Η καλή δουλειά αναγνωρίζεται!

Λένε πως ο καθρέπτης για μία ομάδα είναι τα αποτελέσματα. Ότι από αυτά κρίνεται αν ένα οικοδόμημα είναι στέκεται σε στέρεο έδαφος ή είναι προς κατάρρευση. Κάποιοι άλλοι επιμένουν πως όταν έχουμε να κάνουμε με ένα καινούριο ξεκίνημα, τότε δεν θα πρέπει να εστιάζουμε στα αποτελέσματα, αλλά στο αν η ομάδα προοδεύει από παιχνίδι σε παιχνίδι.

Όποιος κι αν είναι ο σωστός τρόπος ανάγνωσης, η «Α» έχει εδώ και αρκετές εβδομάδες εκφραστεί για τον φετινό ΠΑΟΚ. Από τα πρώτα φιλικά της προετοιμασίας, τότε που ο κόσμος ήταν ακόμη ενοχλημένος από το περσινό κακό φίνις και εξέταζε με καχυποψία τον ερχομό του άπειρου Ιγκόρ Τούντορ, εμείς γράφαμε για το πόσο διαφορετικός είναι ο φετινός ΠΑΟΚ.

Η μέρα με τη νύχτα

Δεν ανακαλύψαμε την Αμερική στα τέλη του Αυγούστου, όταν σημειώναμε πως ο ΠΑΟΚ είναι φέτος αλλαγμένος προς το καλύτερο, αφού έκαναν μπαμ τα αποτελέσματα (οι εύκολες προκρίσεις στην Ευρώπη, παρά τα προβλήματα που ανέκυψαν). Σίγουρα, όμως, δικαιούμαστε λίγα εύσημα για την ανάγνωση που κάναμε στη δουλειά του Κροάτη τις πρώτες του μέρες στην Τούμπα, τον Ιούλιο, τότε που τιμωρούσε με το παραμικρό τους απείθαρχους και που επέβαλε έναν νέο τρόπο άμυνας (με τρία στόπερ) χωρίς να τον ανησυχεί που οι περισσότεροι μεσοαμυντικοί του δεν είχαν αγωνιστεί ποτέ ξανά έτσι.

Αυτή η διαφορετικότητα και η καινοτομία του Τούντορ, μπορεί να μην αντιμετωπίζεται με θριαμβολογίες από τον κόσμο του ΠΑΟΚ, διότι τους έχει πειράξει η διαφορά στη βαθμολογία από τον Ολυμπιακό και η έλλειψη νίκης στον όμιλο του Europa League, αλλά η άποψη ενός ειδικού έχει σίγουρα τη δική της σημασίας. Και όταν λέμε ειδικό, αναφερόμαστε στον Δημήτρη Ελευθερόπουλο.

Ξέρει τι θα πει άμυνα τριών και άμυνα τεσσάρων…

Ο προπονητής του Πανθρακικού αντιμετώπισε τον ΠΑΟΚ στο θεσμό του Κυπέλλου και μετά το τέλος του αγώνα είπε τα καλύτερα για τον Δικέφαλο. Ξεκαθάρισε πως μετά τον Ολυμπιακό είναι η καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και απένειμε τα εύσημα στον Τούντορ για το κατόρθωμά του, δηλαδή να παίζει η ομάδα με τρεις αμυντικούς και να λειτουργεί άψογα η μεσαία γραμμή στις αλληλοκαλύψεις. Και προφανώς ο «Ελέ» δεν τα είπε αυτά στην τύχη.

Όταν είσαι τερματοφύλακας, ξέρεις από πρώτο χέρι τι σημαίνει άμυνα τριών και άμυνα τεσσάρων. Ιδίως όταν είσαι τερματοφύλακας υψηλού επιπέδου κι έχεις αγωνιστεί στο πιο πλουραλιστικό πρωτάθλημα όσον αφορά στις αμυντικές διατάξεις, δηλαδή το ιταλικό!

Τι σημαίνει αυτή η αναγνώριση…

Τα λόγια του Δημήτρη Ελευθερόπουλου δεν προσφέρουν βαθμούς ή τίτλους, ούτε είναι ικανά να ανεβάσουν το σύλλογο της Θεσσαλονίκης. Ωστόσο, μπορούν να αναπτύξουν ένα αίσθημα επιβεβαίωσης μέσα στα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ για την καλή δουλειά που γίνεται. Ο ΠΑΟΚ έχει ξεκινήσει ένα πρότζεκτ που δεν χωρά αμφιβολία ότι απαιτεί χρόνο. Κι όταν λέμε χρόνο, δεν εννοούμε μισό γύρο πρωταθλήματος, αλλά δύο χρόνια τουλάχιστον. Αν στον ΠΑΟΚ αντιληφθούν πως ο χρόνος θα μετράει υπέρ τους μόνο με εμπιστοσύνη στον προπονητή, τότε θα πετύχουν, όχι επειδή το είπε ο Ελευθερόπουλος, αλλά επειδή έτσι αποδίδεται η δικαιοσύνη στο ποδόσφαιρο.

Αν στον ΠΑΟΚ, όμως, αξιολογήσουν με διαφορετικό τρόπο τη δουλειά που προσπαθεί να κάνει ο Τούντορ και βγάλουν συμπεράσματα από τη διαφορά από τον πρωτοπόρο ή από το αν θα περάσει από τον ευρωπαϊκό όμιλο, τότε τα λόγια αναγνώρισης του Ελευθερόπουλου θα μείνουν να αιωρούνται πάνω από την Τούμπα.

Κακά τα ψέματα, ο φετινός Ολυμπιακός, τουλάχιστον έτσι όπως παρουσιάζεται στα πρώτα παιχνίδια, είναι πιο μακριά από τις άλλες ομάδες, αλλά ο ΠΑΟΚ θα ήταν μόλις τέσσερις βαθμούς μακριά από την κορυφή αν είχε νικήσει στην Τούμπα το μεταξύ τους παιχνίδι. Ένα ματς που χάθηκε ξεκάθαρα γιατί ο ΠΑΟΚ δεν είχε ενέργεια, λόγω της συγκυρίας του αγώνα με την Μπορούσια Ντόρτμουντ. Αν οι Θεσσαλονικείς πιστέψουν στους εαυτούς τους και σε αυτό που προσπαθούν να κάνουν, θα πετύχουν. Η αναγνώριση είναι σημαντική και λέει πολλά!

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα