Αρνήθηκε το ΔΝΤ να στηρίξει την Αργεντινή

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, απέσυρε την πρόταση για στήριξη της Αργεντινής στη δικαστική διαμάχη σχετικά με το αναδιαρθρωμένο χρέος της χώρας, επικαλούμενη αντιδράσεις από τις ΗΠΑ. Ο λόγος είναι -σύμφωνα με το Business Insider-, πως τα ομόλογα της Αργεντινής πραγματοποίησαν την μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων πέντε μηνών!

Συγκεκριμένα το ΔΝΤ στην ανακοίνωσή του έγραψε πως “δεν είναι έτοιμο να στηρίξει την Αργεντινή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ στη νομική της διαμάχη με hedge funds που δεν αποδέχτηκαν την αναδιάρθρωση των ομολόγων της”.  Συνεχίζει το ΔΝΤ στην ανακοίνωση: “το Ταμείο παραμένει εξαιρετικά ανήσυχο για τις ευρύτερες συστημικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η απόφαση του δικαστηρίου στην διαδικασία αναδιάρθρωσης του χρέους”.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως η απόδοση στο ομόλογο της Αργεντινής με ωρίμανση το 2033 καταγράφει την Τετάρτη άνοδο 44 μονάδων βάσης ή 0,44%, στο 14,06%, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.Η τιμή του ομολόγου υποχωρεί 2 σεντς στο δολάριο, στα 63,75 σεντς, η μεγαλύτερη πτώση από τις 28 Φεβρουαρίου. Το spread της απόδοσης των ομολόγων της Αργεντινής με τα ομόλογα των ΗΠΑ εκτινάχτηκε 23 μονάδες βάσης, στο 10,48%.

«Η σύσταση της γενικής διευθύντριας βασίστηκε στη στήριξη των ΗΠΑ,» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΔΝΤ, προσθέτοντας ωστόσο πως παραμένει βαθιά ανήσυχο για τις ευρύτερες συνέπειες που θα έχει η δικαστική απόφαση για τη διαδικασία της αναδιάρθρωσης των χρεών γενικότερα.  Βέβαια σημειώνεται ότι τρεις μέρες νωρίτερα η κα Λαγκάρντ είχε δηλώσει πως τάχθηκε υπέρ της αποστολής θετικής έκθεσης για την Αργεντινή στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.

Το κράτος της Λατινικής Αμερικής ισχυρίζεται ό,τι το ομοσπονδιακό δικαστήριο εφέσεων στη Νέα Υόρκη έσφαλε όταν αποφάσισε τον Οκτώβριο ότι όσοι έχουν επενδύσει στο αναδιαρθρωμένο χρέος της χώρας δεν μπορούν να πληρωθούν μέχρι να αποζημιωθούν και οι επενδυτές ομολόγων που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση του 2001, όπως η Elliot Management και η NML Capital.

Από τη μεριά του το υπουργείο Οικονομικών της αργεντινής σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως, με δεδομένη την απόφαση των ΗΠΑ, κατά τη συνηθισμένη πρακτική, να μην υποβάλουν τη δική τους ενημέρωση,  δεν θα ήταν σωστό να κάνει τέτοιο το ΔΝΤ σε αυτή τη χρονική στιγμή. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως: «Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να πιστεύουν ακράδαντα πως η απόφαση του Εφετικού Δικαστηρίου θα υπονομεύσει την ευταξία και την προβλεψιμότητα της διαδικασίας αναδιάρθρωσης κρατικών χρεών,»

Τέλος, εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε πως οι ΗΠΑ είναι ακόμα ανοιχτές στο υποβάλουν μία ενημέρωση εάν το δικαστήριο τη ζητήσει, κάτι που σύμφωνα με νομικούς είναι πολύ πιθανό να γίνει όταν ξεκινήσει η εκδίκαση της υπόθεσης.

 

 

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα