«Όχι Σταύρος, αλλά… ταύρος»

Στις περισσότερες προσυνεδριακές συγκεντρώσεις του Ποταμιού περισσεύει η κριτική για τις συχνές συναντήσεις του Σταύρου Θεοδωράκη με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μαξίμου και οι εθελοντές εκτιμούν πως αυτός ήταν ο κυριότερος λόγος που το Ποτάμι έχασε το 1/3 των ψηφοφόρων του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Η κριτική αυτή δεν σημαίνει ότι ο Θεοδωράκης αμφισβητείται, ή ότι ο Σπύρος Λυκούδης και ο Χάρης Θεοχάρης χτίζουν αρχηγικό προφίλ για να αντικαταστήσουν τον Θεοδωράκη, όπως «ανακαλύφθηκε» από μερίδα του δεξιού Τύπου. Όμως το μόνο σίγουρο ότι ακόμη κι εντός του κόμματος αυξάνονται οι φωνές κατά του επικεφαλής για την ήπια στάση που επέδειξε έναντι του Αλέξη Τσίπρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν αποφασίσει ο Θεοδωράκης να ανεβάσει τους τόνους υπήρξαν πολλές εσωτερικές αντιδράσεις, ενώ μία πληθώρα μικρομεσαίων στελεχών του κόμματος έδιναν συγχαρητήρια για την πολύ σκληρή πρώτη ομιλία του Χάρη Θεοχάρη στην Βουλή κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Στη συζήτηση για το νομοσχέδιο των ΜΜΕ και των αδειών των τηλεοπτικών σταθμών, ο Σταύρος Θεοδωράκης αναγκάστηκε να αλλάξει στάση λόγω της εσωκομματικής πίεσης. Πριν ο επικεφαλής του Ποταμιού καταλήξει στην καταψήφιση του νομοσχεδίου, υπήρξαν οξύτατες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Αντιδράσεις που προέκυψαν από ουκ ολίγα στελέχη της Επιτροπής Διαλόγου του Ποταμιού, τα οποία του διεμήνυσαν ότι προτίθενται ακόμη και να παραιτηθούν «αν στηρίξει έναν κατάπτυστο νόμο, όπως αυτόν του Παππά». Βάσει των ίδιων πηγών, κάποια στελέχη, επισημαίνοντας ότι ο εν λόγω νόμος συνιστά αντιδημοκρατική εκτροπή μετά τις εξίσου αυταρχικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ στα ΑΕΙ και στη Γραμματεία Εσόδων, χαρακτήρισαν απαράδεκτη τη στάση του κόμματος, αποδίδοντάς τη στη φοβία που κατατρύχει το Ποτάμι λόγω της κριτικής που δέχεται ότι είναι διαπλεκόμενο με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Συνεργάτες, ωστόσο, του κ. Θεοδωράκη απέδιδαν τις συγκεκριμένες αντιδράσεις σε παρεξήγηση και τόνιζαν ότι οι βουλευτές του κόμματος από την αρχή της συζήτησης στη Βουλή ανέδειξαν τους επτά όρους που έθεσε το Ποτάμι. «Είπαμε “ναι επί της αρχής”, γιατί πιστεύουμε ότι πρέπει επιτέλους να καθοριστεί ένα νομικό πλαίσιο που θα ρυθμίσει το άναρχο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, αλλά καθ’ οιονδήποτε τρόπο δεν θα συναινέσουμε στο σχέδιο του κ. Παππά να αντικαταστήσει τους σημερινούς καναλάρχες με άλλους της αρεσκείας του, γιατί αυτό τελικά προωθεί υπογείως με τον νόμο του», έλεγαν πηγές της Σεβαστουπόλεως.

Τελικά, το Ποτάμι καταψήφισε το νομοσχέδιο, με τον Στ. Θεοδωράκη να καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι επιθυμεί να ελέγξει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο με πρόσχημα ένα νόμο που θα όφειλε να αποσυνδέσει πλήρως τα ΜΜΕ από την εκάστοτε εξουσία. Όμως το πρόβλημα παραμένει στο εσωτερικό του κόμματος, καθώς όλο και περισσότεροι ζητούν να κοπεί η οποιαδήποτε επικοινωνία με το Μαξίμου και το κυβερνών κόμμα.

Σφοδρή κριτική
Με δεδομένη και την πίεση στο εσωτερικό, η ηγεσία του Ποταμιού ασκεί σφοδρή κριτική σε όλες τις κυβερνητικές αποφάσεις. Όπως για παράδειγμα έκανε με αφορμή την «ηττοπαθή στάση του πρωθυπουργού στο μεταναστευτικό», τον τρόπο χειρισμού του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, αλλά και την υπόθεση του υπουργού Επικρατείας, Αλ. Φλαμπουράρη.

«Οι παραπλανητικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα από τις Βρυξέλλες δεν μπορούν να κρύψουν ότι, από τη λαϊκιστική ρητορεία των ανοιχτών συνόρων του ΣΥΡΙΖΑ, φτάσαμε να βλέπουμε να κλείνουν τα σύνορα των ευρωπαϊκών χωρών κι εμείς να μένουμε μόνοι με τους πρόσφυγες», δήλωσε ο κ. Θεοδωράκης και του καταλόγισε ότι αποσιώπησε πως «οι γείτονές μας διατηρούν το δικαίωμα να μη δέχονται πρόσφυγες που αρνούνται να ζητήσουν άσυλο στη χώρα τους», προβλέποντας ότι οι τελευταίοι θα μένουν στην Ελλάδα εντείνοντας το πρόβλημα. «Πόσω μάλλον», πρόσθεσε, «όταν η χώρα μας υποχρεώνεται να φιλοξενήσει 50.000 πρόσφυγες, όσους δηλαδή όλες οι υπόλοιπες χώρες μαζί, και μάλιστα να φτιάξει 30.000 θέσεις φιλοξενίας έως το τέλος του έτους, πράγμα που είναι αδύνατο αν σκεφτούμε πόσους μήνες πήρε στην κυβέρνηση για να μετακινήσει 200 πρόσφυγες από το κέντρο της Αθήνας στον Ελαιώνα. Αντί να μιλάει για επιτυχίες ο κ. Τσίπρας, ας ασχοληθεί επιτέλους σοβαρά με ένα τεράστιο θέμα που αφορά χιλιάδες ανθρώπινες ζωές», κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης, ενώ συνεργάτες του θύμιζαν πως, όταν σε ανύποπτο χρόνο το Ποτάμι τόνιζε ότι η ροή των μεταναστών πρέπει να ανακοπεί στην Τουρκία, η ιδεοληπτική υπουργός που είχε επιλέξει ο κ. Τσίπρας τού καταλόγιζε ακροδεξιές αντιλήψεις.

Με ανάλογο τρόπο αντιμετώπισε το Ποτάμι και τους χειρισμούς για τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Ο Χ. Θεοχάρης καταλόγισε «προκλητική υποκρισία» στο οικονομικό επιτελείο, υπογραμμίζοντας ότι ο κ. Τσακαλώτος γνώριζε από τον Ιούλιο πως από τους μικρούς συντελεστές (6%, 13%) είχε εξαιρεθεί η εκπαίδευση.

Τέλος, με αφορμή τη δυνατότητα που δόθηκε στον Αλέκο Φλαμπουράρη να επανακαταθέσει το «πόθεν έσχες» του, ο κ. Θεοδωράκης τόνισε ότι «τα συνθήματα περί διαφάνειας φαίνεται πως δεν αφορούν την πρωθυπουργική αυλή» και κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση «επιχειρεί να καλύψει εκ των υστέρων τις παρανομίες του».

Παράλληλα, η πίεση αυξάνεται, καθώς οι βουλευτές Γιώργος Αμυράς και Γιώργος Μαυρωτάς κατέθεσαν επερώτηση ζητώντας ενημέρωση για τα sms που έχουν ανταλλάξει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, με τον επιχειρηματία Δημήτρη Γιαννακόπουλο. Μάλιστα, υπονοούν σχέση διαπλοκής μεταξύ του προέδρου των ΑΝΕΛ και του επιχειρηματία.

Με τον Ριβέρα…
Ικανοποιημένος γύρισε, εξάλλου, από το ταξίδι του στη Μαδρίτη ο Στ. Θεοδωράκης, αποδεχόμενος την πρόσκληση του Άλμπερτ Ριβέρα, αρχηγού των Ciudadanos. Μάλιστα, στη Σεβαστουπόλεως στέκονται στην ομιλία του Ισπανού πολιτικού και σε αναφορά που έκανε στο Ποτάμι: «Από τους φίλους μας στο Ποτάμι πήραμε ένα σύνθημα που μας εκφράζει: να τα αλλάξουμε όλα χωρίς να γκρεμίσουμε την Ισπανία». Αυτή ήταν η φράση που χρησιμοποίησε ο Άλμπερτ Ριβέρα κοιτώντας χαμογελαστός προς την πλευρά του Στ. Θεοδωράκη.

Στις κατ’ ιδίαν επαφές που είχε ο επικεφαλής του Ποταμιού, ξεχωρίζουν αναμφίβολα αυτές με τον Ριβέρα και τον Γκι Φέρχοφσταντ. Μάλιστα, με τον τελευταίο ανανέωσαν το ραντεβού τους για τις 9 Νοεμβρίου, όταν ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων θα βρίσκεται στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα