Η ευκαιρία του 3ου πόλου

Η υπουργοποίηση Δημήτρη Καμμένου έκανε τους περισσότερους στην Χαριλάου Τρικούπη να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση που το ΠΑΣΟΚ απέφυγε να ανταποκριθεί στα κελεύσματα της Κουμουνδούρου για συμμετοχή στην κυβέρνηση Τσίπρα.
Αντίθετα όπως τονίζουν είναι ότι καλύτερο να μείνουν εκτός κυβέρνησης στην αντιπολίτευση και να ξιφουλκούν κατά του ακροδεξιού κόμματος των ΑΝΕΛ όπως θα το ονομάζουν και φυσικά να αποφεύγουν να ψηφίσουν όλα τα μέτρα που καίνε. Κάτι που σημαίνει πως προσδοκούν οφέλη.
Παράλληλα όπως τονίζουν σε ανακοίνωση τους «το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να γίνει ποτέ άλλοθι, είτε σε συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές της δεξιάς, είτε σε εθνικολαϊκιστικές, θολές και παρωχημένες δήθεν αριστερές πολιτικές». Προσθέτουν ότι πιστεύουν πάντα στο διάλογο, στην εθνική συνεννόηση, και στην προγραμματική συνεργασία, αλλά τονίζει πως «η κυβερνητική συνεργασία, για λόγους υψίστης εθνικής ανάγκης, με τη δεξιά δεν μπορεί να συντηρεί εντυπώσεις ιδεολογικής ταύτισης και πολιτικού αφοπλισμού. Η δημοκρατική παράταξη είχε, έχει και θα έχει διαρκές μέτωπο με τη συντήρηση».
Το ΠΑΣΟΚ καθιστά σαφές ότι, με δεδομένες τις διαφορές και τις αντιθέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, θα ασκήσει μια αντιπολίτευση αξιόπιστη και προγραμματική, με ουσιαστική κριτική, με τεκμηριωμένες θέσεις και προτάσεις, χωρίς ακραίες πολώσεις και δίχως άγονες διχαστικές συγκρούσεις προωθώντας ένα προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. «Η έντονη κριτική μας θα έχει ήθος και σεβασμό προς όλους τους αντιπάλους μας, χωρίς προσωπικές επιθέσεις και πισώπλατα μαχαιρώματα, δίχως τυφλούς φανατισμούς», επισημαίνει χαρακτηριστικά. Δηλώνει ότι θα τιμήσει την ψήφο και την εμπιστοσύνη των πολιτών, που πίστεψαν και πιστεύουν στη δυναμική και την προοπτική μιας δημοκρατικής, μεταρρυθμιστικής προοδευτικής παράταξης.
Ο 3ος πόλος
«Το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜ.ΑΡ. και οι Κινήσεις Πολιτών με τη συνεργασία τους έχουν κάνει το πρώτο και αποφασιστικό ενωτικό βήμα για μια γόνιμη συνάντηση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Οι δυνάμεις μας έχουν διαχρονικούς δεσμούς και συμπορεύονται με τα αντίστοιχα Σοσιαλιστικά, Σοσιαλδημοκρατικά, Εργατικά και Δημοκρατικά, Προοδευτικά Κόμματα όλων των χωρών της Ευρώπης και τις θεσμικές εκφράσεις τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο ΤΡΙΤΟΣ ΠΟΛΟΣ και το ΠΑΣΟΚ είναι Εδώ. Είμαστε ξανά δυνατοί, είμαστε μια δύναμη κρίσιμη, χρήσιμη, Ευρωπαϊκή», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.
Το επόμενο βήμα είναι το φλέρτ με το Ποτάμι, το οποίο ξεκίνησε την επαύριον των εκλογών. Στην Δημοκρατική Συμπαράταξη θεωρούν ως μέρος της το Ποτάμι, ή πάντως ένα μεγάλο κομμάτι του και είναι ειλημμένη απόφαση ότι θα υπάρξει νέα πρόσκληση προς τις ‘υγιείς δυνάμεις’ του ενόψει ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης, όποτε και αν αυτό γίνει. Κάποιοι, ωστόσο, εκτιμώντας ότι τώρα που το ΠΑΣΟΚ πέρασε σε κοινοβουλευτική δύναμη το Ποτάμι, οι όποιες ενστάσεις του το προηγούμενο διάστημα είναι εφικτό να ξεπεραστούν πολύ πιο εύκολα, δεν μπορούν να περιμένουν. Μόνο τυχαία δεν είναι η αναφορά του Ανδρέα Λοβέρδου για παράδειγμα ότι «στη Βουλή πολλές φορές ταυτιστήκαμε με τον κ. Θεοδωράκη». Αντίθετα, δείχνει την ιδεολογική συγγένεια και πάντως την ταύτιση απόψεων έστω σε κρίσιμες στιγμές όπως αυτές που περνά τώρα ο τόπος. Αν προσθέσει κανείς και όσα είπε ο πρώην υπουργός περί …δικαιολογημένης κάμψης του Ποταμιού, δεν είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφήσει και όλο του το σκεπτικό.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα