των πολιτών, αρνούμαι να οδηγήσω στο δρόμο βιοπαλαιστές, δανειολήπτες, αφήνοντας τους στο έλεος των τραπεζών, που θησαύρισαν στα χρόνια της διαπλοκής.

Για τους παραπάνω λόγους, κρίνοντας ότι δεν διακυβεύεται η συνοχή και η σταθερότητα της κυβέρνησης, απέχω από την σημερινή ψηφοφορία για τους πλειστηριασμούς, ενώ θα συνεχίσω να στηρίζω τον Αλέξη Τσίπρα σε κάθε προσπάθεια του να ανακτήσει ο Ελληνικός λαός της αξιοπρέπεια του και τα χαμένα του δικαιώματα» είναι η χαρακτηριστική δήλωση του Στ. Παναγούλη.

Από την πλευρά του ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης σε επιστολή του αναφέρει: «Ο λόγος για αυτή μου την κίνηση είναι ότι αδυνατώ να συμβάλω στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής. Η επιλογή της παραίτησης αλλά και της απόσυρσης από την κεντρική πολιτική σκηνή αποτελούν για εμένα μονόδρομο. Θέλω να ευχαριστήσω τους πολίτες της Α’ Αθήνας για την εκλογή μου τον Γενάρη. Όσες και όσους συνεργαστήκαμε από τότε μέχρι και σήμερα. Θέλω όμως να ευχαριστήσω και τον Πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε αναθέτοντας μου μία κρίσιμη κυβερνητική θέση, αλλά και για την κατανόηση του στη μετέπειτα αποστασιοποίησή μου» και προσθέτει: «Προφανώς και αναλαμβάνω τις ευθύνες που μου αναλογούν από τη δεκάμηνη κοινοβουλευτική μου θητεία».

Απολογητικός ο Σταθάκης

«Κανένας δεν θριαμβολογεί εδώ μέσα, όμως και κανείς δεν πιστεύει, ότι φεύγουμε από ένα καθολικό και πηγαίνουμε σε ένα περιορισμένο σύστημα προστασίας των δανειοληπτών», ανέφερε νωρίτερα απαντώντας από το βήμα της Βουλής στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Ο κ. Σταθάκης είπε ότι οι ρυθμίσεις που εισάγονται προστατεύουν περισσότερο από το 80% των ελληνικών νοικοκυριών με βάση τα εισοδήματά τους.

Ο υπουργός Οικονομίας, επανέλαβε, ότι το 25% των δανειοληπτών με ετήσιο εισόδημα κάτω από 20.000 ευρώ, καλύπτεται πλήρως, αφού το κράτος θα αναλάβει τη στήριξή τους.

Για το 35% των νοικοκυριών με ετήσιο εισόδημα από 20.000 έως 35.000 ευρώ ο κ. Σταθάκης είπε, ότι στην κατηγορία αυτή βρίσκονται 70.000 δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια που δόθηκαν με αντικειμενικές αξίες έως 90.000 και υποστήριξε ότι είναι ελάχιστοι αυτοί που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη δόση που προκύπτει από την τρέχουσα εμπορική αξία.

Συνεχίζοντας ανέφερε, ότι το εισοδηματικό όριο του νόμου Χατζηδάκη ήταν τα 36.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, όριο που διατηρείται στο σχέδιο νόμου, ενώ σε ότι αφορά το νόμο Κατσέλη, αναρωτήθηκε με “ποιο τρόπο προστατευόταν η πρώτη κατοικία εάν η συνολική αξία ήταν πολλαπλάσια της πρώτης” και πρόσθεσε ότι είχε απορριφθεί το 40% των αιτήσεων.

“Το σημαντικό στο νόμο Κατσέλη, είναι ότι εισήγαγε την έννοια του “υπερχρεωμένου νοικοκυριού” έννοια την οποία ενισχύσαμε τον Αύγουστο προσθέτοντας τα χρέη προς την εφορία και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς” είπε ο υπουργός Οικονομίας.

 

Επίθεση από Φώφη

Για «αναλγησία» κατηγόρησε την κυβέρνηση η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, η οποία – με αιχμή το νομοσχέδιο για το τρίτο πακέτο των προαπαιτούμενων – είπε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ είναι η κυβέρνηση που με συνοπτικές διαδικασίες θα ξεσπιτώσει τον κόσμο.

«Θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι ήσασταν καλοί στο να πουλάτε» και τώρα καλύτεροι στο να ξεπουλάτε. Πουλήσατε ψεύτικα λόγια και “πρώτη φορά αριστερά” και σήμερα ξεπουλάτε την ελπίδα. Πουλήσατε δήθεν σκληρή διαπραγμάτευση και ο κόσμος εισπράττει φόρους, εξώσεις και απελπισία. Αυτό δεν είναι Αριστερά. Είναι μια κυβέρνηση συμβιβασμένη που τα δίνει όλα» είπε η κ. Γεννηματά απευθυνόμενη προς τα κυβερνητικά έδρανα.

Κατέδειξε, δε, ως υπεύθυνο τον πρωθυπουργό για ότι συμβεί τονίζοντας πως το Grexit είναι ακόμα στην αυλή μας και η πολιτική αυτής της κυβέρνησης απειλεί να προκαλέσει κοινωνική έκρηξη.

Με αφορμή τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου για την πρώτη κατοικία, η κ. Γεννηματά ανέφερε ότι η εξαπάτηση των πολιτών σ’ ένα τόσο ευαίσθητο θέμα αποτελεί «μαύρη σελίδα» στην πολιτική μας ζωή και χαρακτηρίζει με τον χειρότερο τρόπο την διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως πως με νόμο του ΠΑΣΟΚ προστατεύθηκαν τα σπίτια για πέντε χρόνια.

Ακόμη, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προχωρεί σε νέους φόρους, υπονομεύοντας ανταγωνιστικούς τομείς της Οικονομίας, για μια ακόμη φορά οδηγεί σε αποφάσεις «ντροπής» την Βουλή, παραδίδει το management το τραπεζών σε ξένα χέρια και πάντως δεν φορολογεί τους ολιγάρχες όπως προεκλογικά δεσμευόταν.

Η κ. Γεννηματά, εκτίμησε πως «τα χειρότερα έπονται και έρχονται» αναφερόμενη στην Αγροτική Παραγωγή, «που επιβαρύνεται με εξοντωτική φορολόγηση» και το Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο για να καταλήξει λέγοντας: «Αυτή δεν είναι Αριστερά. Είσαστε συμβιβασμένοι, αναποτελεσματικοί, λέτε ΝΑΙ σε όλα».

Οι ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ πρέπει να νιώθουν ντροπή σήμερα, είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θοεδωράκης, μιλώντας στην Ολομέλεια επί του νομοσχεδίου για το τρίτο πακέτο των προαπαιτούμενων, αιτιολογώντας πως είναι εκείνοι που εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό λέγοντας ψέματα.

«Προτάσεις της κυβέρνησης»

“Τα μέτρα που ψηφίζονται σήμερα είναι προτάσεις της κυβέρνησης”, ανέφερε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ζήτησε από την κυβέρνηση να μην καλλιεργεί τη σύγχυση, “ότι τα ψήφισε και η Νέα Δημοκρατία”.

“Εάν τα είχαμε ψηφίσει δεν θα χρειαζόταν να τα φέρετε στη Βουλή”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μεϊμαράκης.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο, για “νεοφιλελεύθερη και ανάλγητη αριστερά” που μετατρέπει τις συντάξεις σε φιλοδωρήματα, μειώνει τα επιδόματα του πετρελαίου θέρμανσης και “βγάζει για πρώτη φορά στο σφυρί την πρώτη κατοικία” ενώ εκτίμησε, ότι έρχεται “ο πιο βαρύς χειμώνας”.

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στο θέμα της πρώτης κατοικίας, είπε ότι η Νέα Δημοκρατία προστάτευσε τους πολίτες την περίοδο της κρίσης και δεν υπήρξε ούτε ένας πλειστηριασμός.

“Σήμερα όμως χιλιάδες πολίτες κινδυνεύουν”, πρόσθεσε και ανέφερε ως παράδειγμα ότι σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, “ένας άγαμος με εισόδημα 680 ευρώ το μήνα δεν προστατεύεται και ένα νοικοκυριό με εισόδημα 1.700 ευρώ το μήνα, χάνει το σπίτι του”.

Συνεχίζοντας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ανακόλουθη πολιτική και ανέφερε ότι όταν ήταν στην αντιπολίτευση υποσχόταν “Σεισάχθεια” και ζητούσε από τους δανειολήπτες να μην πληρώνουν τις δόσεις τους.

“Από το “όχι σε όλα” το Δεκέμβριο του 2014 φθάσαμε στο σημερινό “ναι σε όλα” ανέφερε και υποστήριξε ότι “ο πρωθυπουργός δεσμευόταν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ότι δεν θα υπάρξει πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, για να υφαρπάξει την ψήφο των πολιτών.

“Οι συνάδελφοι πως θα κοιμηθούν το βράδυ ενώ θα έχετε ξεκινήσει τον πρώτο πλειστηριασμό κατοικίας πολίτη που δεν έχει να πληρώσει;” αναρωτήθηκε απευθυνόμενος στους βουλευτές της πλειοψηφίας.

Ο κ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση, ότι σε κάθε νομοσχέδιο προσθέτει νέους φόρους και υποστήριξε ότι η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας τον Δεκέμβριο του 2014 δεν υπήρχε η ανάγκη νέων φόρων.

“Είχαμε πλεονάσματα και τα έσοδα θα προέρχονταν από την μεγέθυνση του ΑΕΠ και όχι από μέτρα σε βάρος των μεσαίων στρωμάτων και των κοινωνικών αδυνάτων» ανέφερε και εξέφρασε την αντίθεσή του με τη φορολόγηση των παιχνιδιών του ΟΠΑΠ και τον φόρο στο κρασί.

Η κυβέρνηση είπε, θα μπορούσε να βάλει τάξη στον τζόγο του διαδικτύου και όχι να βάλει νέους φόρους στον νόμιμο τζόγο.

Αναφερόμενος στην επιβάρυνση του κρασιού είπε η κυβέρνηση “χτυπά αλύπητα όσους παράγουν”, και αναρωτήθηκε “ποια συμφέροντα εξυπηρετούνται και ποιοι ευνοούνται”.

Ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε τα νέα τέλη κυκλοφορίας “χαράτσι Τσίπρα” που δεν υπήρχε στο τρίτο μνημόνιο, ενώ εκτίμησε ότι οι ρυθμίσεις που αφορούν το φάρμακο πλήττουν την ελληνική παραγωγή και εξέφρασε φόβους για πιθανές ελλείψεις φαρμάκων στο μέλλον.

“Να ζητήσετε ένα συγνώμη από τον ελληνικό λαό και τις παρατάξεις που βάλαμε πλάτη στα χρόνια της κρίσης και μας λέγατε γερμανοτσολιάδες” κατέληξε ο κ. Μεϊμαράκης, και εκτίμησε ότι μετά τις εσωκομματικές εκλογές της Κυριακής η ΝΔ, “θα είναι εδώ παρούσα και δυνατή για να ασκήσει ακόμη καλύτερα τα θεσμικά της καθήκοντα”.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα