Μάχη ΣΥΡΙΖΑ με… ΣΥΡΙΖΑ για τον φράχτη του Έβρου

Με το ανατολικό Αιγαίο να μετατρέπεται σε υγρό τάφο καθημερινά για πρόσφυγες και παράτυπους μετανάστες, ανάμεσά τους πολλά μικρά παιδιά και μωρά, ηχούν όλο και πιο δυνατά οι φωνές προκειμένου να ανοίξει ο φράχτης στον Έβρο.

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαδόπουλος

Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται για μία ακόμη φορά απέναντι στον… εαυτό της, καθώς οι ισχυρότερες πιέσεις έρχονται από τη Νεολαία του κόμματος αλλά και μεμονωμένα στελέχη. Τα απανωτά ναυάγια των τελευταία εβδομάδων, αλλά και η ρητορική περί ενός «ρατσιστικού» μέτρου –πριν από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου– έχουν ως αποτέλεσμα την πίεση αυτή να βιώνει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας. Ο ίδιος, τώρα, σπεύδει να απαντήσει πως «η ιδέα του να πέσει ο φράχτης μονομερώς και να έρχονται οι πρόσφυγες από τον Έβρο φαίνεται καλή για κάποιους που δεν έχουν ιδέα, δεν έχουν γνώση του γεγονότος ότι από την άλλη πλευρά του Έβρου, μέχρι να φτάσουν δηλαδή στον Έβρο αυτοί οι άνθρωποι, υπάρχουν νάρκες. Άρα, το δίλημμα για μας δεν είναι αν θα χάσουν τη ζωή τους στο Αιγαίο ή στις νάρκες του Έβρου».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο οποίος έσπευσε να πάρει διακριτές αποφάσεις από τους θιασώτες του γκρεμίσματος: «Δεν εξυπηρετεί στρατιωτικούς σκοπούς ο φράχτης του Έβρου αλλά μόνο σκοπούς ασφαλείας. Ο φράχτης καλύπτει τα 12 χιλιόμετρα χερσαίων συνόρων με την Τουρκία και η παρουσία του δεν εκτρέπει τους πρόσφυγες σε άλλα σημεία». Ο αναπληρωτής υπουργός έφερε ως απόδειξη γι’ αυτό το γεγονός ότι το καλοκαίρι δεν υπήρχαν ροές σε άλλα σημεία της περιοχής. Μάλιστα, κάνει λόγο για «υποκρισία των χωρών της κεντρικής Ευρώπης που θέλουν να επιστρέψει η κατάσταση στη Συνθήκη του Δουβλίνο ΙΙ, στο πλαίσιο της οποίας η πρώτη χώρα υποδοχής έχει και την κύρια ευθύνης. Η Ελλάδα, όμως, δεν μπορεί να γίνει αποθήκη ψυχών».

«Να ξηλωθεί τώρα»
Τα λεγόμενα των κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων δεν αρκούν για να καταλαγιάσουν τα πνεύματα στην Κουμουνδούρου. Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ με συνεχείς ανακοινώσεις της ζητά «να ξηλωθεί τώρα ο φράχτης στον Έβρο. Η κυβέρνηση να υιοθετήσει άμεσα τις προτάσεις των διεθνών οργανισμών και να προχωρήσει στην δημιουργία ασφαλών και νόμιμων διόδων για τους πρόσφυγες στον Έβρο και σε άλλα σημεία». Εξίσου δυναμική είναι και η κινητοποίηση του Τμήματος Δικαιωμάτων του κόμματος, που σημειώνει ότι «ο αγώνας ενάντια στους φράχτες και τους αποκλεισμούς, ενάντια στην Ευρώπη-φρούριο, ενώνει ένα ευρύ φάσμα κινημάτων και ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη. Και, ασφαλώς, ο αγώνας ξεκινάει από την  ίδια μας τη χώρα. (…) Η κυβέρνηση, ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της οποίας είναι  η πολιτική της για το προσφυγικό-μεταναστευτικό,  οφείλει να δημιουργήσει ασφαλείς και νόμιμες διόδους, στον Έβρο και σε άλλα σημεία, στο πλαίσιο μιας πολιτικής που σέβεται τις διεθνείς συνθήκες, που  προτάσσει την αλληλεγγύη και τον ανθρωπισμό έναντι του μίσους και του φόβου».

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΠΟΣΥΦΥ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΧΑΡΕΛΑ
«Να τους φέρνει από τα παράλια της Τουρκίας η Frontex»

Διαφορετική προσέγγιση έχει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων, Παναγιώτης Χαρέλας, ο οποίος προτείνει αντί να γκρεμιστεί ο φράχτης στον Έβρο να ενεργοποιηθεί ακόμα περισσότερο η Frontex, προκειμένου με σκάφη να παραλαμβάνει και να μεταφέρει με ασφάλεια και τάξη τους πρόσφυγες από τα παράλια της Τουρκίας. «Μπορεί ο φράχτης στον Έβρο να αποτελεί για κάποιους εμπόδιο, αλλά δίνουμε λάθος προσανατολισμό. Ο φράχτης βοήθησε να ελεγχθούν οι ροές και σήμερα βοηθάει στη διαχείριση αυτών. Ας μην ξεχνάμε πως είναι το μοναδικό χερσαίο τμήμα επαφής με την Τουρκία και πως η ζώνη είναι στρατιωτική. Το πρόβλημα είναι να καταπολεμηθούν τα κυκλώματα και οι εγκληματίες που οδηγούν αυτούς τους ανθρώπους στο θάνατο. Υπάρχουν και ζητήματα εθνικής ασφάλειας που θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Ας στείλει η Frontex πλοία να τους πάρει από τα παράλια της Τουρκίας. Ας καταπολεμήσουν επιτέλους τους λαθροδιακινητές. Ας μην τους δίνουμε άλλο “ψωμί” για να εκμεταλλεύονται την προσφυγιά, ισοπεδώνοντας τα πάντα».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα