Ρήξη… εσωτερικού αλλά όχι τώρα

Την επιλογή της συνεννόησης είχε κάνει από την πρώτη στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας σε ό,τι αφορά τους κομματικούς συντρόφους του. Πλέον όμως η ρήξη μοιάζει πιο πιθανή από ποτέ, με τον πρωθυπουργό να νιώθει εκτεθειμένος στη Βουλή. Οι επόμενες μέρες αναμένονται ιδιαιτέρως θερμές…

Ρεπορτάζ: Θεοδόσης Παπανδρέου

Όταν την Τρίτη ο Γιάννης Κορωνάκης, γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό, του μετέφερε το αίτημα της Πολιτικής Γραμματείας να συγκληθεί ακόμα και την ίδια μέρα η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.

Η σκέψη ήταν απλή: η Κεντρική Επιτροπή θα μπορούσε να λάβει απόφαση υπέρ της ψήφισης των μέτρων και με τον τρόπο αυτό να παρέχει κάλυψη στους βουλευτές που αμφιταλαντεύονται. Θα έδινε όμως την ίδια ώρα και τη δυνατότητα στον Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει τις παραιτήσεις όσων θα επέλεγαν το «όχι», καθώς τότε θα είχαν πάει κόντρα σε απόφαση κομματικού οργάνου.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως η στιγμή δεν ήταν η κατάλληλη, ενώ πληροφορίες θέλουν συνεργάτες του να εξέφρασαν αμφιβολίες κατά πόσο διατηρεί ακόμα την πλειοψηφία στην Κ.Ε.

Αποτέλεσμα της άρνησής του ήταν 109 στελέχη από τα 201 της Κεντρικής Επιτροπής να ζητούν τη σύγκληση του οργάνου για να αποφασίσει τα επόμενα βήματα της χώρας. Μια ακόμα επιστολή που είχε συνταχθεί από άλλη τάση του κόμματος δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα, καθώς επέλεξαν τελικά να μη ρίξουν λάδι στη φωτιά.

Τα επόμενα βήματα

Επί της ουσίας, πλέον, ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να το πράξει, εκτός και αν… Το «αν» έχει να κάνει με τα επόμενα βήματά του. Αν και εκτιμούσε πως οι αντιρρησίες υπουργοί θα παρέδιδαν τις παραιτήσεις τους, κάτι τέτοιο δεν έγινε, με μόνη εξαίρεση τον Κώστα Ήσυχο. Εν τέλει και ο ίδιος περιορίστηκε απλά στην αντικατάστασή τους. Το χρονικό περιθώριο ήταν η Πέμπτη οπότε και αργά το απόγευμα ανακοινώθηκε πως δεν θα γίνει ανασχηματισμός.

Το επόμενο βήμα του πρωθυπουργού, σύμφωνα με εκτιμήσεις κορυφαίων στελεχών του κόμματος, θα είναι να προσπεράσει την Κεντρική Επιτροπή και να προχωρήσει σε έκτακτο συνέδριο με στόχο να επιβεβαιώσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, αλλά κυρίως να αποσπάσει μια νέα απόφαση βασισμένη στις εξελίξεις.

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά πως δύσκολα θα τεθεί ευθέως ζήτημα αμφισβήτησής του, οπότε το ρίσκο που αναλαμβάνει είναι μικρό. Αντίθετα, θα καταφέρει, εφόσον επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις του για υπεροχή επί των συνέδρων, να απομονώσει εκείνους που επιμένουν στη ρήξη χωρίς κανένα σχέδιο.

Ειλημμένη απόφαση…

Εν τω μεταξύ, ειλημμένη απόφαση θεωρείται η ρήξη με εκείνους που καταψήφισαν στη Βουλή τα προαπαιτούμενα. Θέμα διαγραφών προς το παρόν δεν τίθεται, αλλά ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σαφές πως «προσωπικά δεν δύναμαι να επιτρέψω σε κανένα, μετά τα όσα πέρασα 6 μήνες, να θεωρεί ότι έχει ισχυρότερο δίλημμα συνείδησης έναντι των κοινών μας αρχών, αξιών, θέσεων και ιδεολογικών αναφορών».

Μιλώντας σε συνεργάτες του, εξήγησε πως «ζήτησα από την Κ.Ο. και τον κάθε βουλευτή ξεχωριστά να τοποθετηθούν στο ερώτημα αν ο εκβιασμός είναι αληθινός ή πλαστός. Και ζήτησα να αποφασίσουμε μαζί, αν είναι πλαστός, όλοι να ψηφίσουμε ΟΧΙ. Αν, όμως, αποφανθούμε ότι είναι αληθινός, όλοι μαζί να μοιραστούμε την ευθύνη.

Το γεγονός ότι δεν εκφράστηκε ουσιαστική και τεκμηριωμένη αντίρρηση περί της αληθινής ισχύος του εκβιασμού, καθιστά την επιλογή 32 βουλευτών της Κ.Ο. να μη μοιραστούν την ευθύνη, τόσο με εμένα προσωπικά όσο και με τους υπόλοιπους 110 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως μια επιλογή που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και σε μια κρίσιμη ώρα δημιουργεί ένα ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό μας».

Για τον πρωθυπουργό, «η επιλογή αυτή των συντρόφων μας, καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της αριστεράς, καθώς πλέον είμαι αναγκασμένος να συνεχίσω μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με τον συνολικό αριθμό των  300 αντιπροσώπων».

Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πως δεν έχει τη δυνατότητα των διαγραφών αυτή τη στιγμή, τόσο λόγω… συνεδριακών αποφάσεων όσο και λόγω πλειοψηφίας στη Βουλή. Οι διαγραφθέντες δεν θα παραδώσουν τις έδρες τους, στερώντας αριθμητικά δυνάμεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αντίδραση του πρωθυπουργού αναμένεται στις λίστες των εκλογών (αν θα γίνουν), χωρίς αυτό απαραίτητα να σημαίνει τον αποκλεισμό προσώπων.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα