Αμερικάνικος… εφιάλτης: “Βάρεσε κανόνι” το Ντιτρόιτ

Σοκ για την αμερικανική οικονομία προκαλεί η αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε το Ντιτρόιτ, μια πολιτεία που φιλοξενεί την αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ. Η αίτηση υπαγωγής στο Άρθρο 9 του αμερικανικού πτωχευτικού δικαίου για δήμους και κομητείες αποτελεί ουσιαστικά το πρώτο βήμα για το μεγαλύτερο «λουκέτο» σε δήμο των ΗΠΑ. Ο λόγος είναι πως η άλλοτε ακμάζουσα πρωτεύουσα της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας- καθώς αντιμετωπίζει χρέη πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. 

Τι κι αν το Ντιτρόιτ τα τελευταία χρόνια έχει χάσει τον μισό του πληθυσμό ενώ έχουν αποχωρήσει και πολλές επιχειρήσεις; Στο αστρονομικό ποσό των 20 δισ. δολαρίων φτάνουν υποχρεώσεις της Πολιτείας και οι προσπάθειες για εξωδικαστική αναδιάρθωση του χρέους με συμφωνία ομολογιούχων και συνταξιοδοτικών ταμείων που έγιναν πρόσφατα, “έπεσαν στο κενό”.

Σχετικά με την αίτηση πτώχευσης του Ντιτρόιτ, ο ο κυβερνήτης του Μίσιγκαν, Ρικ Σνάιντερ δήλωσε πως: «Αυτό αποτελεί ένα δύσκολο βήμα, αλλά είναι η μόνη βιώσιμη λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος που υφίσταται εδώ και έξι δεκαετίες».

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε πως η  αίτηση υπαγωγής στον άρθρο 9 του πτωχευτικού κώδικα σημαίνει ότι το Ντιτρόιτ θα πρέπει άμεσα να αποδείξει σε δικαστήριο πως τα προβλήματά του έχουν τέτοια έκταση που δικαιολογούν τη χρεοκοπία.  Στην επόμενη φάση, πρέπει να υποστηρίξει ότι οι πιστωτές του δήμου -ανάμεσα στους οποίους λογίζονται και οι δημοτικοί υπάλληλοι (εργαζόμενοι και συνταξιοδοτηθέντες)- δεν μπορούν παρά να δεχθούν μειωμένη αποπληρωμή των απαιτήσεών τους.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα