Ηρεμία μέχρι νεωτέρας

Σε ορθή πορεία φαίνεται πως επανέρχεται, μέχρι νεωτέρας, η διαδικασία εκλογής προέδρου στη Ν.Δ μετά από 36 εκρηκτικές ώρες που ξεκίνησαν από την οργισμένη εισβολή και τις ευθείες καταγγελίες του Βαγγέλη Μεϊμαράκη κατά του γραμματέα και του γενικού διευθυντή του κόμματος.

Οι τέσσερις υποψήφιοι πρόεδροι Μεϊμαράκης, Μητσοτάκης, Γεωργιάδης και Τζιτζικώστας θέλοντας να ανατρέψουν την εικόνα «εμφυλίου πολέμου» συναντήθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης στη Βουλή, και συμφώνησαν πως η εκλογή προέδρου θα γίνει κανονικά στις 22 Νοεμβρίου βάζοντας τέρμα σε σενάρια, προτάσεις και εισηγήσεις για αναβολή της εκλογής ή διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου.

Λίγο μάλιστα πριν εμφανιστούν στην κρίσιμη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ( κεκλεισμένων των θυρών και απόντων Καραμανλή και Σαμαρά) εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση στην οποία …ομνύουν στην ενότητα της παράταξης.

Αντίπαλός μας είναι μόνο ο Τσίπρας

Η ανακοίνωση σε έξι μόλις γραμμές διατύπωνε δυο ξεκάθαρα μηνύματα: ενότητα της παράταξης, μόνος εχθρός ο Τσίπρας. «Ενόψει της εκλογικής διαδικασίας της 22ας Νοεμβρίου, οι τέσσερις υποψήφιοι για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, συναντηθήκαμε και στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας της Παράταξης, διαφάνειας της διαδικασίας και πιστής τήρησης του Καταστατικού. Αντίπαλος μας είναι μόνο ο κ. Τσίπρας, η κυβέρνησή του και τα προβλήματα του τόπου».

Ο κ. Μεϊμαράκης εξηγώντας τους λόγους που τον οδήγησαν στην οργισμένη εισβολή στη συνεδρίαση της ΚΕΦΕ – όπου υπήρξαν εκρηκτικοί διάλογοι – σημείωσε ότι δεν μπήκε ως υποψήφιος αλλά ως πρόεδρος της ΝΔ που έχει χρέος να διαφυλάξει την διαφάνεια και τη νομιμότητα της διαδικασίας εκλογής.

Τόνισε μάλιστα πως ήταν η «παρέμβαση» του εκείνη που επέβαλε τη διαφάνεια και τη νομιμότητα καθώς μετά απ αυτή αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο  οι προδιαγραφές για την ανοικτή διαδικασία επιλογής της εταιρίας που θα κάνει την εκλογή.

Σε ήρεμο κλίμα η Κ.Ο.

Η συμφωνία των τεσσάρων συνυποψηφίων αποκαθιστά κλίμα σχετικής ομαλότητας και στο εσωτερικό της  κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας που συνεδρίασε με μοναδικό αντικείμενο – το προσδιόρισε απολύτως στην εισήγηση του ο Β. Μεϊμαράκης – τη στάση της έναντι του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα που ψηφίζεται την Παρασκευή.

Μετά από μια ενδελεχή ενημέρωση, επί των βασικών άρθρων από τους αρμόδιους βουλευτές, το λόγο πήρε ο κ. Γεωργιάδης που εξέφρασε την εκτίμηση πως ίσως η ΝΔ πρέπει συνολικά να απορρίψει όλα τα άρθρα. “Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης. Και ο κ. Μητσοτάκης άσκησε κριτική, αλλά άφησε ανοιχτό να στηριχθούν συγκεκριμένα μέτρα που φέρνουν ανάπτυξη, όπως είναι οι αποκρατικοποιήσεις, ενώ ο Απόστολος Τζιτζικώστας, τόνισε πως το πολυνομοσχέδιο είναι 90% φόροι και καταστρέφει την ελληνική κοινωνία.

Το θέμα των εκλογών και της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί θέλησαν να θέσουν οι Καράογλου, Σαλμάς και Χατζηδάκης, όμως ο κ. Μεϊμαράκης, έσπευσε να παρέμβει για να μην διεξαχθεί αυτή η συζήτηση.

Στο στόχαστρο Γιακουμάτου

Ο Γεράσιμος Γιακουμμάτος εκ των υποστηρικτών της υποψηφιότητας του κ. Μεϊμαράκη  άσκησε δριμεία κριτική κατά του γραμματέα της ΝΔ Ανδρέα Παπαμιμίκου λέγοντας πως αν είχε λίγη τσίπα θα έπρεπε να έχει υποβάλει την παραίτησή του.

«Ο κ. Παπαμιμίκος – κύριος κατά τους άλλους εγώ έχω εκφραστεί προ αμνημονεύτου χρόνου για αυτόν -δεν μπορεί να είναι εκπρόσωπος του Τζιτζικώστα και να είναι και πρόεδρος της ΚΕΦΕ. Αν είχε τσίπα θα είχε παραιτηθεί » είπε ο κ. Γιακουμάτος σε ραδιοφωνική του συνέντευξη. Όπως είπε «είναι δικαίωμά του να υποστηρίζει όποιον θέλει αλλά δεν μπορεί να παραμένει πρόεδρος της ΚΕΦΕ».

Ο Γεράσιμος Γιακουμάτος γνωστοποίησε επίσης ότι «ουδείς μπορεί να πειράξει τον Παπαμιμίκο» από τη θέση του καθώς « είναι από Συνέδριο» και επέμεινε πως «είναι λάθος του που παραμένει στη θέση του».

Έκτακτο συνέδριο

Να αναληφθεί πρωτοβουλία για τη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου πριν από τις 22 Νοεμβρίου και την εκλογή νέου αρχηγού ζητούν γαλάζια στελέχη προκειμένου να επιλυθούν θέματα ουσίας αλλά και διαδικασίας και να αποφευχθεί το ενδεχόμενο διάσπασης. Υπενθυμίζεται ότι έκτακτο συνέδριο είχε διεξαχθεί και το 2009 όταν και άλλαξε η διαδικασία εκλογής με εκλογή αρχηγού από τη βάση.

Τη σύγκληση εκτάκτου συνεδρίου σύμφωνα με πληροφορίες βλέπει πλέον με θετικό μάτι και ο Β. Μεϊμαράκης αλλά είναι άγνωστο πως τοποθετούνται μέχρι στιγμής οι υπόλοιποι υποψήφιοι.

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα