Ηχηρές απαντήσεις

Καλοκαίρι 2010… Ο Βαγγέλης Μαρινάκης, κατόπιν ασφυκτικής πίεσης που λίγοι επιχειρηματίες θα ασκούσαν στον Σωκράτη Κόκκαλη, καταφέρνει να πείσει το τότε «αφεντικό» του Ολυμπιακού να του δώσει τα κλειδιά της εταιρείας και να είναι ουσιαστικά ο διάδοχος στον προεδρικό θώκο της ΠΑΕ.

«Ξέρω πως τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα για τον κύριο Μαρινάκη και θα αντιμετωπίσει δυσκολίες. Αλλά για να τα καταφέρεις χρειάζεται και “τρέλα”. Στον Ολυμπιακό αν θέλεις να προσφέρεις, χρειάζονται και θυσίες, και ο μόνος που τις έκανε είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης», είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου ο Σωκράτης Κόκκαλης, θέλοντας να προϊδεάσει τον… νέο για το τι τον περιμένει ως μεγαλομέτοχο στη λαοφιλέστερη ομάδα της Ελλάδας. Εκείνο το καλοκαίρι, όλα για τον νυν πρόεδρο των «ερυθρολεύκων» ήταν ειδυλλιακά, αφού ανέλαβε να καθοδηγήσει τον Ολυμπιακό της 5ης θέσης στην κορυφή, πραγματοποιώντας μάλιστα δύο κινήσεις-ματ που οι οπαδοί τις εκτίμησαν. Την επιστροφή του Ερνέστο Βαλβέρδε στον πάγκο του αγωνιστικού τμήματος και τη μεταγραφή του Άλμπερτ Ριέρα, δείχνοντας ότι είναι διατεθειμένος να κάνει τις οικονομικές θυσίες για τις οποίες γινόταν λόγος από την αρχή της θητείας του.

Φτάνοντας όμως στο σήμερα, και παρά την κατάκτηση δύο νταμπλ και τριών πρωταθλημάτων, δεν ήταν λίγες οι φορές που κατά τη διάρκεια της περσινής περιόδου ο κόσμος πίεζε για ακριβότερες μεταγραφές. Σημαντική λεπτομέρεια που πρέπει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο είναι τα λόγια του Βαγγέλη Μαρινάκη στην προαναφερθείσα συνέντευξη Τύπου. «Φιλοδοξώ και το εννοώ να είμαι ο τελευταίος μέτοχος του Ολυμπιακού που θα κάνει μια τέτοια θυσία. Πρέπει ο Ολυμπιακός να στηριχτεί οικονομικά από τον κόσμο του, από τη δυναμική του. Έχω στόχο να γίνει ο Ολυμπιακός αυτάρκης. Δουλεύω από μικρός και ό,τι κατάφερα, το πέτυχα μόνος μου. Χρειάζεται ποδοσφαιρική χημεία και σωστό πλάνο για να πετύχεις. Σε αυτήν την περίοδο της κρίσης, θα πρέπει να ενισχύσουμε την ομάδα, χωρίς όμως προκλητικά ποσά», είχε τονίσει ο ισχυρός άνδρας των «ερυθρολεύκων», δείχνοντας ότι ναι μεν έχει και τα λεφτά και τη διάθεση να επενδύσει, αλλά ο στόχος του είναι ο Ολυμπιακός να μάθει να στηρίζεται στα δικά του… πόδια και να απλώνεται μέχρι εκεί που φτάνει το πάπλωμα, ώστε να αποφευχθούν περιπτώσεις ΑΕΚ ή του τωρινού Παναθηναϊκού.

Την τελευταία εβδομάδα που ήταν πράγματι εντυπωσιακή λόγω του άνευ προηγουμένου μεταγραφικού ντεμαράζ, αποδείχτηκε ότι όταν κριθεί απαραίτητο, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού δηλώνει «παρών», απαντώντας στην κριτική που μπορεί να του γίνεται για την πολιτική των μεταγραφών. Αρκεί να σκεφτεί κάποιος ότι ο Ολυμπιακός ακόμα και χωρίς τις συμφωνίες που πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα, πάλι θα ήταν το αδιαμφισβήτητο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, αλλά μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιήσει τις περισσότερες (12 στον αριθμό) και τις ακριβότερες φυσικά μεταγραφές από κάθε άλλη ομάδα της Super League.

Ρομπέρτο (τερματοφύλακας), Σαλίνο (δεξί μπακ), Μεντζανί (στόπερ), Σάμαρης (κεντρικό χαφ), Ντε Βινσέντι (επιτελικό χαφ), Βάις (δεξί εξτρέμ) Ολαϊτάν (επιτελικός μέσος), Τσόρι Ντομίνγκες (μεσοεπιθετικός), Κάμπελ (εξτρέμ), Σαβιόλα (επιθετικός), Τζανακάκης, Μπουχαλάκης (που έχουν παραχωρηθεί δανεικοί), και θα πρέπει σε αυτούς να υπολογίζουμε και τον Δημήτρη Κολοβό που ουσιαστικά θα αγωνίζεται φέτος στον Πανιώνιο ως δανεικός. Μάλιστα, από την ΠΑΕ δεν έχουν πληροφορήσει ότι έχουν τελειώσει οι μεταγραφές, οπότε αναμένεται η συνέχεια.

Αυτή η εβδομάδα που πέρασε, λοιπόν, εύκολα μπορεί να αξιολογηθεί ως η πιο παραγωγική από πλευράς Βαγγέλη Μαρινάκη σε αυτά τα τρία χρόνια της θητείας του στο «τιμόνι» της ομάδας, καθώς είναι αμφίβολο αν στην πραγματικότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου έχουν ολοκληρωθεί 4-5 μεταγραφές τέτοιας ποιότητας, ουσιαστικά σε 2-3 μέρες. Με την ολιγόλεπτη παρουσία του στα γραφεία της ΠΑΕ το βράδυ της Τετάρτης, όπου εξελισσόταν το happy end της υπόθεσης Σαβιόλα, ο πρόεδρος των Ολυμπιακού θέλησε να δείξει ότι είναι εδώ, δίνοντας απαντήσεις μέσω των κινήσεών του ότι όποτε το θεωρεί ο ίδιος και ο εκάστοτε προπονητής απαραίτητο, θα ενισχύει το ρόστερ, με την παρουσία του να αποτελεί το εχέγγυο για τη βιωσιμότητα της εταιρείας.

 

ΧΑΒΙΕ ΣΑΒΙΟΛΑ

Επιτέλους ήρθε Ελλάδα

Ο ΧΑΒΙΕΡ ΣΑΒΙΟΛΑ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ

Το όνομα τού Χαβιέρ Σαβιόλα είχε γίνει το μεταγραφικό ανέκδοτο κάθε καλοκαιριού καθώς πότε ο Ολυμπιακός και πότε ο Παναθηναϊκός εξέταζαν την περίπτωση απόκτησής του. Φέτος όμως ο Αργεντινός πάτησε Ελλάδα και η μπίλια δεν μπορούσε να κάτσει σε άλλη ομάδα πλην των «ερυθρολεύκων». Η συμφωνία αφορά διετή συνεργασία που ετησίως θα αποφέρει στον βραχύσωμο άσο 1,5 εκατ. ευρώ «καθαρά», ενώ έχουν προβλεφθεί και μπόνους ύψους 400-500.000 ευρώ. Για το βιογραφικό του είναι περιττό ό,τι και να πει κανείς, αφού είχε παρουσία σε Ρίβερ Πλέιτ, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ Μαδρίτης, Μονακό, Σεβίλλη, Μπενφίκα, Μάλαγα, ενώ αξίζει να σημειώσουμε τι έχει δηλώσει για αυτόν ο Ζινεντίν Ζιντάν: «Στην ομάδα μου θα έπαιζαν πάντα Σαβιόλα και Ρικέλμε».

 

ΚΑΡΛ ΜΕΝΤΖΑΝΙ

Σε ρόλο αντι-Μοντέστο

metzani

Σε ό,τι αφορά τον Καρλ Μεντζανί, όταν ξεκίνησε την καριέρα του όλοι έκαναν λόγο για ταλέντο ξεχωριστής σημασίας, με τη Λίβερπουλ να σπεύδει να τον αποκτήσει μόλις από τα 18 του χρόνια. Τελικά δεν είχε την εξέλιξη που περίμεναν οι περισσότεροι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρόκειται για παίκτη που δεν έχει ποιότητα. Άλλωστε, όταν γίνεται λόγος για έναν ποδοσφαιριστή που έχει 9 χρόνια σταθερής παρουσίας στο γαλλικό πρωτάθλημα, είναι περιττό να υπάρχει συζήτηση αν είναι σε θέση να σταθεί στη Super League και να δώσει λύσεις στο Champions League. Ο ρόλος που θα αναλάβει ο Αλγερινός θα είναι όπως αυτός του Μοντέστο, αφού εκτός από στόπερ μπορεί να αγωνιστεί και ως αμυντικός χαφ και σπανιότερα ως δεξί μπακ. Το συμβόλαιό του σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι τριετούς διάρκειας.

 

ΡΟΜΠΕΡΤΟ ΧΙΜΕΝΕΘ

Επιθυμία Μίτσελ

himeneth

Από πέρυσι ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Μίτσελ, είχε εισηγηθεί την απόκτηση ενός τερματοφύλακα, αφού δεν φαίνεται να εμπιστευόταν για βασική λύση ούτε τον Ρόι Κάρολ αλλά ούτε τον Μπάλας Μέγιερι. Ο «εκλεκτός» του είναι ο Ρομπέρτο που αποκτήθηκε από την Ατλέτικο Μαδρίτης και απ’ ευθείας τον παραχώρησε δανεικό στον Ολυμπιακό. Ο λόγος; Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι οι Μαδριλένοι τον υπολογίζουν ως βασικό για τη νέα σεζόν που ο Τίμπο Κουρτουά θα μεταβεί για οριστική μετακόμιση στην Τσέλσι και θα επιθυμούσαν φέτος να έχει μια γεμάτη σεζόν σε ανταγωνιστικό επίπεδο. Ο πανύψηλος κίπερ (1, 92 μ.) είναι προϊόν της ακαδημίας της Ατλέτικο και από το 2010 και έπειτα αγωνιζόταν βασικός τόσο στην Μπενφίκα όσο και στη Σαραγόσα του Μανόλο Χιμένεθ. Η μεταγραφή του 27χρονου ίσως φέρει εξελίξεις για την παραμονή του Ρόι Κάρολ.

 

ΤΖΟΕΛ ΚΑΜΠΕΛ

Το «πουλέν» του Αρσέν Βενγκέρ

GET 504334568.jpg

Ο Ολυμπιακός δεν θέλησε να κάνει την οικονομική υπέρβαση για την απόκτηση του Γιοάν Μολό από τη Νανσί και γι’ αυτό έθεσε σε εφαρμογή το plan b. Αυτό έφερε στον Πειραιά τον Κοσταρικανό Τζοέλ Κάμπελ, που τα δικαιώματά του ανήκουν στην Άρσεναλ. Ο 21χρονος αγωνίστηκε την περσινή σεζόν στη Ρεάλ Μπέτις έχοντας εντυπωσιακή παρουσία στο ισπανικό πρωτάθλημα, αφού με 32 εμφανίσεις ήταν από τους καλύτερους παίκτες της πορείας των «πρασίνων» μέχρι την 7η θέση. Για όσους το ξεχνούν, ο Ολυμπιακός έχει αναπτύξει εξαιρετικά φιλικές σχέσεις με τους «κανονιέρηδες» λόγω των συνεχόμενων ταυτόχρονων παρουσιών του στους ομίλους του Champions League. Αυτό εκμεταλλεύτηκαν οι Πειραιώτες και ζήτησαν την απόκτηση του αριστερού εξτρέμ. Ωστόσο, ο Αρσέν Βενγκέρ δεν το συζήτησε καν και μιλούσε μόνο για δανεισμό καθώς τον υπολογίζει ιδιαίτερα. Πολλοί θα πουν, για ποιο λόγο τότε δεν τον κρατάει στην Άρσεναλ; Η αιτία οφείλεται στο καθεστώς που ισχύει στο αγγλικό πρωτάθλημα σχετικά με τους ποδοσφαιριστές που προέρχονται εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρέπει να έχουν συμπληρώσει έναν συγκεκριμένο αριθμό με την εθνική τους ομάδα. Ο Κάμπελ βρίσκεται στο όριο και είναι σίγουρο πως με τον φετινό του δανεισμό θα βρει τον χρόνο να επιστρέψει καλύτερος στην Αγγλία και να συμπληρώσει και τις συμμετοχές με την Εθνική της Κόστα Ρίκα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα