Το… μεγάλο παζάρι για τη… μικρή συμφωνία

Σκληρά μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα με αντάλλαγμα το «ξεκλείδωμα» μέρος των της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ, φέρεται έτοιμη να δώσει η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για τη συμφωνία και να αποφευχθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες και στο πλαίσιο της πολιτικής διαπραγμάτευσης του Αλέξη Τσίπρα με Άνγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ, φαίνεται να έχει υπάρχει προσέγγιση για μία αρχική συμφωνία που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να μην κηρύξει στάση πληρωμών στο εξωτερικό. Αμέσως μετά τις υπογραφές του «μικρού» αυτού νέου μνημονιού, θα ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις για το «μεγάλο» το οποίο θα περιλαμβάνει το νέο πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας από την Ε.Ε. την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ επί τάπητος θα τεθεί και το ζήτημα του χρέους.

Αξίζει να σημειώσουμε, πως οι τρεις ηγέτες ανανέωσαν το «ραντεβού» τους για το απόγευμα της Κυριακής, όπου θα πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη στην οποία θα συζητηθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται τα ακόλουθα μέτρα:
** η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ
** η έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα από 30.000 ευρώ
** η έκτακτη εισφορά στα κέρδη των επιχειρήσεων
** η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ και το 2015
** οι παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό όπως ενοποίηση ταμείων και θεσμοθέτηση αντικινήτρων για τις πρόωρες συντάξεις
** το πάγωμα των προεκλογικών δεσμεύσεων της κυβέρνησης για τα εργασιακά τουλάχιστον για το 2015 όσον αφορά την αύξηση του βασικού μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων
** οι περικοπές στα μισθολόγια των ΔΕΚΟ
**  το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που παραμένει μόνος στο επίπεδο των νομοθετικών πρωτοβουλιών από το 2010 και δεν έχει υλοποιηθεί

Το πλέον σημαντικό στοιχείο είναι, πως φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση ανάμεσα σε κυβέρνηση και δανειστές για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο αναμένεται να κυμανθεί για το 2015 μεταξύ 1% και 1,5%.

Σε αντάλλαγμα, οι ευρωπαϊκοί «θεσμοί» φέρονται διατεθειμένοι να δώσουν περίπου τα μισά χρήματα της δόσης (3,5 -3,8 δισ. ευρώ), αλλά και το 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων που κρατούν οι κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες. Σε αυτή την περίπτωση στο… κορβανά θα μπουν το πολύ 5,6 δισ. ευρώ -χρήματα που όμως δεν επαρκούν για να καλύψει η χώρα τις διεθνείς υποχρεώσεις της μέχρι και τα τέλη Ιουλίου. Σε αυτή την περίπτωση, παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να δώσει το πράσινο φως για την αύξηση αγοράς κρατικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να απελευθερωθούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα