Πρώτα έκτακτο συνέδριο και για εκλογές βλέπουμε

Συνέδριο ή… συνέδριο; Αυτό είναι το δίλημμα –αν μπορεί να ιδωθεί ως τέτοιο– του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος μάλλον αφήνει τις εκλογές για αργότερα. Άλλωστε, ουδένα από τα κοινοβουλευτικά κόμματα φαίνεται να επιθυμεί την προσφυγή στις κάλπες. Και σίγουρα η χώρα δεν είναι έτοιμη για ακόμη μία περιπέτεια…

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Μια συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Γιάννη Κορωνάκη, γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, λίγο έλειψε να οδηγηθεί σε άγριο καβγά των δύο ανδρών. Αν και ανταλλάχθηκαν βαριές κουβέντες μεταξύ τους, εν τέλει ο επισκέπτης του Μεγάρου Μαξίμου εγκατέλειψε μάλλον ηττημένος.

Ο Γ. Κορωνάκης έφτασε στο ραντεβού με αίτημα την άμεση σύγκλυση της Κεντρικής Επιτροπής ή εναλλακτικά του Διαρκούς Συνεδρίου του κόμματος ακόμα και για αυτό το Σαββατοκύριακο, ώστε να επισφραγιστούν ή να απορριφθούν οι κυβερνητικές επιλογές. Ο Αλ. Τσίπρας απέρριψε και τα δύο ενδεχόμενα δίχως δεύτερη σκέψη, σημειώνοντας πως στην παρούσα φάση μια τέτοια εξέλιξη θα δυσχέραινε την κατάσταση αντί να τη διευκολύνει.

Οι αιτίες της άρνησης
Εκείνοι, όμως, που γνωρίζουν τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως η άρνηση του πρωθυπουργού έκρυβε την ανησυχία του για την έκβαση των ψηφοφοριών. Όπως εξηγούν, οι ισορροπίες και στα δύο όργανα είναι πολύ λεπτές και ουδείς μπορούσε να προεξοφλήσει σε πολιτική νίκη του Αλ. Τσίπρα. Ο κίνδυνος λοιπόν να υπερισχύσει η άποψη της Αριστερής Πλατφόρμας και να τινάξει στον αέρα την κυβερνητική προσπάθεια τον οδήγησε στην άρνηση της σύγκλισής τους.

Στο τραπέζι όμως έπεσε ένα άλλα σενάριο, το οποίο εκτός απροόπτου θα υλοποιηθεί:  ένα έκτακτο συνέδριο. Για τους αμύητους, η διαφορά των δύο συνεδρίων έχει να κάνει με τη σύνθεσή τους. Το διαρκές θα στελεχωνόταν από τους ήδη εκλεχθέντες συνέδρους που αποφάσισαν υπέρ του προγράμματος Θεσσαλονίκης. Από τότε, όμως,  πολλά έχουν αλλάξει και δύσκολα οι ίδιοι άνθρωποι θα ακύρωναν μια παλαιότερη απόφασή τους.

Αντιθέτως, για την πραγματοποίηση ενός έκτακτου συνεδρίου θα πρέπει να γίνουν εκ νέου εκλογές συνέδρων στις κομματικές οργανώσεις, όπου οι συνθέσεις ήδη έχουν αλλάξει. «Νέα μέλη γράφονται καθημερινά και παντού. Ακόμα και σε γραφεία υπουργών», σημειώνει με νόημα κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως εξηγεί, με την εκλογή νέων συνέδρων ο Αλ. Τσίπρας θα μπορεί να ελέγξει την πλειοψηφία του συνεδρίου και να επικυρώσει τις επιλογές του απομονώνοντας με τον τρόπο αυτό τόσο την Αριστερή Πλατφόρμα όσο και την ομάδα των 53.

Η νίκη θα ήταν πολλαπλή για τον Αλ. Τσίπρα, ο οποίος όταν αποφασίσει εκλογές θα ήθελε αυτές να γίνουν με λίστες από τις οποίες να λείπουν εκείνοι που του προκαλούν προβλήματα. «Αν το κορυφαίο όργανο αποφάσιζε μια άλλη πολιτική, τότε θα λύνονταν τα χέρια του προέδρου να προχωρήσει σε διαγραφές και αντικαταστάσεις. Σήμερα βάσει καταστατικού αυτό δεν μπορεί να το κάνει, γιατί επί της ουσίας είναι εκείνοι που υπερψηφίζουν που κινούνται εκτός πολιτικής γραμμής. Για αυτό άλλωστε ο Αλ. Τσίπρας στην κρίσιμη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας δεν ζήτησε ψηφοφορία. Αν όμως μετά από ένα συνέδριο και μια νέα πολιτική απόφαση κάποιοι καταψηφίσουν, τότε βάσει των όσων όλοι οι βουλευτές έχουν αποδεχθεί θα πρέπει να παραιτηθούν παραδίδοντας τις έδρες. Ακόμα και αυτό να μη συμβεί, ο πρωθυπουργός θα μπορεί να προκηρύξει εκλογές και να τους αποκλείσει από τις λίστες νομότυπα. Αν, δε, επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, τότε θα πάει σε νέα Βουλή με άλλη σύνθεση και το κυριότερο με αυτοδύναμη κυβέρνηση», εξηγεί το ίδιο στέλεχος στο οποίο απευθύνθηκε η «Α».

Πρόβλημα οι άναρθρες κραυγές
Τις προθέσεις του πρωθυπουργού αποκαλύπτει και ο στενός του συνεργάτης υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος δήλωσε ότι «διαπιστώθηκε ένα ρήγμα για την επίλυση του οποίου θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες». Σχετική δήλωση έκανε και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος μάλιστα εξήγησε ότι λύση δεν σημαίνει εκλογές κατ’ ανάγκην, αλλά «να ξεκαθαρίσουμε την εσωκομματική μας πολιτική».

Το σημαντικότερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή για τον Αλ. Τσίπρα είναι οι άναρθρες κραυγές αμφισβητουμένων στελεχών, τα οποία επιχειρούν να του υποδείξουν τι θα κάνει, π.χ. να μην εντάξει στις λίστες την Αριστερή Πλατφόρμα. Είναι προφανές πως ούτε καν μυρωδιά έχουν πάρει από τον τρόπο που λειτουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ, μιας και αγνοούν ακόμα και το πώς στελεχώνονται οι λίστες (από τις οργανώσεις εκτός από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας).

Εκείνο που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο αυτήν τη στιγμή είναι πως η διάσπαση του κόμματος, αν και παραμένει ως απειλή, δεν είναι άμεση.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα