Διχασμός στη Συγγρού ελέω… Τσίπρα

Ήδη στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαφαίνεται ένας διχασμός για το τι μέλλει γενέσθαι. Από τη μία είναι η ηγετική ομάδα, η οποία κάνει λόγο για νέο μνημόνιο με χειρότερους όρους, τονίζοντας πως «η Νέα Δημοκρατία δεν πρέπει να το ψηφίσει, ώστε το κόστος των νέων μέτρων να πλήξει τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ». Από την άλλη πλευρά βρίσκονται όσοι αμφισβητούν τον Αντώνη Σαμαρά, οι οποίοι διαφοροποιούνται και τονίζουν πως «η Ν.Δ. πρέπει να υπερψηφίσει τη συμφωνία, με γνώμονα τη σωτηρία της πατρίδας».

Του Μιχάλη Κωτσάκου

Εξαιτίας αυτού του διπόλου, η πλειοψηφία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας τα έχει χαμένα. Από τη μία ακούν την ηγεσία αλλά και τα προβεβλημένα κομματικά στελέχη να πιέζουν την κυβέρνηση να προχωρήσει σε συμφωνία, και από την άλλη αυξάνονται οι φωνές από βουλευτές που βρίσκονται πολύ κοντά στην ηγετική ομάδα να ισχυρίζονται ότι η Ν.Δ. δεν θα ψηφίσει τη νέα συμφωνία. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι οι διαφορετικές γραμμές καταγράφονται σχεδόν καθημερινά τόσο σε δημόσιες τοποθετήσεις όσο και πίσω από τις κλειστές πόρτες της Συγγρού.

Κοινή εκτίμηση της πλειοψηφίας των κεντρικών στελεχών της Ν.Δ. είναι ότι οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση συνδέονται καταλυτικά και με τις όποιες εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματος, που δείχνουν να είναι ραγδαίες για την απομάκρυνση από τη θέση του προέδρου του Αντώνη Σαμαρά. Μάλιστα θέτουν και ως ορόσημο το τέλος Ιουνίου, εφόσον επέλθει συμφωνία που θα έρθει για κύρωση στη Βουλή.

Δεν έχει άλλη επιλογή
Πολύ μεγάλος αριθμός «γαλάζιων» βουλευτών υπογραμμίζει ότι ο Αντ. Σαμαράς δεν έχει άλλη επιλογή από το να καταψηφίσει τη νέα συμφωνία για τους εξής λόγους. Εάν την υπερψηφίσει, δεν θα μπορεί να υποστηρίξει ότι είναι χειρότερη από τη συμφωνία που διαπραγματεύονταν ο ίδιος και η κυβέρνησή του. Ούτε θα μπορεί να υποστηρίξει ότι δικαιώθηκαν οι επιλογές του, καθώς θα αναγνωρίσει έμπρακτα ότι και οι επιλογές της νέας κυβέρνησης ήταν ορθές. Από τη Συγγρού τηρείται σιγή ιχθύος και η ηγετική ομάδα δεν θέλει να δώσει σήμα για το τι θα κάνει και επιμένει πως δεν θα προδικάσει από τώρα τι θα πράξει στη Βουλή για μια συμφωνία που ακόμα δεν επιτεύχθηκε και, το βασικότερο, ουδείς γνωρίζει το ακριβές περιεχόμενό της.

Ο ίδιος πάντως ο τέως πρωθυπουργός αποφεύγει να τοποθετηθεί για το τι θα πράξει, εφόσον η κυβέρνηση καταλήξει σε κάποια συμφωνία, αν και επιμένουν μονότονα από την ηγετική ομάδα ότι η Ν.Δ. δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Από την άλλη πλευρά, ένα μεγάλο τμήμα των βουλευτών του κόμματος υποστηρίζει ότι θα είναι κωμικό να μην υπερψηφίσει η Ν.Δ. τη νέα συμφωνία. «Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ θα γίνουν μνημονιακοί, εμείς θα γίνουμε αντιμνημονιακοί;» παρατηρούν οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προσθέτοντας ότι στην περίπτωση νέας συμφωνίας θα πρέπει να αποδείξει και η Ν.Δ. ότι παραμένει υπεύθυνο και φιλοευρωπαϊκό κόμμα.

Η Ντόρα Μπακογιάννη επιμένει υπέρ ενός ανοιχτού συνεδρίου επισημαίνοντας ότι «έχουμε προχωρήσει στον αναγκαίο εσωτερικό διάλογο που θα αναγνωρίσει τα λάθη που έγιναν και θα επανακαθορίσει το στίγμα μας». Συνέδριο ζητεί και η Όλγα Κεφαλογιάννη μόλις τελειώσει η διαπραγμάτευση, ενώ και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρει ότι «η ανασυγκρότηση της Ν.Δ. είναι αναγκαία και θα συντελεστεί».

Αναζητεί δεύτερη ευκαιρία
Η Ντόρα Μπακογιάννη θεωρεί πως έχει τώρα μία δεύτερη ευκαιρία για να διεκδικήσει την ηγεσία της Ν.Δ., και γι’ αυτό διερευνά όλα τα ενδεχόμενα. Η δημοσκόπηση της MRB ήταν ενδεικτική, καθώς πέραν της αδιαφιλονίκητης πρωτιάς του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος ωστόσο παραμένει αποστασιοποιημένος από τα σχετικά σενάρια, η πρώην υπουργός και διεκδικήτρια της ηγεσίας το 2009 εμφανίζεται ως η ισχυρότερη εκ των δελφίνων.

Επί του παρόντος, η Ντ. Μπακογιάννη αποφεύγει να ανοίξει τα χαρτιά της και το μόνο που έχει πει είναι ότι θα την ενδιέφερε να παίξει ρόλο στην ανασυγκρότηση του κόμματος, με ό,τι μπορεί να καταλάβει ο καθένας από αυτή τη ρήση. Ενδεχόμενη υλοποίηση του σεναρίου (δηλαδή η Ντόρα να διεκδικήσει την ηγεσία) θα συνιστά ανατροπή για όσα ήταν γνωστά μέχρι σήμερα, ενώ ταυτόχρονα θα μεταβάλει άρδην τις ισορροπίες που υπήρξαν στη Ν.Δ. μετά την εκλογική ήττα του Ιανουαρίου.

Ταυτόχρονα, μία σειρά ερωτημάτων θα χρήζουν απάντησης:
# Πώς θα λειτουργήσει η ομάδα των 13-14 βουλευτών που είχαν, μέχρι πρότινος, τακτικές συναντήσεις και λειτουργούσαν πέραν των προσωπικών φιλοδοξιών τους, όπως τουλάχιστον οι ίδιοι έλεγαν;
# Τι στάση θα κρατήσουν στελέχη με εμφανείς φιλοδοξίες όπως οι Νίκος Δένδιας και Ευριπίδης Στυλιανίδης;
# Πώς θα αντιδράσει ο, επίσης με ηγετικές φιλοδοξίες, Κυριάκος Μητσοτάκης;
# Ποια θα είναι η στάση του «καραμανλικού» στρατοπέδου που το 2009 έκρινε την υπέρ Σαμαρά εκλογή και ποια η «γραμμή» του πρώην πρωθυπουργού, Κ. Καραμανλή, που μέχρι σήμερα παραμένει επιφυλακτικός έναντι των σεναρίων;

Αποφασισμένος να παραμείνει…
Ο Αντ. Σαμαράς εμφανίζεται μέχρι σήμερα αποφασισμένος να παραμείνει στη «γαλάζια» ηγεσία και να δώσει τη μάχη της προσωπικής και εκλογικής δικαίωσης. Πολλοί ισχυρίζονται ότι, ακόμη και σήμερα, δεν είναι δεδομένοι οι 41 βουλευτές-ευρωβουλευτές που απαιτούνται για την αμφισβήτησή του. Εφόσον αυτοί δεν βρεθούν αλλά, αντιθέτως, η πίεση από την εσωκομματική αντιπολίτευση ενταθεί, πώς θα αντιδράσει ο Μεσσήνιος; Θα αποχωρήσει, όπως θα ήθελαν κάποιοι, ή θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο και ενδεχομένως θα σκεφτεί το σενάριο της επαναβεβαίωσης στο πρόσωπό του της εμπιστοσύνης του κόμματος; Εάν συμβεί το τελευταίο, τότε δεν αποκλείεται η επανάληψη της σύγκρουσης του 2009.

Στο εσωτερικό της Ν.Δ., η συζήτηση για την επόμενη ημέρα έχει φουντώσει για τα καλά, ωστόσο τα σενάρια μιας –με τον ένα ή άλλο τρόπο– επίλυσης της εκκρεμότητας στο άμεσο μέλλον μοιάζουν ασθενή. Αντιθέτως, θα υπάρξουν αρκετά ακόμη επεισόδια και, ενδεχομένως, ανατροπές στις σημερινές συμμαχίες, ενώ η μάχη στο παρασκήνιο θα είναι σκληρή. Από την έκβασή της, και όχι μόνον, θα εξαρτηθεί τελικά εάν η εισήγηση που υποβάλλουν κάποιοι στην Ντ. Μπακογιάννη, «do it like Hillary» («κάν’ το όπως η Χίλαρι») έχει περιθώρια υλοποίησης ή όχι.

Διαβάστε επίσης

Χρησιμοποιούμε cookies για λόγους στατιστικών & επισκεψιμότητας Συμφωνώ Περισσότερα