Τσίπρας και Δραγασάκης δίνουν το στίγμα της συμφωνίας

Λίγες ώρες πριν τη νέα συνεδρίαση του Brussels Group (σ.σ. τη Δευτέρα 18 Μαΐου), η κυβέρνηση εξαπολύει επικοινωνιακή επίθεση προκειμένου να προλειάνει το έδαφος σε περίπτωση που τα τεχνικά κλιμάκια καταλήξουν μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας σε συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι τριπλός: να πειστούν δηλαδή η κοινή γνώμη, η κοινοβουλευτική ομάδα και η εσωκομματική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ πως παρά τις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών, οι «κόκκινες γραμμές» και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης -έστω και σε βάθος τετραετίας- δεν ακυρώνονται. Η πρώτη απόπειρα έγινε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος την Πέμπτη ανέλαβε το δύσκολο εγχείρημα της ενημέρωσης των μελών της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ για τις εξελίξεις. Την επόμενη ημέρα, με μήνυμά του στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης κατέστησε σαφές ότι η διαπραγμάτευση -συνεπώς και η συμφωνία- είναι ένα «εγχείρημα συνολικής ευθύνης».

Λίγες ώρες αργότερα, από το βήμα του συνεδρίου του Economist, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έθεσε με σαφή τρόπο τις τέσσερις προϋποθέσεις για μια «έντιμη συμφωνία» με τους δανειστές, όπως είναι τα «χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, φέτος και το 2016», «καμία νέα περικοπή σε μισθούς και συντάξεις», «αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους» και «ισχυρό Πρόγραμμα επενδύσεων». Η επικοινωνιακή επίθεση κορυφώθηκε με ένα ακόμα non paper από το κυβερνητικό στρατόπεδο, το οποίο περιέγραφε λεπτομερώς τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στους τέσσερις μήνες που βρίσκεται στην εξουσία, τα μέτρα που πήρε ή θα πάρει σε σχέση με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και όλα αυτά σε αντιδιαστολή με την προηγούμενη κυβέρνηση και το «mail Χαρδούβελη».

«Οι κ.κ. Τσίπρας και Δραγασάκης είναι το βαρύ πυροβολικό της κυβέρνησης στην προσπάθεια να περάσει με τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις η έντιμη συμφωνία» αναφέρουν, τέλος, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα