Πλήρης απαισιοδοξία

Οι αριθμοί που απεικονίζει το ευρωβαρόμετρο και οι οποίοι δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες είναι τουλάχιστον απαισιόδοξοι. Το 98% των Ελλήνων και το 72% των πολιτών στην Ε.Ε. χαρακτηρίζουν την κατάσταση της εθνικής οικονομίας τους «κακή». Η κοινοτική δημοσκόπηση διενεργήθηκε στα κράτη μέλη της Ε.Ε. την άνοιξη και ειδικά στην Ελλάδα την περίοδο 11-25 Μαϊου.

Ενδεικτικά, για την κατάσταση του νοικοκυριού τους το 78% των Ελλήνων και το 35% των πολιτών στην Ε.Ε. εκτιμούν ότι τα πράγματα είναι “άσχημα”, ενώ το 58% των συμπολιτών μας θεωρεί πως η προσωπική επαγγελματική κατάσταση τους είναι κακή με 30% στην Ε.Ε.

Μάλιστα σε ότι αφορά τις προσδοκίες μας για τους επόμενους 12 μήνες, «τα φτερά μας» είναι μάλλον πεσμένα καθώς το 62% των Ελλήνων εκτιμά ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα επιδεινωθεί (βελτίωση 14% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο του Φθινοπώρου του 2012) όταν στην Ε.Ε. μόνο το 11% εκφράζει ανάλογη άποψη (βελτίωση 6% σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση). Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Ελληνες και σε ότι αφορά την προσωπική επαγγελματική κατάσταση τους εφόσον το 35% των πολιτών στη χώρα μας προβλέπει επιδείνωση όταν στην Ε.Ε. το αντίστοιχο ποσοστό είναι 11%

Για τους Έλληνες τα δύο βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα είναι η ανεργία (65%) και η οικονομική κατάσταση (49%) όταν στην Ε.Ε. τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 51% και 33%. Σε προσωπικό επίπεδο, οι Έλληνες θεωρούν ότι τα κύρια ζητήματα που τους απασχολούν είναι η οικονομική κατάσταση (31% με 18% στην Ε.Ε.), οι υψηλοί φόροι (30% με 16% στην Ε.Ε.), η ανεργία (27% με 22% στην Ε.Ε.) και η ακρίβεια (28% με 41% στην Ε.Ε.).

Εξάλλου, σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση, το 90% των Ελλήνων «τείνουν να μην εμπιστεύονται την κυβέρνηση τους» (71% στην Ε.Ε.), ενώ ανάλογη άποψη για το κοινοβούλιο της χώρας έχει το 89% των συμπολιτών μας (68% στην Ε.Ε.). Στα πολιτικά κόμματα της χώρας έχουν εμπιστοσύνη μόνο το 4% των Ελλήνων και το 16% των πολιτών στην Ε.Ε. Την Ε.Ε. δεν εμπιστεύονται το 80% των Ελλήνων και το 60% των πολιτών στην Ε.Ε.

Παράλληλα, το 68% (βελτίωση 10% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο) των Ελλήνων θεωρούν ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη σε ότι αφορά τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης στην αγορά εργασίας. Στην ΕΕ το 55% των πολιτών εκφράζει παρόμοια απαισιοδοξία ( βελτίωση 7% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο).

Τέλος, το 68% των Ελλήνων (μικρή βελτίωση 2% σε σχέση με το προηγούμενο ευρωβαρόμετρο) και το 35% των πολιτών στην Ε.Ε. δηλώνουν ότι η σημερινή κατάσταση δεν τους επιτρέπει να κάνουν σχέδια για το μέλλον και ζουν μέρα τη μέρα (επιδείνωση 7%).

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα