«Ή έργο μέχρι τα Χριστούγεννα ή σπίτια σας…»

«Ή έργο ή σπίτια σας». Το μήνυμα που πέρασε στους υπουργούς του ο Αλέξης Τσίπρας στο πρώτο κιόλας υπουργικό συμβούλιο, ξεκαθαρίζοντας πως θα αξιολογούνται ανά εξάμηνο, φαίνεται πως εν τέλει έχει διαφοροποιηθεί. Αν δεν πετύχουν στην πρώτη φάση του έργου τους, τα Χριστούγεννα θα μπορέσουν να τα περάσουν… οικογενειακά, χωρίς φυσικά υπουργικές ευθύνες.

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Υπ’ ατμόν είναι όσοι υπουργοί στα χαρτοφυλάκιά τους έχουν προαπαιτούμενα του μνημονίου. Και αυτό γιατί ο πρωθυπουργός δεν δίνει κανένα περιθώριο καθυστερήσεων, ώστε να μη ρισκάρει μια πρώτη δόση αλλά κυρίως την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ήδη από χθες έχει στα χέρια του σημειώματα από εκείνους που εμπλέκονται στον νόμο-«γίγαντα» που πρέπει να κατατεθεί και να ψηφιστεί με επείγουσες διαδικασίες ώστε μέσα στο Σαββατοκύριακο να είναι όλα έτοιμα, μιας και μέχρι την προσεχή Πέμπτη (ή εναλλακτικά το Σάββατο) θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από τη βουλή βάση των χρονοδιαγραμμάτων. Τελικά αποφασίστηκε να μην κατατεθεί σε ένα άρθρο όπως κάποιοι είχαν αφήσει να διαρρεύσει. Και αυτό γιατί θα υπήρχαν διαρροές βουλευτών ενώ δύσκολα βουλευτές της αντιπολίτευσης θα υπερψήφιζαν κάποιο από τα μέτρα. Το ΠΑΣΟΚ το έχει ξεκαθαρίσει ενώ και η Ν.Δ. λόγω των εσωκομματικών της εξελίξεων το πιθανότερο είναι να καταψηφίσει. Άλλωστε το χρέος της –όπως έχει τονίσει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης– το έπραξε, σώζοντας τη χώρα όταν ψήφισε τον Αύγουστο το Μνημόνιο.

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος

Ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή να κατατεθεί με τη διαδικασία του επείγοντος, ώστε να επιτραπεί έστω και σύντομη συζήτηση σε αντίθεση με την περίπτωση που κατατεθεί με διαδικασία κατεπείγοντος. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως θα φτάσει στη Βουλή την Δευτέρα ώστε Τρίτη και Τετάρτη να ακολουθήσει συζήτηση. Από την άλλη πλευρά, επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα είναι άμεσα να κλείσει και το θέμα του 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Το οικονομικό επιτελείο αναζητά κάθε λογική λύση για να βρεθεί το απαραίτητο ισοδύναμο. Μέχρι πάντως χθες το μεσημέρι, δεν υπήρχε κάποια πρόταση που να επιτρέπει την αλλαγή. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, αν κάποιος υπουργός δεν ολοκληρώσει άμεσα τις διαδικασίες που απαιτούνται, τότε θα οφείλει να παραδώσει την παραίτησή του. «Εάν τα βήματα της συμφωνίας δεν ολοκληρωθούν κανονικά, προφανώς διαταράσσεται μια ισορροπία. Αυτό, όμως, δεν είναι ο στόχος της κυβέρνησης. Ο στόχος της κυβέρνησης είναι αποφασιστικά και δεχόμενη και τις δυσκολίες και με πλήρη ειλικρίνεια να προχωρήσει βάση των χρονοδιαγραμμάτων», σημειώνουν κύκλοι που πρόσκεινται στον πρωθυπουργό συμπληρώνοντας πως όποιος δεν μπορεί να ακολουθήσει τότε μπορεί να αποχωρήσει. «Στόχος είναι να φτάσουμε στο χρέος, η αναδιάρθρωση του οποίου θα μας επιτρέψει να κινηθούμε διαφορετικά. Δεν επιτρέπεται να βάλουμε μόνοι μας εμπόδια σε αυτή τη διαδρομή», συμπληρώνουν.

Επικοινωνιακή αντεπίθεση

Εν τω μεταξύ, το Μέγαρο Μαξίμου ετοιμάζει και επικοινωνιακή επίθεση ώστε να περιορίσει το κόστος από την ψήφιση των προαπαιτούμενων. Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται άμεσα η κατάθεση του σχεδίου νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες και σίγουρα πριν από το τέλος του τρέχοντος μήνα. Δεν αποκλείεται αυτό να συμβεί την προσεχή Παρασκευή. Την ίδια ώρα εξετάζεται η άμεση καθιέρωση των μοντέλων κοινωνικής οικονομίας. Πρόκειται για ένα project το οποίο αναφέρεται στην ανάπτυξη ενώσεων (φυσικών και νομικών προσώπων – συνεταιρισμοί), με σκοπό το συλλογικό όφελος και το κοινωνικό συμφέρον. Καμία έκπληξη δεν έκαναν οι πρόσφατες συλλήψεις που αφορούν υποθέσεις διαφθοράς, καθώς αυτό είναι ένα κομμάτι στο οποίο έχει επενδύσει η κυβέρνηση. Ήδη έχουν σταλεί στον Εισαγγελέα Διαφθοράς 19 υποθέσεις, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος. Σε εξέλιξη βρίσκεται και η έρευνα που διεξάγει κλιμάκιο Ελλήνων εισαγγελέων, υπό τον Ηλία Ζαγοραίο, το οποίο πριν από τις εκλογές μετέβη στο Παρίσι και φέρεται να απέσπασε νέα στοιχεία από τον πρώην υπάλληλο της HSBC Ερβέ Φαλτσιανί για την επονομαζόμενη λίστα Λαγκάρντ. Παρεμβάσεις αναμένονται και στο σύστημα Υγείας με στόχο την κάλυψη όλων των ανέργων και ανασφάλιστων. Αποτελεί πρόκληση η εξεύρεση πόρων, αλλά υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός που μπορεί να οδηγήσει σε καλά αποτελέσματα.

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί έως τον Δεκέμβριο, το αργότερο.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα