Επί τάπητος το πακέτο Γιούνκερ

Με τον αρμόδιο για τις επενδύσεις του πακέτου Γιούνκερ, Γίρι Κατάινεν συναντήθηκε στις Βρυξέλες ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού από το πρωί έλεγε στους συνεργάτες του ότι επιτέλους θα βγει «λευκός καπνός από τις διαπραγματεύσεις και θα επέλθει η οριστική συμφωνία».
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν κ. Κατάινεν παρουσίασε στον Σταύρο Θεοδωράκη τα εργαλεία της Ε.Ε. που μπορούν να ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία στην Ελλάδα. Σκοπός μας είναι όπως είπε να διευκολύνουμε τους Έλληνες που θέλουν να επενδύσουν και να λαμβάνουν απευθείας βοήθεια από την Ε.Ε., είτε σε μορφή δανείου, είτε ως απευθείας χρηματοδότηση, έτσι ώστε να υπάρξει σύντομα μία νέα οικονομική δραστηριότητα στη χώρα. Βασική προϋπόθεση για αυτό είναι να τελειώσει η εκκρεμότητα με τη συμφωνία και η αβεβαιότητα για την πολιτική κατάσταση στη χώρα.
Από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι είναι υποχρέωση της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας να ενισχύσει το πλαίσιο της αλληλεγγύης στους Έλληνες που προσπαθούν σε ένα αντίξοο περιβάλλον να δραστηροποιούνται, να παράγουν και να καινοτομούν.
Ο Χάρης Θεοχάρης αναφέρθηκε πιο αναλυτικά στην ανάγκη το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να παίξει και αυτό το ρόλο του στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας πράγμα που δεν μπορεί να γίνει όσο το τραπεζικό σύστημα είναι δέσμιο μίας παρατεταμένης εκκρεμότητας που σχετίζεται με την απουσία ρευστότητας.
Τον Σταύρο Θεοδωράκη συνόδευσαν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού και βουλευτής Β’ Αθήνας, Χάρης Θεοχάρης και η επικεφαλής του Γραφείου Διεθνών Σχέσεων του Κινήματος, Οντίν Λιναρδάτου.
Το δείπνο
Σε δείπνο κορυφής το οποίο οργάνωσαν στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ και ο Γκι Φέρχοφσταντ, πρόεδρος των Φιλελεύθερων και Δημοκρατών (ΑLDE), παρακάθισε το βράδυ της Τετάρτης, ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Στο δείπνο, στο οποίο καλεσμένοι ήταν οι Πρωθυπουργοί της Ολλανδίας, της Φινλανδίας, του Λουξεμβούργου, της Εσθονίας καθώς και άλλοι σημαντικοί Ευρωπαίοι παράγοντες όπως ο Αντιπρόεδρος της Τσεχίας, ο Ιταλός πρώην υπουργός της κυβέρνησης του Ρομάνο Πρόντι και πρώην Δήμαρχος της Ρώμης Φρανσέσκο Ρουτέλο, ο ηγέτης των Ισπανών Ciudadanos, Άλμπερτ Ριβέρα, ο Γάλλος πρώην υπουργός και ηγέτης του κεντρώου Δημοκρατικού Κινήματος της Γαλλίας, Φρανσουά Μπαϊρού καθώς και ηγέτες παρατάξεων από την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Πολωνία και την Φινλανδία δόθηκε η δυνατότητα στον Σταύρο Θεοδωράκη να αναπτύξει τις βασικές αρχές του Ποταμιού για την προσπάθεια αλλαγής της Ε.Ε.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού είπε ανάμεσα σε άλλα ότι η Ε.Ε. πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα της νεανικής ανεργίας ώστε να βρεθεί ένας τρόπος να ενισχύονται οι νέοι άνεργοι και να μην αναγκάζονται να είναι επαίτες στις χώρες τους. Ανέπτυξε ακόμη το μεταναστευτικό ζήτημα εξηγώντας ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης, τόσο για να λύνει τα προβλήματα που αρχίζουν να δημιουργούνται στις κοινωνίες του ευρωπαϊκού νότου, όσο και για να δείξει η Ευρώπη την αλληλεγγύη της στους δοκιμαζόμενους λαούς που αναγκάζονται να μεταναστεύουν ή να αναζητούν τον δρόμο της προσφυγιάς.
Σε σχέση με την προσπάθεια της χώρας για την επίτευξη συμφωνίας, ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε ότι η Ελλάδα ήταν και είναι δέσμια λαϊκισμών. «Οι λαοί της Ευρώπης», όπως είπε χαρακτηριστικά, «πρέπει με σχέδιο να φύγουν από τις πολιτικές της λιτότητας, αλλά και τις πολιτικές που δημιουργούν περισσότερο πλούτο για τους πλούσιους και προσθέτουν φτώχεια στους φτωχούς».
Με τους δημάρχους
O Σταύρος Θεοδωράκης, παραβρέθηκε στη Γενική Συνέλευση σκοπός της οποίας είναι η προώθηση της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας του συμφώνου νήσων. Στη συνέλευση συμμετείχαν εκτός των Ελλήνων τοπικών αρχόντων και δήμαρχοι πόλεων της Κύπρου, της Δανίας, της Εσθονίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Σουηδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Δεκαπέντε δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι μικρών ελληνικών νησιών βρέθηκαν στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της 35ης Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Νήσων CPMR (35th General Assembly of the CPMR islands commission), την οποία διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος μαζί με τους Ρικάρντο Σεράο Σάντος και Τονίνο Πίκουλα, ευρωβουλευτές της ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωκοινοβουλίου. Από ελληνικής πλευράς στη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Νήσων συμμετείχαν: ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος, ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος και ο δημαρχιακός σύμβουλος της Καλύμνου Γιάννης Γαλουζής, Μικές Ρήγας και Ρήγας Μαυροειδής, η δήμαρχος της Τήλου Μαρία Καμμά-Αλιφέρη, ο δήμαρχος της Νισύρου Χριστοφής Κορωναίος, ο δήμαρχος της Σαμοθράκης Θανάσης Βίτσας, ο αντιδήμαρχος της Κω Μιχάλης Χατζηκαλύμνιος, ο δήμαρχος της Κύθνου Σταμάτης Γαρδέρης, η αντιδήμαρχος της Φολεγάνδρου Ευθαλία Παπαδοπούλου, η αντιδήμαρχος της Πάρου Θεοδώρα Παπακυρίλλου, ο δήμαρχος της Κιμώλου Κωνσταντίνος Βεντούρης και ακόμη ο πρόεδρος του Δικτύου Αειφόρων Νήσων του Αιγαίου «Δάφνη» και αντιδήμαρχος της Κύθνου, Γιώργος Ηλίου, ο συντονιστής της ομάδας των Νήσων και επικεφαλής του δικτύου “Δάφνη” καθώς και μέλος της Επιτροπής Διαλόγου του Ποταμιού, Ηλίας Ευθυμιόπουλος και ο υπεύθυνος έργου του Δικτύου Κώστας Κομνηνός.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα