Αγώνας για ΣΥΡΙΖΑ με υπογραφή Τσίπρα

Με στόχο να γίνει το κόμμα συνέχεια της κυβέρνησης και να αποκτήσει την ξεκάθαρη σφραγίδα του Αλέξη Τσίπρα, στο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται πλέον για το συνέδριο τους τον Φεβρουάριο. Ολα όμως θα ξεκαθαρίσουν στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατκύριακο.

Να καλύψει τα κενά που άφησαν πίσω τους όσοι αποχώρησαν αλλά και ομογενοποιήσει το κόμμα θα επιχειρήσει ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο. Αν και το διάστημα είναι μακρύ, σχεδόν συμπίπτει με τα χρονικά περιθώρια που έχει η κυβέρνηση για να νομοθετήσει όλα τα απαιτούμενα του Μνημονίου – οπότε θα έχει υποστεί και τη μέγιστη φθορά- η εκτίμηση που επικρατεί στην Κουμουνδούρου είναι πως τότε θα μπορέσουν να επανατοποθετηθούν και στην κοινωνία.

Άλλωστε το άνοιγμα προς τον κόσμο αποτελεί προτεραιότητα για το κόμμα που είχε σχεδόν ταυτιστεί με τα κινήματα και τις δράσεις αλλά σε μόλις επτά μήνες κατάφερε να χάσει όλη την υποστήριξη σε αυτόν τον τομέα. Ακόμα και η νεολαία η οποία εν πολλοίς ανέβασε το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, του γύρισε την πλάτη της τους τελευταίους μήνες αντιδρώντας σε προσωπικές επιλογές του Αλέξη Τσίπρα που περισσότερο είχαν να κάνουν με τακτικές παρά με την ουσία. Αυτό όμως είχε ως αποτέλεσμα η προεκλογική περίοδος έστω και σύντομη να γίνει σε σκηνικό έντονης λειψανδρίας που προκάλεσε σοβαρά προβλήματα ακόμα και στα πιο απλά.

Αν και η απόφαση που λήφθηκε στην Πολιτική Γραμματεία είναι να μην καταργηθούν οι συνιστώσες, παρόλα αυτά θα επιχειρηθεί η ομογενοποίηση του κόμματος. Μόνο που αυτό θα ξεκαθαρίσει στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής οπότε και θα φανεί αν οι υπόλοιπες πλευρές είναι έτοιμες να καταθέσουν οριστικά τα όπλα ή αν θα προχωρήσουν σε ανασύνταξη δυνάμεων. Προς το παρόν κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους μιας και κανείς δεν δείχνει διατεθειμένος να δημιουργήσει πολεμική δίνοντας την δυνατότητα στο προεδρικό περιβάλλον να αντιδράσει προλαμβάνοντας καταστάσεις.

Επι του πρακταίου, η Κεντρική Επιτροπή θα προβεί σε εκλογή νέου γραμματέα του κόμματος, με τον κ. Παναγιώτη Ρήγα να εμφανίζεται ως ο επικρατέστερος. Βεβαίως, οι οριστικές αποφάσεις για τα μεγάλα ζητήματα της φυσιογνωμίας και του προσανατολισμού του κόμματος, ιδιαίτερα όσον αφορά τους όρους ανοίγματος της βάσης του, δεν θα απαντηθούν τώρα αλλά στο συνέδριο, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο. Εως τότε θα δρομολογηθεί και μια καμπάνια για την εγγραφή νέων μελών.

Μάλιστα η εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Ρ. Σβίγκου δήλωσε σχετικά πως «έχουμε αποφασίσει ότι θα συνοδευτεί και από καμπάνια εγγραφής νέων μελών. Έτσι θα πρέπει και οι διαδικασίες του κόμματος, οι προσυνεδριακές να είναι όσο το δυνατόν πιο ανοιχτές σε κόσμο ο οποίος είναι κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί είναι καταγεγραμμένο –κι αυτό μας έχει απασχολήσει και στις τελευταίες συνεδριάσεις- ότι υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ της οργανωμένης βάσης του κόμματος και της νεολαίας του με την κοινωνική δυναμική που έχει αναπτυχθεί στους μαζικούς χώρους, στις λαϊκές γειτονιές, αυτό δηλαδή που είδαμε και προεκλογικά στις συγκεντρώσεις μας και στις περιοδείες μας».

Αμέσως μετά την εκλογή γραμματέα θα στηθεί κάλπη για να εκλεγούν τα στελέχη που θα συμπληρώσουν τα «κενά» της Πολιτικής Γραμματείας μετά την αποχώρηση των μελών της Αριστερής Πλατφόρμας κ.ά. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι για την Πολιτική Γραμματεία προορίζονται και κυβερνητικά στελέχη που έχουν ευρεία εικόνα και στα δύο επίπεδα και μπορούν να αποτελέσουν τον σύνδεσμο κυβέρνησης – κόμματος. Για παράδειγμα, ακούγεται η συμμετοχή (διά εκλογής) στην Πολιτική Γραμματεία των Νίκου Παππά, Πάνου Σκουρλέτη, Α. Φλαμπουράρη κ.ά.

Όσον αφορά το συνέδριο, στόχος είναι να αποτελέσει συνέδριο στρατηγικής, ανοιχτό στην κοινωνία όπως τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου.

Όπως εξήγησε «δεν θα είναι μάχη βαρόνων. Θα είναι συνέδριο στρατηγικής, ανοιχτό στην κοινωνία. Θα είναι κατά βάση ένα συνέδριο στρατηγικής, δηλαδή ένα συνέδριο στο οποίο το κόμμα και τα μέλη του θα κληθούν να απαντήσουν στα νέα ερωτήματα με τα οποία έχουμε έρθει αντιμέτωποι και τα οποία έχουν αναδειχθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τόσο η πορεία της διαπραγμάτευσης όσο και αυτή της διακυβέρνησης μας έχει φέρει μπροστά σε νέες προκλήσεις, ενώ έχουν αναδειχθεί και υπαρκτές αδυναμίες και της κομματικής μας λειτουργίας που πρέπει να διορθωθούν».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα