Υποκλοπές

Βγάζουν φωτιές
Αν και η κυβέρνηση έχει να κλείσει αρκετά μέτωπα εν τούτοις στο Μαξίμου παρακολουθούν με ενδιαφέρον διάφορες κινήσεις από τους σκληρούς του καραμανλικού μπλοκ. Και παρά το γεγονός, ότι ο πρώην πρωθυπουργός σε όλους τους συνομιλητές στέλνει μηνύματα για την ανάγκη στήριξης της κυβέρνησης. Όμως οι καραμανλικοί βγάζουν φωτιές διότι όπως λένε «η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου απολαμβάνει ασυλία από τον Σαμαρά». Ενδεικτική του κλίματος ήταν η αναταραχή που ξέσπασε, μέσα στη Βουλή, όταν ο Πάνος Καμμένος – εμφανώς ποντάροντας στις θέσεις των καραμανλικών – εξαπέλυσε επίθεση στον Γιάννη Στουρνάρα σχετικά με τον Ανδρέα Γεωργίου, αναγκάζοντας τον υπουργό Οικονομικών να υπερασπιστεί τον επικεφαλής της Στατιστικής. Ο Γεωργίου, αυτός που κατά τους καραμανλικούς διόγκωσε το έλλειμμα του 2009, αποτελεί στόχο, καθώς θεωρείται ότι η αποπομπή, ή η παραμονή του στη θέση θα κρίνει, τελικά, και την ιστορία. Αν δηλαδή τα ελλείμματα που κληροδότησε η κυβέρνηση Καραμανλή ήταν η αιτία που η χώρα οδηγήθηκε στο Μνημόνιο, ή όχι….

Ισορροπίες και χλεύη
Μπορεί η ΔΗΜΑΡ να κόντεψε να… ρίξει την κυβέρνηση για την ΕΡΤ, αλλά προκάλεσε τα δηλητηριώδη σχόλια των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς καταψήφισε την πρόταση της Κουμουνδούρου για σύσταση εξεταστικής επιτροπής περί το λουκέτο της ΕΡΤ. Η στάση αυτή, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται λίγο ανακόλουθη. Ωστόσο, στην Αγίου Κωνσταντίνου θέλησαν απλώς να κρατήσουν τις ισορροπίες, μετά την καταψήφιση του πολυνομοσχεδίου. Σκέφτηκαν, δηλαδή, πως αν καταψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο και την επόμενη ημέρα υπερψηφίσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για εξεταστική επιτροπή, τότε θα τους κατηγορούσαν πολλοί ότι… έχουν ήδη γίνει συνιστώσα της Κουμουνδούρου και δεν το λένε.

Περί προοδευτικού μετώπου
Μπορεί να. ..κόπηκαν από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στο συνέδριο της προηγούμενης εβδομάδας, οι «πασοκογενείς» του κόμματος όμως δεν το βάζουν κάτω. Έτσι έδωσαν το «παρών» σε εκδήλωση για τη σύμπτυξη Μετώπου προοδευτικών, αριστερών και οικολογικών κινήσεων, παρουσία της Λούκας Κατσέλη (που είναι και η εμπνευστής της εκδήλωσης) και του Χάρη Καστανίδη, του Δημήτρη Παπαδημούλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του Βασίλη Οικονόμου από τη ΔΗΜΑΡ, αφού μετά από τηλεφώνημα της Λούκας Κατσέλη με τον Φώτη Κουβέλη, συμφωνήθηκε να μετάσχει και το δικό του κόμμα στην εκδήλωση. Μεταξύ των «πασοκογενών» που βρέθηκαν στην εκδήλωση ήταν οι : Αλ. Μητρόπουλος, Π. Κουρουμπλής, Δ. Τσουκαλάς, Αντ. Κοτσακάς, Γ. Δαρδανός. Παρόντες ήταν και οι εκπρόσωποι άλλων κινήσεων που αυτοπροσδιορίζονται στον χώρο, όπως η «Αριστερή Προοπτική» διά του Ανδρέα Νεφελούδη, οι «Οικολόγοι Πράσινοι» με τους Μιχάλη Τρεμόπουλο και Ιωάννα Κοντούλη, και η «Κοινωνία Πρώτα» μέσω του ανεξάρτητου βουλευτή Οδυσσέα Βουδούρη. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι αυτοί που ανέπτυξαν την ιδέα να προχωρήσει το μέτωπο σαν τον ΣΥΡΙΖΑ με συνιστώσες, ποντάροντας στο ότι οι ΠΑΣΟΚογενείς ψηφοφόροι είναι δυσαρεστημένοι με την Κουμουνδούρου και τις ακραίες φωνές.

Το non paper για το αεροπλάνο
Ούτε επίτηδες να το έκαναν. Την ώρα που προσπαθούν πώς και πώς να πείσουν την αντιπολίτευση ότι ουδεμία σχέση έχουν με την διάταξη που επιχειρήθηκε να ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο της Τετάρτης και με την οποία θα μπορούσαν να πετούν με κυβερνητικά αεροσκάφη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ένα «άτυπο σημείωμα» του ΠΑΣΟΚ, τους εκθέτει. Διότι όντως, το ΠΑΣΟΚ ουδεμία σχέση είχε με την διάταξη. Αντίθετα, ζήτησε να αποσυρθεί, όπως και έγινε. Γιατί όμως; Διότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν είχε ανάγκη μίας τέτοιας διάταξης για να χρησιμοποιεί για τα ταξίδια του τα κυβερνητικά αεροσκάφη. Το κάνει ούτως ή άλλως ως υπουργός Εξωτερικών. Τώρα λοιπόν, έρχεται ένα «άτυπο σημείωμα για τη συνάντηση της Μαγιόρκας» από την Ιπποκράτους, για να επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές. Ιδού πώς ξεκινάει : «Επιστρέφοντας στην Αθήνα από την επίσημη επίσκεψη-αστραπή του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Εξωτερικών Ευάγγελου Βενιζέλο στην Άγκυρα την Παρασκευή, το κυβερνητικό αεροσκάφος δεν θα σβήσει τις μηχανές του». Και στη συνέχεια, εξηγεί πως αφού αποβιβαστούν μερικά υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών, το αεροσκάφος θα απογειωθεί και πάλι λίγο πριν τις 14:00 με κατεύθυνση την Πάλμα της Μαγιόρκας…

Τους κέρασε
Μπορεί να μην βρέθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας επί του πολυνομοσχεδίου την Τετάρτη, παρότι νωρίτερα είχε τοποθετηθεί επί των διατάξεών του, όμως την Πέμπτη ο Απόστολος Κακλαμάνης υπήρξε. ..απολαυστικός. Παίρνοντας τον λόγο λίγο πριν από τη λήξη της συζήτησης επί της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή για την ΕΡΤ, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, άκουσε αντιδράσεις από τους γύρω βουλευτές, παρά το γεγονός ότι ζήτησε να μιλήσει μόλις για τρία λεπτά. Και τους απάντησε …δεόντως. «Όσοι βουλευτές έχουν κουραστεί και το σέβομαι αυτό, ή δεν θέλουν να με ακούσουν, εγώ έχω δώσει εντολή στο καφενείο, ευχαρίστως να κερνάει όποιον εξέρχεται της αιθούσης», είπε. Και το σούσουρο κόπηκε μαχαίρι.

Συμφωνεί ο Άνθιμος
Αίσθηση προκαλούν δηλώσεις του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου σχετικά με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν είμαι ΣΥΡΙΖΑ, δεν είμαι με κανένα κόμμα, αλλά υπάρχουν θέματα στα οποία συμφωνώ με τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως το ότι δε θέτει ζήτημα μισθοδοσίας των κληρικών», ανέφερε μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. «Δώστε μας πίσω την περιουσία και θα πληρώνουμε εμείς τη μισθοδοσία», είπε ακόμα ο κ. Άνθιμος. Παράλληλα, εξέφρασε την αντίθεσή του με τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλη Διαμαντόπουλου για τα «γουναράδικα». «Δεν είμαι καθόλου σύμφωνος με αυτά, η κοινωνία μας δε μπορεί να δέχεται τέτοιες απειλές, είναι έξω από το πλαίσιο του δημοκρατικού λόγου», σχολίασε. Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης αντέδρασε έντονα και στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. «Δεν περνάει αυτό, θα λήξει η Ελλάδα» δήλωσε, καθώς όπως είπε, «είναι θέμα πίστεως και επιβάλλεται από αλλού για την αποδυνάμωση της εκκλησίας στη ζωή μας».

Οι ακραίοι ενοχλούν
Την απόσταση που τον χωρίζει από πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά ο Γιώργος Σταθάκης. Ο βουλευτής Χανίων διαφοροποιήθηκε πλήρως από εκείνους που χρησιμοποιούν εμφυλιοπολεμικά συνθήματα, προκειμένου να κάνουν πιο… εμφανή την παρουσία τους εντός ή και εκτός Βουλής. «Δεν θα έλεγα τίποτα από τέτοιες εκφράσεις. Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και διαφωνώ να ανεβαίνουν οι τόνοι. Δεν νομίζω ότι το εμφυλιοπολεμικό κλίμα είναι το καλύτερο αυτή τη στιγμή», δήλωσε σε ραδιοφωνική του παρέμβαση, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την κάθετη διαφωνία του. Όμως ο Γ. Σταθάκης είναι ο δεύτερος βουλευτής που παίρνει αποστάσεις από τις δηλώσεις Διαμαντόπουλου περί «γουναράδικων», «κυβερνήσεων Τσολάκογλου» κ.λπ. Προηγήθηκε από του βήματος της Βουλής μάλιστα ο Αλέξης Μητρόπουλος. Πάντως οι πιο μετριοπαθείς, στο επιτελείο του Αλ. Τσίπρα, θεωρούν ότι με τέτοιου είδους δηλώσεις χάνεται το πολιτικό μήνυμα που θέλει να εκπέμψει το κόμμα και πως δίνεται η δυνατότητα στους πολιτικούς αντιπάλους του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να αντεπιτεθούν. Σε πρακτικό επίπεδο, δεν υπάρχει -επί του παρόντος- κάποια απόφαση, αλλά δεν είναι λίγοι εκείνοι που εισηγούνται στον Αλ. Τσίπρα να προχωρήσει σε συστάσεις προς τους βουλευτές που έχουν υιοθετήσει τη συγκεκριμένη πολιτική άποψη.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα