«Έρχονται σαρωτικές αλλαγές»

Για την αλλαγή του Ποταμιού και την μεγαλύτερη εμπλοκή πολιτών σε αυτού μίλησε ο Σταύρος Θεοδωράκης από τη Λαμία, όπου βρίσκεται στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου των μελών και φίλων του κινήματος.

«Έχουμε πάρει γενναίες αποφάσεις. Έχουμε σκοπό να αλλάξουμε πολλά, έχουμε σκοπό να δώσουμε τη δυνατότητα στους πολίτες που δημιούργησαν το Ποτάμι, να το πάρουν πιο πολύ στα χέρια τους, να γίνει μια δική τους υπόθεση. Είμαστε έτοιμοι. Ενηλικιωθήκαμε και απομακρυνόμαστε από τις παιδικές ασθένειες. Θα τα κάνουμε όλα καλύτερα», δήλωσε.

Ερωτηθείς για τη στάση του κινήματος στα της Βουλής το επόμενο διάστημα, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε ότι η χώρα «πληρώνει πολύ ακριβά τα μαθήματα ευρωπαϊκής πραγματικότητας στον Αλέξη Τσίπρα. Από εδώ και στο εξής το Ποτάμι έχει σκοπό να στηρίξει τις αποφάσεις που θα είναι προς όφελος των πολλών. Δεν θα στηρίξει όμως νέους φόρους, δεν θα στηρίξει αποφάσεις που δημιουργούν τον φαύλο κύκλο της κρίσης».

Για τον διάλογο

«Μεγάλη συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων της χώρας χρειαζόμαστε», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας στην ημερίδα που διοργάνωσε το Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση, σχετικά με τις «προοδευτικές λύσεις για το σήμερα και το αύριο», και επανέλαβε την πρόταση τού Ποταμιού για διάλογο με όσους «ασφυκτιούν ανάμεσα στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ».

«Καλούμε τους απογοητευμένους να συμμετέχουν», προσέθεσε και τόνισε ότι «το Ποτάμι δεν μπαίνει σε παζάρι με τους παλιούς κομματικούς μηχανισμούς και σε σκοτεινούς διαδρόμους». «Να διαχωρίσουμε την υποκριτική διάθεση από την πραγματική βούληση. Δεν θέλω να έχω σχέση με τους παλιούς μηχανισμούς. Άλλο ο διάλογος κι άλλο η συμπόρευση με τους μηχανισμούς», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού και συμπλήρωσε: «Όχι στο έλα μαζί μας στο παλιό κτίριο για να μοιραστούμε τον χώρο. Μας ενδιαφέρει να φτιάξουμε μέτωπο των προοδευτικών δυνάμενων ώστε να τα ξεπεράσουμε αυτά».

Μίλησε για ευρωπαϊκές πολιτικές αντιμετώπισης της κρίσης κι όχι εθνικές πολιτικές, με υψηλή φορολογία στα φυσικά πρόσωπα και χαμηλότερη στις επιχειρήσεις για δημιουργία θέσεων απασχόλησης. «Δεν νοείται προοδευτική πολιτική στην Ευρώπη χωρίς μάχη κατά τις διαφθοράς», τόνισε ο κ. Θεοδωράκης, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό λέγοντας: «Στην Ευρώπη αφήσαμε να γίνει βόμβα το προσφυγικό. Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή πολιτική. Να καταλάβουμε ότι διαλύονται χώρες στη Μ. Ανατολή και την Αφρική. Βεβαίως τώρα προέχει η αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών με κοινές ευρωπαϊκές δράσεις, αλλά είναι αλαζονική η συμπεριφορά ορισμένων χωρών».

Για την κυβέρνηση

Την άποψη-εκτίμηση ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να διατηρηθεί για μεγάλο διάστημα ως έχει, εξέφρασε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. Μιλώντας στο Star Κεντρικής Ελλάδας, ο κ. Θεοδωράκης επισήμανε πως: «Αυτή η κυβέρνηση δεν θα μακροημερεύσει. Δεν εννοώ αυτή η Βουλή, εννοώ αυτή η κυβέρνηση».

Για να εξηγήσει στη συνέχεια: «Δηλαδή μόλις φανεί ότι δεν μπορεί να φέρει εις πέρας τα στοιχειώδη πράγματα, θα συρθούμε σε καινούργιους ανασχηματισμούς, σε καινούργιες κυβερνήσεις με την ελπίδα να πάρει χρόνο ο Αλέξης Τσίπρας μέχρι ν’ αποδειχθεί ότι η επόμενη κυβέρνησή του δεν μπορεί».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι το Ποτάμι «στη Βουλή θα ψηφίσει τα μέτρα που αφορούν την πάταξη της φοροδιαφυγής» και κάλεσε όλα τα κόμματα να ενωθούν και να στηρίξουν τα αυστηρά μέτρα που επιβάλλει η Ευρώπη για τη φοροδιαφυγή.

«Έχουμε σκοπό να προσπαθήσουμε να αποκρούσουμε κάποια πέναλτι της κυβέρνησης, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μάχη στη Βουλή, να υπερασπιστούμε κάποιες τάξεις», σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Εξήγησε δε ότι «η εξειδίκευση των μέτρων δεν μας ικανοποιεί πάντα» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «βάζει επιπλέον ασφαλιστικές εισφορές στους νέους επιστήμονες, σε αυτούς που έρχονται αυτή τη στιγμή και μπαίνουν στην αγορά εργασίας. Τους νέους δικηγόρους, τους νέους γιατρούς και τους νέους μηχανικούς».

Αυτό, όπως είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι μια εξειδίκευση που αποφάσισαν να κάνουν οι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και δεν απορρέει από το μνημόνιο και την οποία το Ποτάμι δεν πρόκειται να στηρίξει.

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής του Ποταμιού εκτίμησε ότι ο ελληνικός λαός θα καταλάβει γιατί το Ποτάμι έλεγε από τον Μάρτιο στον Πρωθυπουργό να φέρει μια συμφωνία ώστε να κλείσει το θέμα με την Ευρώπη.

«Αυτή η πεντάμηνη καθυστέρηση του Αλέξη Τσίπρα επειδή δεν ήξερε τι να κάνει με το κόμμα του, θα στοιχίσει στον ελληνικό λαό πολλά λεφτά. Ένα πολύ μεγάλο μέρος της φοροκαταιγίδας που έρχεται, έχει να κάνει με αυτή την πεντάμηνη καθυστέρηση. Θα ήθελα λοιπόν αυτοί οι σύντροφοι του ΣΥΡΙΖΑ που γελούσαν στη Βουλή όταν τους έλεγα το Μάρτιο “φέρτε τη συμφωνία να τελειώνουμε”, θα ήθελα τώρα να γελάσουν μπροστά στον ελληνικό λαό και να του πουν πόσο μας στοίχισε αυτή η καθυστέρηση των 5 μηνών» σημείωσε.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα