Εκτός προτάσεις, εντός αναδόμηση

Πακέτο μέτρων για να υπάρξει διέξοδος στο προσφυγικό παρέδωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν την Τετάρτη το απόγευμα.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Βασικός πυλώνας των προτάσεων του Ποταμιού είναι να δοθούν κίνητρα στους πρόσφυγες, ώστε να παραμείνουν όσο το δυνατόν εγγύτερα στη χώρα τους και να μην έχουν ως αυτονόητο προορισμό την Ε.Ε. Πρόκειται για προτάσεις που επεξεργάστηκε εννεαμελής επιτροπή, αποτελούμενη από διεθνολόγους, στελέχη που έχουν εργαστεί στις υπηρεσίες πρώτης υποδοχής και μέλη διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων.

H κυριότερη εξ αυτών είναι η Ε.Ε. να πιέσει την Τουρκία, προκειμένου να αλλάξει άμεσα τη νομοθεσία της, που σήμερα απαγορεύει τη χορήγηση πολιτικού ασύλου σε πολίτες ανατολικών χωρών και στους πρόσφυγες να εργαστούν. Αν τούτο συμβεί –με αντικίνητρο τη μείωση της χρηματοδότησης στην Άγκυρα–, στο Ποτάμι εκτιμούν ότι σημαντικός αριθμός προσφύγων θα παραμείνει για να εργαστεί σε μεγάλες πόλεις της Τουρκίας, ενώ αντίστοιχη διπλωματική πίεση προτείνεται να ασκηθεί και στις αραβικές χώρες που έχουν κλειστά τα σύνορά τους.

Στις εισηγήσεις του Ποταμιού εντάσσεται ο πειθαναγκασμός της Αγκύρας να κάνει εκείνη τον έλεγχο των προσφύγων στα παράλιά της, όπως και η Ε.Ε. να ανακοινώσει ένα ανώτατο όριο αδειών ασύλου που μπορεί κάθε κράτος-μέλος της να χορηγήσει εντός του επόμενου έτους, προκειμένου να σταλεί ένα κεντρικό μήνυμα αποθάρρυνσης των προσφυγικών ροών. Επιπλέον, ο κ. Θεοδωράκης επεσήμανε με στοιχεία στον κ. Σουλτς τη στρέβλωση που υπάρχει σήμερα στην κατανομή των δυνάμεων της Frontex ανάμεσα στο νότιο μέτωπο (της Ιταλίας) και το ανατολικό (της Ελλάδας), επισημαίνοντάς του την ανάγκη να μετακινηθούν το ταχύτερο στη χώρα μας, τόσο σκάφη που παραμένουν εν αχρησία στην Ιταλία, όσο και ανθρώπινο δυναμικό. Επίσης ζήτησε αντί χρημάτων, που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν άμεσα, να δοθεί στην Ελλάδα έμπρακτη βοήθεια, με την αποστολή λιμενικών πλοιαρίων από χώρες όπως η Γαλλία, που τούτη την ώρα τα έχει παροπλισμένα.

«Πρόκειται για προτάσεις που θεωρήσαμε αυτονόητη υποχρέωσή μας να καταθέσουμε στον κ. Σουλτς, πόσω μάλλον όταν η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο για το προσφυγικό», έλεγαν συνεργάτες του Στ. Θεοδωράκη. Όπως έλεγαν από τη Σεβαστουπόλεως, οι προτάσεις προς τον Σουλτς είναι μόνο η αρχή. Κι αυτό διότι είχαν προηγηθεί τα ισοδύναμα για να μην ισχύσει το 23% του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση: «Και θα ακολουθήσουν κι άλλες πρωτοβουλίες, που θα αναδείξουν το Ποτάμι και ταυτόχρονα θα αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση Τσίπρα είναι εκτός τόπου και χρόνου».

Ανασχηματισμός…
Στο μεταξύ κι ενώ ο προσυνεδριακός διάλογος συνεχίζεται, καθώς η διεξαγωγή του συνεδρίου πήρε παράταση για το τέλος Φεβρουαρίου, ο Σταύρος Θεοδωράκης προχώρησε σε ανασχηματισμό, ανασυγκροτώντας τον τομέα Πολιτικού Σχεδιασμού που έχει εισέλθει στη δίνη του κυκλώνα, καθώς οι περισσότεροι εθελοντές εκτιμούν πως το προηγούμενο διάστημα απέτυχε παταγωδώς.

Έτσι, με απόφαση του επικεφαλής, ανασυγκροτήθηκαν ο Πολιτικός Σχεδιασμός και η Ομάδα Δράσης. Συγκεκριμένα τα νέα μέλη του Πολιτικού Σχεδιασμού είναι οι Γιώργος Αμυράς (βουλευτής), Ζωή Αποστολοπούλου (πολιτικός υπεύθυνος Τομέα Μετανάστευσης), Μαρία Δαμανάκη (περιφερειακός εκπρόσωπος ΜΜΕ), Αθηνά Δρέττα (μέλος της πρωτοβουλίας διεύρυνσης), Χάρης Θεοχάρης( κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος), Παναγιώτης Καρκατσούλης (γραμματέας ΚΟ), Σπύρος Λυκούδης (βουλευτής), Αντιγόνη Λυμπεράκη (πολιτικός υπεύθυνος Τομέα Εργασίας), Γιώργος Μαυρωτάς (βουλευτής), Γιάννης Μεϊμάρογλου (επικεφαλής Συντονιστικής Επιτροπής Διαλόγου), Στρατής Μούγερ (πολιτικός υπεύθυνος Τομέα Επιχειρηματικότητας), Γιώργος Νικολετάκης (υπεύθυνος Νεολαίας), Γιάννης Παπανικολάου (μέλος Συντονιστικής Επιτροπής Διαλόγου), Δημήτρης Τσιόδρας (εκπρόσωπος Τύπου).

Τα μέλη του Πολιτικού Σχεδιασμού μαζί με τους βουλευτές και τους ευρωβουλευτές συγκροτούν την Πολιτική Συνέλευση, η οποία συζητά και αποφασίζει θέματα πολιτικής δράσης, καθώς για την κοινοβουλευτική και ευρωκοινοβουλευτική δραστηριότητα του Κινήματος. Θυμίζουμε ότι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι έχουν ορισθεί οι Χάρης Θεοχάρης και Σπύρος Δανέλλης, ενώ γραμματέας τής ΚΟ είναι ο Παναγιώτης Καρκατσούλης και διευθυντής τής ΚΟ ο Νίκος Μηλαπίδης.

Στην Ομάδα Δράσης (που επέχει για το Ποτάμι θέση ανάλογη με τον «πρωινό καφέ» των άλλων κομμάτων) μετέχουν οι Δημήτρης Αντωνίου, Μαριάννα Αντωνιάδου, Σοφία Βαστάκη, Αθηνά Βενετάκη, Κωνσταντίνα Ηλιοπούλου, Άντρη Κωνσταντίνου, Νίκος Μηλαπίδης, Μαρίνα Μπεκιάρη, Λίνα Παπαδάκη, Γιώργος Σκέμπερης, Πάολα Τζιούστι, Δημήτρης Τσιόδρας, Μιχάλης Θεοχάρης. Στο Γραφείο τεκμηρίωσης μετέχουν οι Δημήτρης Αντωνίου, Τάκης Καμπύλης, Μαρία Καραβάλτσιου, Οντίν Λιναρδάτου, Κώστας Μορφίρης, Παναγιώτης Πασπαλιάρης, Γιώργος Πολίτης, Έφη Στεφοπούλου, Δημήτρης Τσιόδρας.

Στη Συντονιστική της Επιτροπής Διαλόγου μετέχουν οι Γιάννης Μειμάρογλου, Αχιλλέας Γραβάνης, Πόπη Διαμαντάκου, Δημήτρης Καδιανάκης, Ιόλη Καλαβρέζου, Κώστας Μπιτζάνης, Παντελής Οικονόμου, Γιάννης Παπανικολάου, Νιόβη Παυλίδου, Αντώνης Τριφύλλης. Όπως τονίζεται στην απόφαση του επικεφαλής, τα όργανα αυτά θα πάνε το Ποτάμι μέχρι το συνέδριο όπου θα εκλεγούν νέα όργανα.

Το ρόλο του κεντρικού συλλογικού οργάνου θα συνεχίζει να έχει μέχρι το συνέδριο η Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), στην οποία προεδρεύει ο Παναγιώτης Καρκατσούλης με Συντονιστική Επιτροπή τους Παντελή Αβραμίδη, Γιάννη Βουτσά, Γεράσιμο Γεωργάτο, Πόπη Διαμαντάκου, Κωνσταντίνα Ηλιοπούλου, Δημήτρη Κατσιφαράκη, Γιώργο Νικολετάκη, Παναγιώτη Πασπαλιάρη.

Η αναδιοργάνωση του κράτους
Στο μεταξύ, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ποταμιού και πρόεδρος της ΚΟΕΣ, Παναγιώτης Καρκατσούλης, σε κάθε παρέμβαση εξακολουθεί να επιμένει πως η μεγάλη αλλαγή που πρώτιστα χρειάζεται η χώρα είναι η αναδιοργάνωση εκ βάθρων του κράτους, διότι όπως τονίζει με έμφαση «διαφορετικά δεν υπάρχει περίπτωση εξόδου απ’ τα μνημόνια».

Το στέλεχος του Ποταμιού εκτιμά ότι μάλλον θα δικαιωθούν όσοι ισχυρίζονται ότι το πρόγραμμα με τους δανειστές «δεν βγαίνει», «εάν οι αλλαγές που συνιστούν τον βασικό κορμό αυτού του μνημονίου δεν εφαρμοστούν, και μάλιστα ταχέως». Αποτιμά ως θετικό γεγονός ότι «αυτή τη φορά προτείνεται μια ολοκληρωμένη στρατηγική αντί των διάσπαρτων δράσεων, οι οποίες, πέρα από την αναποτελεσματικότητά τους, προκαλούν κοινωνική ένταση και απώλεια πολύτιμων πόρων».

Τέλος, αναφερόμενος στο συνέδριο του κόμματός του και το πολιτικό του στίγμα, αναφέρει ότι πρόκειται για ένα «πολιτικό κίνημα που εμφορείται από έναν νέο πατριωτισμό, έχει έναν προοδευτικό ευρωπαϊκό προσανατολισμό και στοχεύει στην αναγέννηση της ελληνικής κοινωνίας, με ενίσχυση της Δημοκρατίας και των θεσμών, αποκατάσταση της αξιοκρατίας και του κράτους δικαίου, την απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων από τα δεσμά της οικονομικής και πολιτικής ολιγαρχίας και την προστασία των αδύναμων».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα