«Προσέξτε για να μην έχουμε τη μοίρα της Ελλάδας»

Μία και μοναδική συμβουλή δίνει η απερχόμενη πορτογαλική κυβέρνηση στον επόμενο πρωθυπουργό της χώρας: «Αν δεν συμμορφωθείς με τους ευρωπαϊκούς οικονομικούς κανόνες, θα είναι σαν να ακολουθείς την μοίρα της Ελλάδας».

Σε ρεπορτάζ του, το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg αναλύει την πολιτική κατάσταση στην Πορτογαλία έπειτα από την ανατροπή της κυβέρνησης του Πέδρο Πάσος Κοέλιο, επισημαίνοντας ότι πλέον οι 11 εκατομμύρια πολίτες της ιβηρικής χώρας περιμένουν από τον πρόεδρο της χώρας, Ανιμπάλ Καβάκο, να εκλέξει τη νέα κυβέρνηση. Επικρατέστεροι για τη διαδοχή είναι οι σοσιαλιστές που λένε πως θα συμμορφωθούν με την ευρωπαϊκή πολιτική, προκειμένου να καταφέρουν να ακυρώσουν κάποια από τα μέτρα που η Ε.Ε. ζητά ως ανταλλάγματα για να προσφέρει στην χώρα του ευρωπαϊκού Νότου οικονομική βοήθεια.

«Δυστυχώς, το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να κοιτάξουμε την πρόσφατη ιστορία ενός εκ των ευρωπαϊκών μας εταίρων, της Ελλάδας, και το κόστος που είχε στην χώρα το υποτιθέμενο τέλος της λιτότητας και η εξέγερση εναντίον της Ευρώπης, προκειμένου να δούμε τις επιπτώσεις», είπε σε ομιλία της η απερχόμενη υπουργός Οικονομικών, Μαρία Λουίζ Αλμπουκέρκι.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η Πορτογαλία ακολούθησε την Ελλάδα και την Ιρλανδία, ζητώντας την τριετή στήριξη της Ε.Ε. και το ΔΝΤ. Μείωσε τις δαπάνες της και αύξησε τους φόρους της, όμως αντίθετα με την Ελλάδα η οποία δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα, η χώρα της ιβηρικής χερσονήσου εξήλθε από το πρόγραμμα το 2014 και επέστρεψε στην ανάπτυξη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα