Σκοτεινοί εμπρησμοί και φανερή γύμνια

Υμηττός, Μαλακάσα, Ναύπλιο, Λακωνία, Γιάννενα, Φάρσαλα, Εύβοια… Από τις 06.00 έως τις 18.00 σε όλη τη χώρα εκδηλώθηκαν 34 δασικές πυρκαγιές. Μέσα σε λίγες ώρες η Ελλάδα τυλίχθηκε σε πύρινο κλοιό. Ειδικά στην πρώτη περίπτωση, αρκεί να σημειωθεί πως στην ανατολική πλευρά του Υμηττού σε διάστημα δύο ωρών ξεκίνησαν 5 διαφορετικές εστίες!

Ρεπορτάζ: Κώστας Παπαϊωάννου

Τη χρυσή  ευκαιρία για να πετύχουν το καταστροφικό τους έργο ανά την Ελλάδα εκμεταλλεύτηκαν οι συνήθεις ύποπτοι. Με την πολύτιμη βοήθεια των ισχυρών ανέμων που έπνεαν, κατάφεραν να αποκαλύψουν ένα κοινό μυστικό: η χώρα είναι «γυμνή» απέναντι στους εμπρηστές…

Την ίδια ώρα όμως ξεκίνησαν και σκοτεινά σενάρια και ερμηνείες που θέλουν πίσω από την περιβαλλοντική καταστροφή να βρίσκονται σε εξέλιξη σχέδια αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης, όμοια με εκείνα της περιόδου Καραμανλή όταν το 2007 η χώρα θρηνούσε ανθρώπινες απώλειες.

Νερό στον μύλο των τρομολαγνών έριξε μεταξύ άλλων και η περιφερειάρχης Αττικής. «Αυτό που βλέπω μοιάζει να είναι υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας», σημείωσε χαρακτηριστικά η Ρένα Δούρου.

Την ίδια ώρα, δύο άμεσα εμπλεκόμενοι δήμαρχοι μιλούσαν για το αυτονόητο: τους εμπρησμούς.

Ο δήμαρχος Κορωπίου, Δημήτρης Κιούσης, σε δηλώσεις του υποστήριξε πως οι πυρκαγιές «είναι αποτέλεσμα εμπρησμών. Πρέπει να υπάρχει οργανωμένο σχέδιο για να καεί ο Υμηττός. Είναι το πέμπτο μέτωπο που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή μας και στα διοικητικά μας όρια περιλαμβανομένου και του μετώπου από τη δυτική πλευρά του Υμηττού που ξεκίνησε. Η φωτιά στο Κορωπί, μέσα σε οικισμό στις εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού, ήταν η πρώτη, από εκεί ξεκίνησαν όλα. Κάνω παράκληση σε όλους, αν δούνε κάποιο ύποπτο πρόσωπο να επικοινωνήσουν με τις Αρχές και να το καταγγείλουν».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Βύρωνα, Άκης Κατωπόδης, τόνισε πως «οι πιθανότητες να είναι εμπρησμός είναι πάρα πολλές, γιατί είχαμε ταυτόχρονα τρία και τέσσερα μέτωπα. Είχαμε φωτιά σε τρία-τέσσερα σημεία ασύνδετα μεταξύ τους και τα οποία το χαρακτηριστικό τους είναι ότι είναι πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή. Η μία δίπλα στο πάρκο στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, και η δεύτερη στον Καρέα, η οποία και τελικά έκαψε ένα μέρος μιας ταβέρνας. Είχαμε άλλο ένα σημείο. Και τα τρία διαφορετικά μέτωπα δείχνουν εμπρησμό».

Και ο δήμαρχος Ηλιούπολης, Βασίλης Βαλασόπουλος, εμφανίστηκε «100% σίγουρος ότι πρόκειται για εμπρηστική ενέργεια, κι όχι μόνο στον Υμηττό». Προσέθεσε ότι ο ίδιος, καθώς βρισκόταν στο μέτωπο προκειμένου να βοηθήσει στην κατάσβεση της φωτιάς, άκουσε «τουλάχιστον 3 εκρήξεις σε σημεία που είχαν αποστάσεις μεταξύ τους πάνω από 300 μέτρα».

Η ουσία είναι πως ο πυροσβεστικός μηχανισμός της χώρας βρίσκεται σε πλήρη αποσύνθεση. Κάτι που επεσήμανε το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, τονίζοντας πως

«η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων, διατηρεί τη γύμνια του καπιταλιστικού κράτους, όταν πρόκειται για τις λαϊκές ανάγκες, την προστασία της λαϊκής κατοικίας, των πόλεων, του ευρύτερου περιβάλλοντος και των δασών», επισημαίνει το ΚΚΕ.

Όπως προσθέτει, «στον βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής αφήνει για άλλη μια φορά απροστάτευτα τα Δάση και διατηρεί τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, μέσα και κονδύλια στις υπηρεσίες πρόληψης και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών (πυροσβεστική δασική κλπ)».

H γύμνια αποδείχθηκε και από το γερασμένο Canadair που προσγειώθηκε στη Λακωνία. Οι δύο πιλότοι του Canadair αντιμετώπισαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, πρόβλημα με τους κινητήρες . Αμέσως μετά από την άφεση του νερού μέσα σε πυκνό καπνό, το αεροσκάφος δεν έπαιρνε ύψος αλλά αντιθέτως άρχισε να έχει καθοδική πορεία.

Η ψυχραιμία με την οποία οι δύο πιλότοι αντιμετώπισαν την κατάσταση προφανώς είναι πέρα από τα όρια της δικής μας λογικής.

Οι δύο χειριστές σε χρόνο αστραπιαίο έπρεπε να πάρουν αποφάσεις και να αντιδράσουν. Και το έκαναν με απόλυτη επιτυχία. Όπως φαίνεται, κατάφεραν να κάνουν με εξαιρετικό τρόπο ουσιαστικά «ανεμοπορία» και να προσγειώσουν το αεροσκάφος σε μια δύσβατη περιοχή! Ίσως να πρόκειται για μια από τις δυσκολότερες αναγκαστικές προσγειώσεις στην Ελλάδα. Κι ευτυχώς ήταν επιτυχημένη.

Όπως ήταν αναμενόμενο, για να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες, η Ελλάδα ζήτησε τη στήριξη του ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για την ενίσχυση των εναέριων δυνάμεων με τέσσερα αεροσκάφη.

Από τον πύρινο εφιάλτη έχασε τη ζωή του ένας άνδρας 58 ετών στη Λακωνία. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, ο άτυχος τουρίστας –Έλληνας υπήκοος, κάτοικος Βελγίου– μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας της Νεάπολης με αναπνευστικά προβλήματα από τον καπνό, λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται στην περιοχή, και δυστυχώς εξέπνευσε. Ο θάνατος του άτυχου ανθρώπου αποδίδεται, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, σε έμφραγμα.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα