«Το πρόγραμμα δίνει την ευκαιρία στην Ελλάδα να σηκώσει κεφάλι»

Λίγα 24ωρα μετά τη συμφωνία που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, κάνει λόγο για έναν δρόμο προς τα εμπρός για την Ελλάδα.

Με άρθρο στην προσωπική του ιστοσελίδα, ο κ. Μοσκοβισί εκτιμά ότι πρόκειται για μια καλή συμφωνία που ανοίγει ένα δρόμο στο αδιέξοδο, κρατώντας την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, ανέφερε. Σύμφωνα με τον Γάλλο αξιωματούχο, υπήρξε μια αντιστροφή της συνήθους προσέγγισης, καθώς πρώτα απαιτούνται συγκεκριμένες και απτές αποδείξεις της δέσμευσης της Αθήνας να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και τη δημόσια διοίκηση και κατόπιν αυτών μπορούν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για ένα νέο πρόγραμμα ύψους περίπου 80 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το επίτροπο της Κομισιόν, ο συμβιβασμός που επετεύχθη είναι απαιτητικός αλλά μπορεί να εφαρμοστεί, ενώ η συμφωνία εκφράζει τη βούληση των κρατών-μελών της ευρωζώνης να παραμείνει η Ελλάδα στο κοινό νόμισμα. Παράλληλα, ομολογεί πως η συμφωνία είναι πολύ απαιτητική για την Ελλάδα και η περαιτέρω οικονομική υποστήριξη εξαρτάται από την υιοθέτηση και την αποτελεσματική εφαρμογή μιας σειράς μέτρων σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Όπως αναφέρει, το χρονοδιάγραμμα είναι σφιχτό, αλλά αποτελεί ένα απαραίτητο αντίδοτο στην έλλειψη εμπιστοσύνης που αναπτύχθηκε μεταξύ Αθήνας και κρατών της ευρωζώνης.

Επιχειρώντας να απαντήσει σε εκείνους που χαρακτηρίζουν την συμφωνία ως ένα «πιστόλι στον κρόταφο», ο Πιέρ Μοσκοβισί αναφέρει πως κατανοεί ότι ο ελληνικός λαός υπέφερε σε μεγάλο βαθμό, υπογραμμίζοντας πως ενδιαφέρεται πρωτίστως για τον ελληνικό λαό.

«Το μελλοντικό πρόγραμμα θα πρέπει να βρει μια ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική αναγκαιότητα και την πολιτική πραγματικότητα. Αν η υπερβολική έλλειψη εμπιστοσύνης μας οδηγήσει στο να ζητήσουμε το αδύνατο από την Ελλάδα, αυτό θα ήταν ζημιογόνο για όλους. Ελπίζω να δώσουμε μια ευκαιρία στην Ελλάδα να αποδείξει την καλή της πίστη και ότι το μελλοντικό πρόγραμμα θα επιτρέψει στη χώρα να σηκώσει το κεφάλι της τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά».

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε. αναφέρεται και στη διαπραγμάτευση, εκτιμώντας ότι χάθηκαν έξι μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων η κατάσταση στην Ελλάδα επιδεινώθηκε, με το ανθρώπινο, οικονομικό και πολιτικό κόστος της συμφωνίας να αυξάνεται «δραματικά». «Αυτό με θλίβει και αφήνει μια πικρή γεύση στο στόμα μου. Διότι οι Έλληνες πολίτες είναι εκείνοι που καλούνται ακόμα μία φορά να σηκώσουν το βάρος».

Τέλος, εκτιμά πως πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον, διότι πολλά μένει να γίνουν.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα