Εθνική συνεννόηση ζητά ο Σαμαράς

«Η εθνική συνεννόηση είναι η μόνη λύση που έχει απομείνεις τον κ. Τσίπρα». Αυτό είναι το συμπέρασμα της δήλωσης Σαμαρά για την περιβόητη σκληρή διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης του.
Λίγες μόνο ώρες μετά τη συνάντηση Γιούνκερ-Τσίπρα και τα μέτρα που ζήτησαν οι εταίροι από τον πρωθυπουργό ο Αντώνης Σαμαράς δήλωσε «η δήθεν πετυχημένη διαπραγμάτευση του κ. Τσίπρα κατέρρευσε χθες βράδυ».
Σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και τις τελευταίες εξελίξεις, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε: «Τα προτεινόμενα μέτρα, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι οι υπουργοί της κυβέρνησης, είναι πάρα πολύ σκληρότερα από τα μέτρα Χαρδούβελη. Το «συνολικό κόστος Τσίπρα» είναι πια τεράστιο, όχι μόνο σε ΦΠΑ, ρεύμα, ιδιωτικό τομέα κλπ, αλλά κυρίως σε αξιοπιστία. Η κοροϊδία και τα ψέματα τελείωσαν. Όπως πρέπει να τελειώσουν και οι ανοησίες για εκλογές. Γιατί εκλογές σήμερα θα γινόντουσαν υπό συνθήκες άγριες και ασύμφορες για τους Έλληνες. Αφήστε που θα μας έφερναν σε χειρότερο ακόμη σημείο από εκείνο που βρισκόμαστε σήμερα. Και, άλλωστε, τι θα ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, να πάρει εντολή από το λαό για να μας πάει στη δραχμή; Εκτός πια και αν αυτός ήταν από την αρχή ο πραγματικός τους στόχος», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.
Και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατέληξε: «Η μόνη διέξοδος που έχει απομείνει για τον κ. Τσίπρα είναι να προσέλθει στη μεγάλη εθνική συνεννόηση που έχουμε προτείνει. Είναι ο μόνος δρόμος για τη χώρα».
Η κριτική για την οικονομία
Μετά τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις στην διαπραγμάτευση από την Συγγρού επισημαίνουν πως η βύθιση της οικονομίας, ήδη πριν τις εκλογές αλλά με επιταχυνόμενους ρυθμούς μετά τον Ιανουάριο, αποτελεί πεδίο δικαιολογημένης κριτικής προς την κυβέρνηση.
Αυτή η πραγματικότητα κάνει τα γαλάζια στελέχη περί τον Αντώνη Σαμαρά να θυμούνται την λαϊκή ρήση για τον… ψωριάρη που μένει μόνος μακριά από τους υπολοίπους. Η πραγματικότητα, άλλωστε, όπως την καταγράφει η Συγγρού, μάλλον επιβεβαιώνει το ρητό.
Η Ιρλανδία έχει ήδη από τις 12 Μαρτίου, προεξοφλήσει τα δάνεια του ΔΝΤ, έχει εξασφαλίσει επιτόκιο 1,3% για τις μακροχρόνιες εκδόσεις της (30 έτη), «τρέχει» με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 3,5% ενώ πολύ πρόσφατα συμφωνήθηκε να υπάρξει μερική αποκατάσταση των απωλειών στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, με αυξήσεις 7% .
Η Ισπανία καταγράφει μείωση της ανεργίας ενώ ο τζίρος των επιχειρήσεών της αυξάνεται, καθώς βρίσκουν – εν αντιθέσει με τις ελληνικές – φθηνή χρηματοδότηση.
Η Πορτογαλία είδε τα ομόλογά της να αναβαθμίζονται, το Μάρτιο, προεξοφλεί ανάπτυξη 1,8% για φέρος, ενώ όπως και η Ιρλανδία αποφάσισε να αποπληρώσει πρόωρα τα δάνεια του ΔΝΤ γλυτώνοντας, λόγω του ακριβού επιτοκίου που είχαν, σχεδόν μισό δισεκατομμύριο σε τόκους.
Η Κύπρος, τέλος, ξαναβγαίνει στις αγορές, οι οίκοι την αξιολογούν πλέον με θετικό πρόσημο ενώ πολύ πιθανά να μην χρησιμοποιήσει το σύνολο του πακέτου διάσωσης που της παραχωρήθηκε.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα