Πράσινοι φόβοι για στροφή Τσίπρα στη Σοσιαλδημοκρατία

Τα νέα δεδομένα που έφερε στον ΣΥΡΙΖΑ η ψήφιση του 3ου μνημονίου έχουν προκαλέσει ανησυχίες στο ΠΑΣΟΚ. Και αυτό διότι στη νέα ηγετική ομάδα ήλπιζαν ότι θα κεφαλαιοποιήσουν τη βοήθεια των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών και τη συμμετοχή της Φώφης Γεννηματά στη νέα συμφωνία. Όμως όπως τονίζουν οι πολικοί αναλυτές το γεγονός ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ διαφοροποιήθηκε είναι πιθανό να προκαλέσει αναταραχή όχι μόνο στο κυβερνών κόμμα, αλλά και στο ΠΑΣΟΚ.

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Ήδη δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως ο Αλ. Τσίπρας θα προσπαθήσει να κάνει μία μεγαλύτερη στροφή στον χώρο της Σοσιαλδημοκρατίας, εκμεταλλευόμενος την ανοχή του λαού και την υψηλή δημοφιλία του. Κάτι που σημαίνει ότι το ΠΑΣΟΚ θα πιεστεί κι άλλο. Αυτή είναι μία εξέλιξη που ούτε καν θέλουν να τη σκέφτονται στη Χαριλάου Τρικούπη.

Οι συνεργάτες της κας Γεννηματά υπολόγιζαν ότι από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναγκαζόταν να υπογράψει το 3ο μνημόνιο θα έχανε τα ερείσματα στους ψηφοφόρους, που πήγαν εκεί με την ελπίδα ότι είναι κάτι διαφορετικό. Όμως η διαφοροποίηση των 39 βουλευτών που είτε ψήφισαν «όχι», είτε «παρών», είτε απουσίασαν, αλλάζουν τα δεδομένα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι ο ίδιος και πλέον αυτό που μετράει είναι το πολιτικό κεφάλαιο Τσίπρας. Και μέχρι στιγμής το μότο ότι «διαπραγματεύτηκα έως το και 5΄ και αναγκάστηκα να προχωρήσω σε μία κακή συμφωνία για να σώσω την Ελλάδα», φαίνεται ότι έχει ανταπόκριση στους ψηφοφόρους που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ και τον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Υποδείξεις
Έτσι η Φ. Γεννηματά προχώρησε σε υποδείξεις προς τον πρωθυπουργό με προφανή στόχο να τον πιέσει. Γι’ αυτό ζήτησε ουσιαστική διαπραγμάτευση, αξιοποίηση της θετικής ψήφου της αντιπολίτευσης και ανασχηματισμό με υπουργούς που να υλοποιήσουν τη συμφωνία με τους εταίρους, όπως και αλλαγή της προέδρου της Βουλής. Προειδοποίησε επίσης ότι η θετική ψήφος του ΠΑΣΟΚ στη συμφωνία δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως ψήφος εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

«Ο κ. Τσίπρας οφείλει να κάνει ουσιαστικό ανασχηματισμό και να συγκροτήσει μια κυβέρνηση με αξιόπιστους υπουργούς που θα εφαρμόζουν με συνέπεια και ευθύνη τη συμφωνία και τα προαπαιτούμενα, που υπέγραψε ο ίδιος ως πρωθυπουργός», είπε η Φ. Γεννηματά, διαμηνύοντας πως διαφορετικά «η χώρα μας αυτόματα θα βρεθεί σε νέα οδυνηρά αδιέξοδα, θα βρεθεί πάλι στο “καναβάτσο” με την απειλή ενός νέου Grexit». Μάλιστα, κάλεσε εμμέσως τον πρωθυπουργό να αντικαταστήσει τη Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Ο κ. Τσίπρας οφείλει να βρει λύσεις που αποκαθιστούν την εύρυθμη λειτουργία της Βουλής, ώστε να μη δημιουργούνται άγονες συγκρούσεις και τεχνητά διαδικαστικά εμπόδια, στην άσκηση του νομοθετικού έργου», σημείωσε.

Χαρακτήρισε ως «θετικό γεγονός» την ευρεία πλειοψηφία, με την οποία η Βουλή ενέκρινε τα προαπαιτούμενα για τη Συμφωνία παραμονής της χώρας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Τόνισε ωστόσο ότι η στάση του κόμματος «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει και δεν μπορεί να ερμηνευτεί ως ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ως λευκή επιταγή».

Κάλεσε την κυβέρνηση –μετά και τη θετική απόφαση του Eurogroup– να προχωρήσει στην ουσιαστική διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση-συμφωνία, αποκαθιστώντας τη σχέση εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας με τους εταίρους. Παράλληλα, όπως είπε, «επιβάλλεται ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του, που έχουν την ευθύνη, να αξιοποιήσουν τη θετική στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και να προχωρήσουν ταχύτατα και αποφασιστικά στην υλοποίηση των όσων οι ίδιοι συμφώνησαν και υπέγραψαν».

Σύμφωνα με τη Φ. Γεννηματά, «τώρα πια ο κ. Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οφείλουν να σταματήσουν το θέατρο σκιών, τη διπλή γλώσσα, την απραξία και την αδιέξοδη και επικίνδυνη εκλογολογία, οφείλουν να αποδεχθούν την ιστορική και πολιτική ευθύνη τους». Όπως σημείωσε, «τα αδιέξοδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει και δεν μπορεί να μετατραπούν σε εθνικά, θεσμικά, οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα». Τέλος κάλεσε τον Πρωθυπουργό να σεβαστεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης: «Δεν είναι δυνατόν την ώρα που το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα δημιουργούν την αναγκαία πλειοψηφία στη Βουλή για τη θετική πορεία της Ελλάδας, να έρθουν νομοσχέδια που διχάζουν, αποτελούν αντιμεταρρύθμιση και επαναφέρουν το πελατειακό κράτος».

Το τηλεφώνημα
Το κλίμα μεταξύ της Φώφης Γεννηματά και του Αλέξη Τσίπρα ήταν τεταμένο το βράδυ της Τετάρτης, όταν η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διαπίστωσε ότι ο πρωθυπουργός απουσίαζε από την ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της κρίσιμης ψηφοφορίας. Μάλιστα, η Φώφη Γεννηματά πριν ανέβει στο βήμα για να μιλήσει κάλεσε στο τηλέφωνο τον πρωθυπουργό, όπου υπήρξε έντονο επεισόδιο, με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να τονίζει πως «δεν είναι δυνατόν εσύ να έκλεισες και να υπέγραψες τη συμφωνία και να μη βρίσκεσαι στη Βουλή».

Έτσι εξηγείται και ο εκνευρισμός και η επιθετική διάθεση της προέδρου του ΠΑΣΟΚ όταν ανέβηκε στο βήμα. Στηλιτεύοντας την απουσία του πρωθυπουργού από το Κοινοβούλιο ως θεσμικό ατόπημα, η κα Γεννηματά κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να αναλάβει την ευθύνη και «επιτέλους να κυβερνήσει» – τονίζοντας ότι οι εκλογές θα είναι καταστροφικές για τη χώρα, όπως και τα σενάρια για κυβέρνηση «ειδικού σκοπού» και «ορισμένου χρόνου».

Η κα Γεννηματά υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός οφείλει να αναγνωρίσει την καθοριστική συμβολή των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και των 251 βουλευτών που με την ψήφο τους άνοιξαν τον δρόμο για την έναρξη της διαπραγμάτευσης, καθώς και την υποστήριξη των ηγετών των σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης που, όπως τόνισε, ακύρωσαν τα σχέδια ακραίων φιλελεύθερων δυνάμεων.

Και υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός «έχει απόλυτη ευθύνη να δώσει οριστικό τέλος στο κυνήγι μαγισσών, να διασφαλίσει τη σταθερότητα της χώρας, να σταματήσουν οι άσκοπες θεωρίες περί τρόικας εσωτερικού και πραξικοπήματος που προσβάλλουν όσους μας στήριξαν ενεργά».

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα