Αναζητεί τον… κυματισμό του με προτάσεις

Την περπατησιά του προσπαθεί να βρει το Ποτάμι, το οποίο ναι μεν έχει ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσής του με την κυβέρνηση, όμως ακόμη δεν έχει ξεπεράσει το σοκ της εκλογικής αποτυχίας της 20ής Σεπτεμβρίου, όπου έχασε το 1/3 της δύναμής του συγκριτικά με τις εκλογές του Ιανουαρίου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Πάντως, οι ρυθμοί στη Σεβαστουπόλεως είναι πιο γρήγοροι και σε καθημερινή βάση βουλευτές και στελέχη καταθέτουν προτάσεις για τα καυτά ζητήματα της επικαιρότητας, όπως είναι το προσφυγικό. Όπως έγινε στη συνάντηση που είχε πριν από 10 ημέρες με τον Μάρτιν Σουλτς, όπου κατατέθηκαν προτάσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού. Κάτι ανάλογο συνέβη και αυτή την εβδομάδα, όπου ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε επί μακρώ συνάντηση με τον επικεφαλής των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών της Ευρώπης, τον Γκι Φέρχοφσταντ.

Το ενθαρρυντικό, όπως υποστηρίζουν από τη Σεβαστουπόλεως, είναι ότι ο κ. Φερχόφσταντ υιοθέτησε πλήρως όχι μόνον το αίτημα για την άμεση ενίσχυση της Frontex, αλλά και την πρόταση του κ. Θεοδωράκη να διοργανωθεί το συντομότερο συνάντηση κορυφής στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή των ευρωπαϊκών θεσμών αλλά και των ηγετών που εμπλέκονται άμεσα στο πρόβλημα, με πρώτη την Τουρκία.

«Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι δεν είναι θέμα Ελλάδας-Τουρκίας-Γερμανίας», ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού, και ο ηγέτης των Φιλελευθέρων υπερθεμάτισε, επισημαίνοντας ότι «η κακή διαχείριση των προσφυγικών ροών έχει δημιουργήσει μείζον θέμα στην Ε.Ε., καθώς έχει ξυπνήσει τα συντηρητικά αντανακλαστικά των λαών και θα καθυστερήσει όλες τις διαδικασίες ενοποίησης της Ευρώπης». Στη συνάντηση των δύο ανδρών μετείχε και ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο οποίος εξήγησε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πρωτεύουσα με τους πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι προτιμούν την παραμονή στην πλατεία Βικτωρίας.

Στη συνάντηση Θεοδωράκη-Φέρχοφσταντ, συζητήθηκαν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, όπου ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε πως «δεν υπάρχει ευρωπαϊκό σχέδιο που θα οδηγήσει την οικονομία σας στην ανάκαμψη, καθώς οι θεσμοί και η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθούν να προσεγγίζουν την κρίση με λογιστικό μόνο τρόπο οδηγώντας την και πάλι σε αδιέξοδο». Ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε από την πλευρά του ότι « η κυβέρνηση το μόνο που την ενδιαφέρει είναι πώς να βολεύει τα δικά της παιδιά», ενώ κάλεσε τον Φέρχοφσταντ να ενημερώνει τακτικότερα την οικονομική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, καθώς αυτή, όπως είπε, θα μπορούσε να ελέγχει στενότερα τις αποφάσεις των θεσμών και των υπουργών και να αναδεικνύει εγκαίρως τις εσφαλμένες επιλογές τους, κάτι που εκτίμησε ότι θα το επιθυμούσε και ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν θα κάνουμε την νταντά
Νωρίτερα ο Στ. Θεοδωράκης σε διαδικτυακή του συνέντευξη υποστήριξε πως «κάναμε αυτό που έπρεπε. Κρατήσαμε τη χώρα στο ευρώ. Δεν είμαστε εδώ για να νταντεύουμε τον πρωθυπουργό. Τώρα είναι μόνος του με την παρέα του και τους συνεταίρους του. Εμείς θα είμαστε η αντιπολίτευση των προτάσεων».

Ο ίδιος εξήγησε γιατί αρνείται να «συμμαχήσει» με το ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι το Ποτάμι είναι «η συμμαχία των δυνάμεων που θέλουν να συγκρουσθούν με τον κρατισμό, την αναξιοκρατία, τις πελατειακές σχέσεις, τον αναχρονισμό. Το ΠΑΣΟΚ, αν εξαιρέσεις κάποια πρόσωπα, υπηρέτησε για δεκαετίες όλα αυτά που σήμερα μας κάνουν να ασφυκτιούμε. Η Ελλάδα δεν ανακάλυψε ξαφνικά τον κ. Τσίπρα. Η Ελλάδα κατρακύλησε στον κ. Τσίπρα και τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και για αυτή την κατρακύλα υπεύθυνο είναι το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ και η κυβερνητική Ν.Δ.».

Θέμα ηγεσίας
Την ίδια ώρα δεν είναι λίγοι που υποστηρίζουν πως το Ποτάμι, αν και έχει ελάχιστο χρόνο παρουσίας στην πολιτική ζωή της χώρας, παρουσιάζει σημάδια κόπωσης και αντιδράσεις των παλαιών κομμάτων. Οι εκλογές του Σεπτεμβρίου ανέδειξαν έλλειμμα πολιτικής από την πλευρά του Ποταμιού και του επικεφαλής του. Στο Ποτάμι βρήκαν στέγη άνθρωποι με πλούσια βιογραφικά , αλλά και με εντελώς διαφορετικές ιδεολογικές αναφορές και προτάσεις. Αυτό φάνηκε καθώς το Ποτάμι στις εκλογές όχι μόνο δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το 10% που επιθυμούσε ο ιδρυτής του, αλλά πήρε και χαμηλότερο ποσοστό από τις εκλογές του Ιανουαρίου. Έγινε σαφές πως το κόμμα δεν μπορεί να αποτελέσει πρόταση εξουσίας.

Η συζήτηση στο εσωτερικό του κόμματος ξεκίνησε αμέσως μετά τις εκλογές. Στα πηγαδάκια στελέχη «καρφώνουν» τον Σταύρο Θεοδωράκη και δεν αποκλείεται, αν και το Ποτάμι είναι κόμμα συνδεδεμένο με τον ιδρυτή του, να τεθεί θέμα ηγεσίας. Όλες οι πληροφορίες αναφέρουν πως πολλοί είναι εκείνοι που επιθυμούν να δουν τον Χάρη Θεοχάρη να ηγείται του κόμματος. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος έχει και εμπειρία διοίκησης, καθώς ήταν στη θέση του γενικού γραμματέα εσόδων που απομακρύνθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά, ενώ είναι αρεστός και σε κύκλους των Βρυξελλών.

Πάντως, πέρα από τα σενάρια που εξακολουθούν να βλέπουν το φως της δημοσιότητας, συνεργάτες του Σταύρου Θεοδωράκη υποστηρίζουν πως το Ποτάμι θα βγει κερδισμένο από το συνέδριο στο τέλος του Φεβρουαρίου. Το σίγουρο είναι ότι ήδη ο επικεφαλής ανακάτεψε την τράπουλα, καθώς προέβη σε ανασχηματισμό, ανασυγκροτώντας τον τομέα Πολιτικού Σχεδιασμού που έχει εισέλθει στη δίνη του κυκλώνα, καθώς οι περισσότεροι εθελοντές εκτιμούν πως το προηγούμενο διάστημα απέτυχε παταγωδώς.

Έτσι, με απόφαση του επικεφαλής, ανασυγκροτήθηκαν ο Πολιτικός Σχεδιασμός και η Ομάδα Δράσης. Συγκεκριμένα, τα νέα μέλη του Πολιτικού Σχεδιασμού είναι οι Γιώργος Αμυράς (βουλευτής), Ζωή Αποστολοπούλου (πολιτικός υπεύθυνος Τομέα Μετανάστευσης), Μαρία Δαμανάκη (περιφερειακός εκπρόσωπος ΜΜΕ), Αθηνά Δρέττα (μέλος της πρωτοβουλίας διεύρυνσης), Χάρης Θεοχάρης( κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος), Παναγιώτης Καρκατσούλης (γραμματέας ΚΟ), Σπύρος Λυκούδης (βουλευτής), Αντιγόνη Λυμπεράκη (πολιτικός υπεύθυνος Τομέα Εργασίας), Γιώργος Μαυρωτάς (βουλευτής), Γιάννης Μεϊμάρογλου (επικεφαλής Συντονιστικής Επιτροπής Διαλόγου), Στρατής Μούγερ (πολιτικός υπεύθυνος Τομέα Επιχειρηματικότητας), Γιώργος Νικολετάκης (υπεύθυνος Νεολαίας), Γιάννης Παπανικολάου (μέλος Συντονιστικής Επιτροπής Διαλόγου), Δημήτρης Τσιόδρας (εκπρόσωπος Τύπου).

Τα μέλη του Πολιτικού Σχεδιασμού μαζί με τους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές συγκροτούν την Πολιτική Συνέλευση, η οποία συζητά και αποφασίζει θέματα πολιτικής δράσης, καθώς για την κοινοβουλευτική και ευρωκοινοβουλευτική δραστηριότητα του Κινήματος. Επίσης, ο Θεοδωράκης έβαλε νερό στο κρασί του, καθώς τελικά υπέκυψε στις πιέσεις και το κόμμα συγκροτεί οργάνωση νεολαίας, καθώς το στοίχημα δεν κερδήθηκε με το να προχωρήσει το Ποτάμι χωρίς νεολαία.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα