Διακοπές με… μέτρο

Παραδοσιακά ο Αύγουστος είναι ο μήνας για τα «τα μπάνια του λαού» όπως έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου, αλλά σε ό,τι αφορά το «Ποτάμι» αυτά τα μπάνια θα ισχύουν με τα βίας έως τις 17 Αυγούστου. Εκείνη την ημέρα άπαντες οφείλουν να βρίσκονται στις θέσεις τους, ενώ από την συγκεκριμένη ημερομηνία θα τεθεί σε εγρήγορση ο κομματικός μηχανισμός.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Και αυτό διότι στη Σεβαστουπόλεως οσμίζονται ότι εντός του Σεπτεμβρίου η χώρα θα συρθεί (με αφορμή και τα εσωκομματικά προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ) σε πρόωρες εκλογές. Μετά το γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους πολιτικούς αρχηγούς την 24η Ιουλίου, ο Σταύρος Θεοδωράκης υποστήριξε στις επίσημες δηλώσεις του ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε πως δεν θα αιφνιδιάσει τα άλλα κόμματα με πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Όμως επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιανουάριο μέχρι σήμερα έχει κάνει πολλές κυβιστήσεις (με πλέον πρόσφατη την αποστροφή του πρωθυπουργού στη συνέντευξή του στο κομματικό ραδιόφωνο ότι «ποτέ δεν είπαμε ότι θα σκίσουμε το μνημόνιο με ένα νόμο»), η εντολή Θεοδωράκη είναι σαφής: Όλος ο κομματικός μηχανισμός του Ποταμιού να είναι σε εγρήγορση από τις 17 Αυγούστου, καθώς στη συνέχεια «βλέπει» ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Συνεργάτες του Στ. Θεοδωράκη εκτιμούν ότι στο Μαξίμου θα επιδιώξουν την προσφυγή στις κάλπες στα μέσα Σεπτεμβρίου, αφενός για να «ρευστοποιηθεί» το πολιτικό κεφάλαιο του Αλ. Τσίπρα, πριν οι πολίτες κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο της νέας επώδυνης συμφωνίας και καταστεί σαφές το κόστος που θα έχει η σκληρή 6μηνη διαπραγμάτευση που κατέληξε στο τρίτο μνημόνιο. Αφετέρου, στη Σεβαστουπόλεως εκτιμάται ότι με αυτόν τον τρόπο ο Αλ. Τσίπρας θα επιχειρήσει να λύσει το εσωκομματικό πρόβλημα.

Επιπλέον, πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να προσφύγει στις κάλπες πριν από την έναρξη της συζήτησης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους με τους πιστωτές, προβάλλοντάς την ως προσωπική του επιτυχία που μένει να ολοκληρωθεί, καθώς όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά τυχόν δυσμενής κατάληξη στις διαπραγματεύσεις θα «γκρεμίσει σαν χάρτινο πύργο την κεντρική κυβερνητική γραμμή για βιώσιμη λύση και θα αφήσει τη χώρα κατεστραμμένη οικονομικά και δεμένη με το σκληρότερο μνημόνιο της πενταετίας». Παράλληλα, στο Ποτάμι εκτιμούν ότι στο κυβερνητικό επιτελείο σχεδιάζεται να πάνε σε εκλογές με κεντρικό σύνθημα τη διασφάλιση της παραμονής της χώρας στο ευρώ μέσα από τη συμφωνία μέχρι τις 20 Αυγούστου για το νέο δάνειο από τον ESM.

Ο Αλ. Τσίπρας εκτιμούν ότι θα θέσει τους ψηφοφόρους προ του διλήμματος να εφαρμόσει ο ίδιος το σκληρό μνημόνιο, τονίζοντας ότι θα έχει τη δυνατότητα να το βελτιώσει, προβάλλοντας παράλληλα τον συσχετισμό δυνάμεων που αλλάζει στον ευρωπαϊκό χάρτη μέσα από τις εκλογές που θα ακολουθούν σε Ισπανία και Πορτογαλία.

Οι αυταπάτες
Στο Ποτάμι, πάντως όλοι ομιλούν για τις αυταπάτες της κυβέρνησης. Μάλιστα ο εκ των στενών συνεργατών του Στ. Θεοδωράκη, ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Τσιόδρας, σε άρθρο του αναφέρθηκε αναλυτικά στις πέντε μεγάλες αυταπάτες, οι οποίες γκρεμίστηκαν με τη σύναψη της συμφωνίας και το 3ο μνημόνιο. Αναλυτικά τονίζει:

# Αυταπάτη 1η: Μπορούσαμε και χωρίς μνημόνια. Αποδεικνύεται τώρα περίτρανα ότι δεν μπορούσαμε δίχως κάποιου είδους πρόγραμμα για τη χρηματοδότηση που θα λαμβάναμε. Πρόγραμμα για να αλλάξουμε δομές και να μη χρειαζόμαστε στήριξη. Από την 1η Ιουλίου είμαστε πράγματι χωρίς μνημόνιο. Σπεύσαμε όμως να ζητήσουμε 3ο Μνημόνιο γιατί δεν μπορούσαμε να έχουμε χρηματοδότηση από αλλού. Είναι άλλο ζήτημα αν οι προβλέψεις των Μνημονίων ήταν όλες σωστές κι αν θα μπορούσαν να είναι διαφορετικές, αν πράγματι άλλαξαν δομές κ.λπ. Τα λάθη πολλά κι αναμφισβήτητα.

# Αυταπάτη 2η: Υπήρχαν διαθέσιμα λεφτά από άλλες πηγές (Κίνα, Ρωσία), αλλά δεν τα παίρναμε γιατί υπήρχε σχέδιο να πάμε στα μνημόνια. Στη διάρκεια του τελευταίου εξάμηνου και παρά τα τόσα ταξίδια στη Μόσχα δεν ήρθε ούτε ένα ευρώ. Ακόμη και κάποιες «πληροφορίες» για προκαταβολή 5 δισ. από τον υπό κατασκευή αγωγό, που διακινούσαν κάποιοι, αποδείχθηκαν αέρας κοπανιστός. Οι Κινέζοι αγόρασαν κάποια εκατομμύρια έντοκα γραμμάτια και πέραν τούτου ουδέν.

# Αυταπάτη 3η: Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε μία στο εκατομμύριο να μην υπάρξει συμφωνία, γιατί θα γίνει σεισμός στην παγκόσμια οικονομία. «Θα παρακαλάνε να μας δανείσουν», που έλεγε κι ο αλήστου μνήμης, Γιάνης. Τελικά φθάσαμε στο να κλείσουν οι δικές μας τράπεζες και να υπάρχουν μόνο μικρές αναταράξεις στη διεθνή οικονομία, αφού οι Ευρωπαίοι είχαν πάρει όλα τα κατάλληλα μέτρα. Το βασικό διαπραγματευτικό μας ατού που έλεγε «θα το κάνουμε Κούγκι και θα σκοτωθείτε κι εσείς» αποδείχθηκε «άσφαιρο».

# Αυταπάτη 4η: Δεν θα μας διώξουν από το ευρώ. Όσοι μάλιστα μιλούσαν για Grexit χαρακτηρίζονταν κινδυνολόγοι. Φθάσαμε λοιπόν στη Σύνοδο Κορυφής που ο πρωθυπουργός καιγόταν για συμφωνία, με το ερώτημα να βρίσκεται ανοιχτά πάνω στο τραπέζι και να το ομολογεί η ελληνική κυβέρνηση.

# Αυταπάτη 5η: Το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης αποτελεί αντικείμενο της πολιτικής βούλησης της ελληνικής κυβέρνησης. Αν μια κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να διαπραγματευθεί σκληρά, έστω και χωρίς σχέδιο και συμμάχους, θα μπορούσε να έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Το τελικό αποτέλεσμα αποδεικνύει το πόσο λάθος ήταν κι αυτή η άποψη.
Οι αυταπάτες διαλύθηκαν, αλλά το κόστος του «φροντιστηρίου» προσγείωσης στην πραγματικότητα είναι τεράστιο. Και, δυστυχώς, δεν θα το πληρώσουν οι λαϊκιστές (σε κάθε χώρο), αλλά όλοι εμείς. Αυτοί έχτισαν καριέρες, τοκίζοντας στη δυστυχία.

Οικονομική εξόρμηση
Σε νέα οικονομική εξόρμηση ετοιμάζεται το «Ποτάμι», όπως αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα του κόμματος. Μάλιστα, γίνεται εκτενής αναφορά στο πως ξεκίνησε το Ποτάμι και το πώς εξελίχθηκε. Και όπως τονίζεται: «Εμείς επιμείναμε σ’ ένα διαφορετικό δρόμο από την πρώτη στιγμή. Με διαφάνεια, καθαρές κουβέντες, καθαρό παρόν και παρελθόν. Και δικαιωθήκαμε. Καταφέραμε να είμαστε το μοναδικό κόμμα που έκανε δημόσια πλήρη οικονομική απόδοση μετά τις Ευρωεκλογές και μετά τις Εθνικές εκλογές. Αιτιολογήσαμε σε κάθε Έλληνα και σε κάθε Ελληνίδα που βρήκαμε, πώς διαχειριστήκαμε το κάθε μας ευρώ.

Το Ποτάμι για να μείνει διάφανο και καθαρό δεν έχει παρά να συνεχίσει αυτήν την πορεία. Να εξαρτάται από πολλούς και όχι από λίγους. Χρειαζόμαστε λίγα από πολλούς γιατί δεν θέλουμε πολλά από λίγους!» Στην προσπάθεια αυτή το Ποτάμι, εκτός από το γνωστό «κόκκινο βιβλίο» και τα t-shirts, τώρα έβγαλε και προς πώληση και παρεό!

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα